Tetrodontophora bielanensis

STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.

Podział stawonogów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawonogi
Rafał Ruta
Kontakt:

Tetrodontophora bielanensis

Post autor: Rafał Ruta »

W niedawno wydanej i chyba już wszystkim znanej książce M. W. Kozłowskiego przeczytać można, że nazwa tego największego z naszych skoczogonków upamiętnia jego masowy pojaw na warszawskich Bielanach, przy czym autor wątpi czy ów pojaw miał w ogóle miejsce i czy aby na pewno chodzi o Bielany warszawskie. Z kolei B. Burakowski w świetnym skądinąd rozdziale poświęconym zwierzętom Lasu Bielańskiego (z ksiązki "Las Bielański w Warszawie. Rezerwat Przyrody" z 1982 r.) pisze, że gatunek ten występuje masowo na gnijących pniakach i kłodach, zaś w okolice Warszawy dostał się z wodami powodziowymi i się zaaklimatyzował. To jak to jest, można tetrodontoforę spotkać w Warszawie, czy nie?
Awatar użytkownika
Piotr Tykarski
Kontakt:

Post autor: Piotr Tykarski »

Nazwy nie biorą się znikąd. Ufałbym raczej Dziadkowi Burakowskiemu, chociaż sam nie sprawdzałem. Nie znam nowszych danych. Może ktoś z Kolegów/Koleżanek go widział? Sam mogę obiecać, że będę szukał (a nie mam daleko :-)).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stawonogi (bez owadów)”