Studia dla entomologa

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
goostaf

Studia dla entomologa

Post autor: goostaf »

Witam, nowy jestem (jak wszyscy widzą) :D

Mam pytanko, liczę, że tu znajdę odpowiedź. Mianowicie chciałbym wybrać kierunek studiów związany z robaczkami :D Interesuje mnie szczególnie Poznań (moje miasto :)), jednak znalazłem jedynie kierunek w stylu "owady jako szkodniki " na UP w Poznaniu. Może szukałem niewytrwale, może google mnie oszukują, liczę na Wasze skromnie (lub nie) opinie i porady. :)

Jeżeli wie ktoś o ciekawych studiach za Odrą - również jestem zainteresowany, ponieważ nie wykluczam możliwości studiowania u naszych zachodnich sąsiadów - w ojczyźnie Merkel, Steinbach, itd... :D

Przy okazji: kapitalistyczne świat zmusza mnie do myślenia nad zawartością portfela w przyszłości. Jakie są możliwości pracy i jednocześnie zarobków? Kieruję to pytanie szczególnie do pracujących w tym fachu, amatorskie opinie są jednak mile widziane :)

Nie krępujcie się i piszcie :D Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

goostaf pisze:Witam, nowy jestem (jak wszyscy widzą)

Mam pytanko, liczę, że tu znajdę odpowiedź. Mianowicie chciałbym wybrać kierunek studiów związany z robaczkami Interesuje mnie szczególnie Poznań (moje miasto ), jednak znalazłem jedynie kierunek w stylu "owady jako szkodniki " na UP w Poznaniu. Może szukałem niewytrwale, może google mnie oszukują, liczę na Wasze skromnie (lub nie) opinie i porady.

Jeżeli wie ktoś o ciekawych studiach za Odrą - również jestem zainteresowany, ponieważ nie wykluczam możliwości studiowania u naszych zachodnich sąsiadów - w ojczyźnie Merkel, Steinbach, itd...

Przy okazji: kapitalistyczne świat zmusza mnie do myślenia nad zawartością portfela w przyszłości. Jakie są możliwości pracy i jednocześnie zarobków? Kieruję to pytanie szczególnie do pracujących w tym fachu, amatorskie opinie są jednak mile widziane

Nie krępujcie się i piszcie Pozdrawiam
na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wybierz wydział Leśny. Tam się wiele nauczysz o wszelakich szkodnikach :wink:
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Wydział leśny lub biologia na UAM, tam sporo entomologów ;)
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

Ja nie znam rzadnego kierunku związanego tylko z owadami . Co do wydziału leśnego to za wiele sie nie nauczysz u nas na UP. Już więcej jest na ogrodnictwie choć nie wiem na jakim poziomie. Oni mają tam znacznie więcej "gatunków" do oznaczania na kołach.
Pozdrawiam Wojtek.
Ania Mądra
Kontakt:

Post autor: Ania Mądra »

jestem na biologii uam i jako tako nie ma przedmiotów związanych ściśle z owadami (chociaż ostatnio pojawiła się entomologia sądowa- jednym słowem bomba), ale jest za to kilku sympatycznych ludzi, którzy umożliwiają wniknięcie w owadzi świat przy odrobinie samozaparcia i ciekawości :) pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

goostaf pisze:Przy okazji: kapitalistyczne świat zmusza mnie do myślenia nad zawartością portfela w przyszłości. Jakie są możliwości pracy i jednocześnie zarobków? Kieruję to pytanie szczególnie do pracujących w tym fachu, amatorskie opinie są jednak mile widziane
Na owadach raczej się nie dorobisz, a w życiu jest tak, że zawartość Twojego portfela w dużym stopniu zależeć będzie od Twojej inwencji s. l. (pomysłowości, zaradności, elastyczności w kontaktach z ludźmi, uporu w dążeniu do obranego celu etc.).
goostaf

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, macie plusa :D

madan, a czy te studia nie są ukierunkowane na zawód nauczyciela biologii? Słyszałem, że w większości perspektywy kończą się właśnie na szkolnictwie... (Opinia studenta tego wydziału, ale innego kierunku) Oczywiście wiem o możliwej karierze naukowej (i to najlepiej pozwoliłoby się rozwinąć miłośnikowi insektów), ale ilu absolwentów może pozostać na uczelni? Chyba niewielu.

Pytam, bo "już za rok matura" :D a ja ciągle się waham między kierunkami bio/chemicznymi (medycznymi) a wydziałami neofilologii.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Jest pewne (o wiele większe, niż na entomologów) zapotrzebowanie na chemików po politechnice (np. technologia chemiczna). Moja znajoma po magisterium mogła iść od razu do pracy, ale wybrała doktorat na farmacji. Może akurat coś dla Ciebie? Czy też może biotechnologia?
Pozdrawiam
Ania Mądra
Kontakt:

Post autor: Ania Mądra »

jest możliwość pracy w szkolnictwie (blok pedagogiczny), ale mnie nieszczególnie to interesuje (chociaż wiele osób z mojego kierunku- ekologia i zarządzanie zasobami przyrody-wybiera blok pedagogiczny poniekąd jako zabezpieczenie przed brakiem pracy w przyszłości). Jesli o mnie chodzi to jeśli będzie możliwość to będę zdawać na studia doktoranckie, a później to już nie wiadomo czy będzie miejsce itd. pozdrawiam
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Post autor: SiejeOwies »

Zapraszam na Biologię bądź Ochronę Środowiska w Białymstoku. Mamy bardzo dobrych specjalistów od motyli, błonkówek, pająków ;)
goostaf

madan pisze:chociaż wiele osób z mojego kierunku- ekologia i zarządzanie zasobami przyrody-wybiera blok pedagogiczny poniekąd jako zabezpieczenie przed brakiem pracy w przyszłości
No tak, tylko to dodatkowe kilka(set>) godzin zajęć, momentami baaaaaardzo ciekawych :|

Tawulec, do biologii mi bliżej niż do chemii :D Biotech to też niezły kierunek (mam brata na 2. roku :)), ale owadów niewiele (chyba jedynie Drosophila melanogaster na genetyce)

Może weterynaria (Wrocek lub Olsztyn)? Ale tam zapewne ssaki grają pierwsze skrzypce :D Choć do innych zwierząt też czuję sympatię :D

Szukam związków z robaczkami, poza tym "nieowadowych" biologicznych/chemicznych kierunków jest wiele, począwszy od medycyny a na chemii fizycznej kończąc.

Dzięki za duże zainteresowanie tematem. Myślę, że ten wątek przyda się też wielu innym osobom.

Pozdrawiam. :wink:
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Niech Cie Bog broni tylko nie UP w Krakowie:) wiecej info moga podac na priva
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Najlepiej na weterynarię przynajmniej nie będziesz chodził głodny bo praca po studiach jest.
Ale entomologia na weterynarii to tylko pół roku i to arachnoentomologii lekarsko weterynaryjnej czyli jednym słowem pasożyty plus choroby owadów użytkowych pół roku, plus fakultet ze zwierząt egzotycznych gdzie chyba coś się mówi o hodowli i chorobach owadów egzotycznych.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
Kontakt:

jak Cię kręcą pluskwy, chrząszcze albo motylki to Opole stoi otworem :)
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

a muchy to nie ? ??
goostaf

Przemek Zięba pisze:Najlepiej na weterynarię
Tak też chyba zrobię (Wrocław/Olsztyn) :D Szersze spektrum działania po studiach.

Pojawia się tylko problem w związku z maturą. Co by nie przynudzać powiem tylko, że stoję na ogromnym skrzyżowaniu: po lewej mam neofilologię, po prawej biochem. Muszę się w końcu zdecydować.

Pożyjemy, zobaczymy :wink:

Ponownie dziękuję, pozdrawiam.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

I wybór słuszny chociaż łatwo się nie jest dostać - nawet do prowincjonalnego Lublina na weterynarię sporo osób startuje.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
Kontakt:

Andrzej J. Woźnica pisze:a muchy to nie ? ??
No i muchy oczywiście również, najmocniej przepraszam :)
Znam naszego naczelnego dipterologa T.Z. od początku jego pracy u nas ale nie przypominam sobie żadnej magisterki z muchówek ;)
Niestety niezbyt popularna grupa...
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Witam
A ja zapraszam na Wydział Leśny SGGW do Katedry Ochrony Lasu i Ekologii :wink: . Entomologia trwa u nas przez dwa semestry (entomologia leśna), ale bardzo aktywnie pracuje też Sekcja Entomologiczna (ostatnie obozy naukowe to Rogalin i Bieszczady), a w planach na ten rok Krym!!!. Zajmujemy się chrząszczami.
Pozdrawiam
L. Borowiec
Podziękowano: 6 times

Post autor: L. Borowiec »

Jak ktoś marzy o studiach na owadach (najchętniej Coleoptera, Lepidoptera i Collembola)lub pająkach na uniwersyteckiej biologii może robić specjalizację w naszym Zakładzie Bioróżnorodności i Taksonomii Ewolucyjnej we Wrocławiu. W ten sposób przez trzy lata ma szansę na pracę z owadami (chociaż na samych studiach entomologia jest tylko w ramach przedmiotów do wyboru i to pod warunkiem, że zbierze się pełna grupa). U nas dominują prace taksonomiczne, ale i biologiczne. Jest to w tej chwili na pewno największy i najmocniejszy ośrodek entomologiczny w Polsce o zasięgu światowym. Niestety, raczej rzadko u nas robi się prace faunistyczne (choć się zdarza). Natomiast co do pracy po biologii to jak wspominali koledzy powyżej. Można oczywiście kontynuować studia doktoranckie (4-5 lat, jak uznamy, że kandydat się nadaje) i na nich równolegle uczyć się innego zawodu - robi to większość naszych doktorantów.
Grabo

Post autor: Grabo »

Niestety Pan Profesor Borowiec ma racje, że we Wrocławiu jest jeden z największych ośrodków w kraju.
Ale to tylko zasługa bardzo dobrego kierownika.
goostaf

Lech Borowiec pisze:I wybór słuszny chociaż łatwo się nie jest dostać
Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego pragnę w miarę szybko wyeliminować jedną ze ścieżek kariery, a to jest trudne :D

W każdym razie dzięki.
Grabo pisze:Niestety Pan Profesor Borowiec ma racje
Wrocek od Poznania dosyć blisko leży. Skąd więc to "niestety"? Powinniśmy się cieszyć z prężnego ośrodka :D
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Curculio a można Doktorat z motyli u Was robić , na Up niby otworzyli studia doktoranckie :) Taki wynalazek hehehe :) ale motyli u Nas nie ma:( odkąd Prof. Siuda Odszedł od zakładu bezkręgowców, nawet Mojej Magisterki z Ukochanych Motylków nikt nie chce wziąć:(
Grabo

Post autor: Grabo »

Niestety, bo uważam,że powinno istnieć kilka takich ośrodków w Polsce, a nie tylko we Wrocławiu.
Np. w Warszawie. Tylko problemy są dwa: chęci i pieniądze.
Ale myśle,że to się zmieni w najbliższych kilku latach. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”