Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Kolor to akurat widać. Ważniejsza byłaby choć informacja o wielkości. Z wyglądu jakaś sówka, ale nawet to nie jest pewne. Rozpoznawanie gatunków motyli po wyglądzie poczwarki to trudna sprawa (jedynie u dziennych motyli jest to prostsze - co nie znaczy łatwe).
Rafał, otóż na pewno nie jest to Panolis flammea. Tu kremaster jest zakończony jednym kolcem, a P flammea ma dwa.
Jeśli to jest spod sosen to może być Bupalus piniarus. Też jest barwy brązowozielonej, co wyróżnia ją od kilku innych zbieranych przez leśników w trakcie jesiennych poszukiwań szkodników sosny.
Witam
Mam watpliwości co do poczwarki strzygoni choinówki. Poczwarka strzygoni ma w części grzbietowej charakterystyczny ciemnobrunatny lub czarny garbek. Na zdjęciu garbek zaznaczyłem strzałką.
Pozdrawiam
Załączniki
poczwarki strzygoni.jpg (33.32 KiB) Przejrzano 1569 razy
Marek Hołowiński pisze:Rafał, otóż na pewno nie jest to Panolis flammea
Zgadza się Marku ,nie przyjrzałem się jej dokładnie ,faktycznie moje poczwarki są zdecydowanie bardziej pękate ,więc nawet sam pokrój wyklucza ten gatunek ,mój błąd .Poozdrowki Rafał.
Powiększenie trzeciego zdjęcia pokazuje że motyl będzie miał grzebykowate czułki. Trochę to zawęża obszar poszukiwań. Sam jestem ciekawy, co z niej wyrośnie...