Żerowiska w dębie

Chrząszcze
Awatar użytkownika
Chiffchaff
Podziękowano: 1 time

Żerowiska w dębie

Post autor: Chiffchaff »

Witam,
cóż to za żerowiska znalazłem w starym dębie, przygotowanym do wywozu? I przy okazji: jak odróżnić żerowiska kozioroga i jelonka od trociniarki czerwicy? Wiem, że trociniarka to moża nie to miejsce w forum ale spece od żerowisk z takim dylematem pewnie się spotykają/borykają.
Załączniki
1.jpg
Original image recording time:
2008:12:20 10:45:37
Image taken on:
sobota, 20 grudnia 2008, 09:45
Focus length:
3.25 mm
Shutter speed:
1/15 Sec
F-number:
f/3
ISO speed rating:
200
Camera-model:
W910i
1.jpg (98.36 KiB) Przejrzano 1697 razy
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Drewno porządnie ruszone grzybnią, ale nie wygląda mi to na dąb. Wydaje mi się że jest to raczej osika.
Awatar użytkownika
Chiffchaff

Ścięte były z całą pewnością dęby, ten pniak tez leżał w stosie dębów.
Załączniki
2.jpg
Original image recording time:
2008:12:20 10:45:13
Image taken on:
sobota, 20 grudnia 2008, 09:45
Focus length:
3.25 mm
Shutter speed:
1/15 Sec
F-number:
f/3
ISO speed rating:
320
Camera-model:
W910i
2.jpg (99.62 KiB) Przejrzano 1703 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Jak Marek Hołowiński widzi osikę to widocznie to jest osika. Z wieloletnim lesniczym nie dyskutowałbym na takie tematy. Tym bardziej z takim lesniczym!

A tak nieco poważniej - mnie to też wyglada na osike, sposób rozkladu pnia jest wręcz typowy. Poza tym te drobne sloje i białe drewno.... kora tez dośc "osikowa"..... :-)

Żerowiska to mogą być np Leptura quadrifasciata, może nawet (i raczej) Necydalis major.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Dąb ma drewno o wyraźnie wyodrębnionych strukturach. Słoje roczne dobrze widoczne, od rdzenia rozchodzą się promieniście jasne błyszczące smugi - promienie rdzeniowe. Przy obwodowa warstwa kilku, kilkunastu słojów jest jasno ubarwiona i tworzy biel, głębiej drewno przybiera barwę szaro brunatną, wyraźnie ciemniejszą, jest to twardziel. Na Twojej fotce po prawej stronie widać wałki drewna dębowego, tych po lewej za mało widać by je określić. Wałek z chodnikami owadów wygląda na coś innego. W stosach drewna opałowego dopuszcza się nie wielkie domieszki innego gatunku. Może to być stos drewna w lesie prywatnym, gdzie właściciel może pomieszać gatunki jak mu się tylko podoba.
Awatar użytkownika
Chiffchaff

Dziękuję Wam za nauki, chocby dla takich uwag jak Marka o rozpoznawaniu drerwna warto było sprowowkować dyskusje Adminie :)

Stos był z całą pewnością głównie dębowy, ale widocznie tak jak pisze Marek cos inszego też się tam zaplątało. Obszedłem pamiętam cały ten stos wałków by znaleźć inne jeszcze takie żery ale nic nie znalazłem. Będę w tym lesie znowu jutro, może jeszcze będą leżeć.
pozdrawiam
P.S. w grę więc wchodzą Waszym zdaniem rozumiem te dwa tylko gatunki: Leptura quadrifasciata i Necydalis major?
ODPOWIEDZ

Wróć do „COLEOPTERA”