Obrzeżek? [larwa skórnika]

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
JaAga

Obrzeżek? [larwa skórnika]

Post autor: JaAga »

Witam,
mam pytanie odnośnie pewnego robala, który pojawił się w moim mieszkaniu. Na załączonym zdjęciu widoczna jest larwa. Mam pytanie: czy jest to larwa obrzeżka? Wiem, że obrzeżki są niebezpieczne dla zdrowia i, że przenoszą je gołębie. Widziałam jak wygląda obrzeżek tzn jego dorosła forma. A nad naszym mieszkaniem jest strych i sporo gołębi. Takich właśnie larw było sporo w odchodach gołębich. Proszę o pomoc w tej sprawie. Z góry dziękuję.
Załączniki
20080501 Robak GOŁĘBIE [czy to larwa obrzezka].JPG
20080501 Robak GOŁĘBIE [czy to larwa obrzezka].JPG (16.61 KiB) Przejrzano 3219 razy
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 stycznia 2009, 23:42 przez JaAga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Nie, to larwa chrząszcza - jakiegoś skórnika. BTW, obrzeżki to nie owady tylko pajęczaki - a co za tym idzie, ich stadia młodociane wyglądają niemal tak samo jak forma dorosła.
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy
Specjalność: Collembola
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 7 times

Post autor: Dominika+Jurek Radwańscy »

JaAga

Post autor: JaAga »

Bardzo dziękuje. To się może zgadzać, bo co jakiś czas na strychu leżą martwe gołębie, a te skórniki pewnie przedostają się do mieszkania. A czy wiadomo Ci czy te larwy skórnika mogą gryźć człowieka i czy są niebezpieczne dla zdrowia? Czy przenoszą jakieś choroby? Zdarzyło mi się, że byłam pogryziona (czerwone chrostki). Z góry dziekuję
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Przy skórnikach zagrożone mogą się czuć co najwyżej zbiory entomologiczne, futra i wełniane dywany, ale nie ludzie :smile:
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

JaAga pisze:Bardzo dziękuje. To się może zgadzać, bo co jakiś czas na strychu leżą martwe gołębie
Radze je usuwać albo uszczelnić strych tak aby sie tam nie gnieździły. Ptaki mogą przenosić wiele pasożytów i chorób (patrz ptasie grypa ;) do tego ten cały syf rozwijający sie w odchodach :???:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”