Koszówki
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 6 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Koszówki
Koledzy - spece od koszówek - napiszcie czego można teraz szukać, przy okazji wczesnowiosennego przeglądu terenu ? Może jakieś uwagi, sugestie, pomocne wskazówki ?
Sądzę, że warto wałkować ten temat bo koszówki są dość słabo poznane a niezbyt kłopotliwe w hodowli.
Sądzę, że warto wałkować ten temat bo koszówki są dość słabo poznane a niezbyt kłopotliwe w hodowli.
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Specem od koszówek nie jestem, ale z kilkiutetniego doświadczenia z koszówkami mogę napisać, że o tej porze znajdziesz już ładnych parę gatunków.
Z tych częściej spotykanych i rozsiedlonych w całym kraju to na pewno możesz szukać na pniach drzew, murach, płotach koszyków Dahlica triquetrella i Taleporia tubulosa. Na Siederia pinesti chyba już jest za późno, bo to nasza najwcześniej pojawiająca się koszówka.
W borach wilgotnych, na torfowiskach możesz znaleźć o tej porze koszyki Acanthopsyche atra czy Canephora hirsuta.
Nietrudno też spotkać Proutia betulina, Sterrhopteryx fusca, nieco później Psyche casta, Epichnopterix plumella czy Bijugis bombycella.
Co do innych gatunków, to nie mam za bardzo doświadczenia, pewnie więcej napisze Kamil Mazur
Z tych częściej spotykanych i rozsiedlonych w całym kraju to na pewno możesz szukać na pniach drzew, murach, płotach koszyków Dahlica triquetrella i Taleporia tubulosa. Na Siederia pinesti chyba już jest za późno, bo to nasza najwcześniej pojawiająca się koszówka.
W borach wilgotnych, na torfowiskach możesz znaleźć o tej porze koszyki Acanthopsyche atra czy Canephora hirsuta.
Nietrudno też spotkać Proutia betulina, Sterrhopteryx fusca, nieco później Psyche casta, Epichnopterix plumella czy Bijugis bombycella.
Co do innych gatunków, to nie mam za bardzo doświadczenia, pewnie więcej napisze Kamil Mazur

- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Rodzaj Dahlica, Siederia ma obecnie maksimum lotów (i tak D.lichenella spotykana na pniach drzew, ale przepatrzeć trzeba przede wszystkim mury, porośnięte porostami, zielonymi, pomarańczowymi, jakieś podmurówki mostów itp.), podobnie Siederia pineti, Dahlica triquetrella, Narycia duplicella (także łatwa do nalezienia na pniach drzew i słupach, ale ona jeszcze żeruje więc trzeba by kawałek kamienia z porostami trzymać w domu). Dodatkowo Eosolenobia manni. Wszystkie Dahlica i Siederia (za wyjątkiem D.triquetrella) są identyczne pod względem koszyczków, więc zbierać trzeba wszystko rozpinać i oznaczać później.
Narycia lata nieco później końcem kwietnia, w maju, czerwcu tak więc jeszcze te kilka tygodni można poczekać aż się porobią poczwarki żeby nie znosić gruzu dla gąsienic do domu.
Ptilocephala plumifera, kwietniowy gatunek - nigdy go nie spotkałem ale to jest teraz też dobry okres na szukanie.
Na gatunki jak T.tubulosa, E.plumella, P.casta, P.betulina to jeszcze trochę wcześnie bo one latają już jak jest zielono. Na gatunki A.atra, C.unicolor i S.fusca, B.claustrella, M.viciella bardzo wcześnie.
Generalnie taka wczesna wiosna należy do plemienia Dahlicini. Potem wylatuje E.plumella i T.tubulosa.
W załączeniu statystyka jaką prowadzę od ładnych paru lat. Wliczone są tu tylko i wyłącznie gatunki które mi się wykluły, oprócz sztucznie przyspieszanych, żeby wyglądało tak jak w naturze.
Narycia lata nieco później końcem kwietnia, w maju, czerwcu tak więc jeszcze te kilka tygodni można poczekać aż się porobią poczwarki żeby nie znosić gruzu dla gąsienic do domu.
Ptilocephala plumifera, kwietniowy gatunek - nigdy go nie spotkałem ale to jest teraz też dobry okres na szukanie.
Na gatunki jak T.tubulosa, E.plumella, P.casta, P.betulina to jeszcze trochę wcześnie bo one latają już jak jest zielono. Na gatunki A.atra, C.unicolor i S.fusca, B.claustrella, M.viciella bardzo wcześnie.
Generalnie taka wczesna wiosna należy do plemienia Dahlicini. Potem wylatuje E.plumella i T.tubulosa.
W załączeniu statystyka jaką prowadzę od ładnych paru lat. Wliczone są tu tylko i wyłącznie gatunki które mi się wykluły, oprócz sztucznie przyspieszanych, żeby wyglądało tak jak w naturze.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
- Kamil Mazur
- Kontakt:

Daje to takie wzrokowe pojęcie o czasie występowania danego gatunku.
Zaznaczam, że są to tylko moje dane bez uwzględnienia danych z literatury i jeśli by je wliczyć w przypadku wielu gatunków okres pojawu się wydłuży.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
No ja dzisiaj spotkałem pierwszy "żywy" koszyczek A.atraKamil Mazur pisze:Na gatunki A.atra, C.unicolor i S.fusca, B.claustrella, M.viciella bardzo wcześnie

Pozdrowki Rafał.
- Załączniki
- A.atra.jpg (145.09 KiB) Przejrzano 2247 razy
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
- Kamil Mazur
- Kontakt:
Ten rok może być przyspieszony, dla przykładu pierwsza w tym roku Dahlica lichenella wykluła się 17 lutego, czyli jakieś dwa tygodnie przed czasem (patrząc na to co było w latach poprzednich).
Tutaj masz już prawdopodobnie poczwarkę w koszyczku (samiec).
Teraz można znaleźć każdy gatunek koszówki, kwestia tylko czy się chce hodować skoro można za jakiś czas pozbierać poczwarki ?
A.atra spotykana jest w podmokłych terenach (torfowiska, bagna) ale także na zwyczajnych trawiastych polanach. Lubi zajadać borówki, wrzos i trawy. W Bieszczadach mam dwa stanowiska, jedno na torfowisku Wołosate, drugie na przełęczy nad Roztokami (niedaleko Cisnej). Z pewnością jest też i w innych miejscach. W okolicach Rzeszowa jej nie znalazłem.
W hodowli od jaj zimujące gąsienice wyciągałem w styczniu i po trzech tygodniach miałem już motyle.
Tutaj masz już prawdopodobnie poczwarkę w koszyczku (samiec).
Teraz można znaleźć każdy gatunek koszówki, kwestia tylko czy się chce hodować skoro można za jakiś czas pozbierać poczwarki ?
A.atra spotykana jest w podmokłych terenach (torfowiska, bagna) ale także na zwyczajnych trawiastych polanach. Lubi zajadać borówki, wrzos i trawy. W Bieszczadach mam dwa stanowiska, jedno na torfowisku Wołosate, drugie na przełęczy nad Roztokami (niedaleko Cisnej). Z pewnością jest też i w innych miejscach. W okolicach Rzeszowa jej nie znalazłem.
W hodowli od jaj zimujące gąsienice wyciągałem w styczniu i po trzech tygodniach miałem już motyle.
- Załączniki
- narycia.jpg (70.81 KiB) Przejrzano 2251 razy