Psodos quadrifaria sudetica
- Chlamydocassis
Psodos quadrifaria sudetica
Witam,
pytanie do forumowiczów na temat tego motyla, mianowicie w kluczu do oznaczania Geometridae (PTE) zbyt wiele o nim nie napisano. Interesuje mnie środowisko jakie preferuje ten endemiczny motyl, w jakich częściach Karkonoszy można go spotkać i na jakich roślinach żerują gąsienice. Będe bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
pytanie do forumowiczów na temat tego motyla, mianowicie w kluczu do oznaczania Geometridae (PTE) zbyt wiele o nim nie napisano. Interesuje mnie środowisko jakie preferuje ten endemiczny motyl, w jakich częściach Karkonoszy można go spotkać i na jakich roślinach żerują gąsienice. Będe bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
- Chlamydocassis
Nie planuje wyprawy na ten gatunek ponieważ areał jego występowania leży na terenie Karkonoskiego Parku Narodowego
Po prostu interesują mnie endemiczne gatunki występujące na tym terenie i nie mogłem się doszukać zbyt wielu informacji na temat tego podgatunku.
Czym różni się podgatunek sudetica od P.quadifaria? Czy został wyróżniony jedynie na podstawie zasięgu geograficznego?
Co do gąsienic żerujących na borówce, to chyba nie w przypadku Karkonoszy.. murawy naskalne, borówki...
Co do drugiego gatunku, zwróce uwagę przemierzając Karkonosze
Dzięki za info.
Pozdrawiam!

Czym różni się podgatunek sudetica od P.quadifaria? Czy został wyróżniony jedynie na podstawie zasięgu geograficznego?
Co do gąsienic żerujących na borówce, to chyba nie w przypadku Karkonoszy.. murawy naskalne, borówki...
Co do drugiego gatunku, zwróce uwagę przemierzając Karkonosze

Dzięki za info.
Pozdrawiam!
- Chlamydocassis
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Informacji na temat różnic pomiędzy P. quadrifaria quadrifaria a P. qudrifaria sudetica na pewno udzieli ci Adam Malkiewicz z UW. W zbiorze mam tylko okazy tarzańskie. Ten podgatunek opisał Sterneck w 1918 roku a w tamtych czasach panowała bardzo duża moda na opisywanie podgatunków, form itd.
Z tą borówką popełniłem błąd - Czesi podają tą roślinę przy G. alpinata - sorry
( czeski opis i czeski błąd
)
Z tą borówką popełniłem błąd - Czesi podają tą roślinę przy G. alpinata - sorry