europejska sówka [Drasteria caucasica]
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
europejska sówka [Drasteria caucasica]
Myślałem, że nie będę miał problemu z oznaczeniem tej sówki, a jednak..
Motyla złowiłem w lipcu w Rumunii, niedaleko Mamai. Być może jakaś forma barwna, bo nie udało mi się znaleźć podobnej w żadnym atlasie.
Motyla złowiłem w lipcu w Rumunii, niedaleko Mamai. Być może jakaś forma barwna, bo nie udało mi się znaleźć podobnej w żadnym atlasie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sierpnia 2009, 18:03 przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
To forma Drasteria caucasica ,znalazłem ją w Noctuidae Europaeae Vol.10 (Fibiger,Goater,Ronkay 2003),tab.3 nr. 60,okaz na zdjęciu jest również z Rumuni,co ciekawe w necie nie można nic znaleźć na temat tego gatunku
.Pozdrawiam ,Rafał.

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 grudnia 2008, 17:06 przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Antek Kwiczala †
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
Chodziło mi o pozycjonowanie strony.
Możesz podać nazwę zwierza i znajdziesz wartościową rzecz na setnej pozycji.
Spróbuj z np. Parafomoria helianthemella, w google ja tego nie znalazłem? Może mam google do ...
a jakie super zdjęcie
http://www.wmap.cz/opk/mot/motyl/mot74.htm
a jaka fajna strona
http://www.wmap.cz/opk/mot/msyst/msyst.htm
Strony z sówkami, którą podałem też sam nie znalazłem.
Dużo naprawdę FAJNYCH rzeczy dogrzebać się jest ciężko
Pozdrawiam
Możesz podać nazwę zwierza i znajdziesz wartościową rzecz na setnej pozycji.
Spróbuj z np. Parafomoria helianthemella, w google ja tego nie znalazłem? Może mam google do ...
a jakie super zdjęcie
http://www.wmap.cz/opk/mot/motyl/mot74.htm
a jaka fajna strona
http://www.wmap.cz/opk/mot/msyst/msyst.htm
Strony z sówkami, którą podałem też sam nie znalazłem.
Dużo naprawdę FAJNYCH rzeczy dogrzebać się jest ciężko

Pozdrawiam
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
Masz rację Witku. Google "nie widzi" niektórych stron, szczególnie grafiki. Coraz więcej stron stosuje różne sposoby, by zabezpieczyć się przed nadmierną "inwigilacją" automatycznych wyszukiwarek - zawsze to w tym momencie silnie obciąża serwer strony.
I na odwrót, pewne strony (choćby sexy) robią wszystko, by być zauważone
.
I na odwrót, pewne strony (choćby sexy) robią wszystko, by być zauważone

Zgadza się Adamie - miałem ją w zakładkach, ale wtedy nazywała się: "MOTÝLI zwlaštĕ chránĕných uzémi hl. m. Prahy". Nazwa inna, ale link ten sam.już kiedyś podawałem link do niej
-
Antku często bywa tez tak że w ferworze szukania zapominamy o pewnych regułachAntek Kwiczala pisze:Google "nie widzi" niektórych stron, szczególnie grafiki
co innego wyskoczy gdy wpiszemy np. jaś fasola - google będzie szukać stron zawierających słowo jas i słowo fasola - niezależnie, łącznie lub pojedynczo. Gdy wpiszemy jaś spacja +fasola - zacznie szukać stron gdzie te dwa słowa występują w obrębie jednej strony łacznie i rozdzielnie ale eliminujemy sytuacje gdy pojawia się tylko jedno ze słów. Gdy wpiszemy "jaś +fasola" google szuka stron gdzie pojawia się konkretna fraza dwóch słów obok siebie. zamiast plusa można używać też znaku minus - wtedy google eliminuje dane słowo z wyszukania - polecam spróbować - w trzech różnych zakładkach wyszukanie - wyniki czesto są diametralnie różne

- Antek Kwiczala †
Masz Grzegorzu rację, to pouczające przykłady, ale mnie chodziło o coś innego. W Twoim przykładzie, zamiast np. 100 interesujących nas stron, dostaniemy w wyszukiwarce 500 i więcej (czasem ponad milion, gdy fraza jest popularna
). Problem, gdy np. nie otrzymamy ani jednej strony, a wiemy, że takie istnieją.
Wystarczy, że nazwę motyla (bądź innego owada) autor strony scali z grafiką. Wyszukiwarki nie szukają podanej sekwencji znaków w plikach graficznych. Nawet najciekawsze zdjęcie, tak opisane, nie będzie przez wyszukiwarkę znajdywane. A są i inne sposoby.

Wystarczy, że nazwę motyla (bądź innego owada) autor strony scali z grafiką. Wyszukiwarki nie szukają podanej sekwencji znaków w plikach graficznych. Nawet najciekawsze zdjęcie, tak opisane, nie będzie przez wyszukiwarkę znajdywane. A są i inne sposoby.