europejska sówka [Drasteria caucasica]

Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

europejska sówka [Drasteria caucasica]

Post autor: Antek Kwiczala † »

Myślałem, że nie będę miał problemu z oznaczeniem tej sówki, a jednak..
Motyla złowiłem w lipcu w Rumunii, niedaleko Mamai. Być może jakaś forma barwna, bo nie udało mi się znaleźć podobnej w żadnym atlasie.
Załączniki
DSC02673.jpg
DSC02673.jpg (92.69 KiB) Przejrzano 2321 razy
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sierpnia 2009, 18:03 przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

To forma Drasteria caucasica ,znalazłem ją w Noctuidae Europaeae Vol.10 (Fibiger,Goater,Ronkay 2003),tab.3 nr. 60,okaz na zdjęciu jest również z Rumuni,co ciekawe w necie nie można nic znaleźć na temat tego gatunku :shock: .Pozdrawiam ,Rafał.
Załączniki
Noctuidae10_03_resize.jpg
Noctuidae10_03_resize.jpg (36.97 KiB) Przejrzano 2331 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 grudnia 2008, 17:06 przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Dzięki Rafale. A przy okazji - nie umiałeś nic znaleźć o tym gatunku, bo w nazwie jest literówka. Poprawna nazwa, jak udało mi się ustalić, to Drasteria caucasica.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Mam tego Pdf-a na kompie,to i pewnie wzrok mi sie stępił przy szukaniu :lol:
Witas

Post autor: Witas »

Jest taka strona, która opiera się wyszukiwarkom
http://www.noctuidae.de/
polecam
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Znam Witku tą stronę. Szkoda tylko, że brak na niej bardzo wielu zdjęć, czasem pospolitych gatunków. Także i tego mojego :sad: . I nie rozumiem, co chciałeś powiedzieć, pisząc:
która opiera się wyszukiwarkom
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

Po prostu nie pokazuje google zdjęć z tej strony, Witek lubuję się w odnajdywanie takich stron. Kilkoma takimi serwisami mnie też poczęstował.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Porównując zdjęcie D.caucasica ze strony, której link podaje Witek, ze zdjęciami z pracy Fibigera, aż trudno uwierzyć, że ten gatunek ma taką zmienność. Nic dziwnego, że nie umiałem go znaleźć.
Witas

Post autor: Witas »

Chodziło mi o pozycjonowanie strony.
Możesz podać nazwę zwierza i znajdziesz wartościową rzecz na setnej pozycji.
Spróbuj z np. Parafomoria helianthemella, w google ja tego nie znalazłem? Może mam google do ...
a jakie super zdjęcie
http://www.wmap.cz/opk/mot/motyl/mot74.htm
a jaka fajna strona
http://www.wmap.cz/opk/mot/msyst/msyst.htm
Strony z sówkami, którą podałem też sam nie znalazłem.
Dużo naprawdę FAJNYCH rzeczy dogrzebać się jest ciężko :lol:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Tak, ta strona też bardzo przydatna. Kiedyś już kiedyś podawałem link do niej, ale było to jeszcze chyba przed atakiem na Forum i nie wiem, czy ten post jeszcze istnieje...
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Masz rację Witku. Google "nie widzi" niektórych stron, szczególnie grafiki. Coraz więcej stron stosuje różne sposoby, by zabezpieczyć się przed nadmierną "inwigilacją" automatycznych wyszukiwarek - zawsze to w tym momencie silnie obciąża serwer strony.
I na odwrót, pewne strony (choćby sexy) robią wszystko, by być zauważone :smile: .
już kiedyś podawałem link do niej
Zgadza się Adamie - miałem ją w zakładkach, ale wtedy nazywała się: "MOTÝLI zwlaštĕ chránĕných uzémi hl. m. Prahy". Nazwa inna, ale link ten sam.
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

Antek Kwiczala pisze:Google "nie widzi" niektórych stron, szczególnie grafiki
Antku często bywa tez tak że w ferworze szukania zapominamy o pewnych regułach
co innego wyskoczy gdy wpiszemy np. jaś fasola - google będzie szukać stron zawierających słowo jas i słowo fasola - niezależnie, łącznie lub pojedynczo. Gdy wpiszemy jaś spacja +fasola - zacznie szukać stron gdzie te dwa słowa występują w obrębie jednej strony łacznie i rozdzielnie ale eliminujemy sytuacje gdy pojawia się tylko jedno ze słów. Gdy wpiszemy "jaś +fasola" google szuka stron gdzie pojawia się konkretna fraza dwóch słów obok siebie. zamiast plusa można używać też znaku minus - wtedy google eliminuje dane słowo z wyszukania - polecam spróbować - w trzech różnych zakładkach wyszukanie - wyniki czesto są diametralnie różne :wink:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Masz Grzegorzu rację, to pouczające przykłady, ale mnie chodziło o coś innego. W Twoim przykładzie, zamiast np. 100 interesujących nas stron, dostaniemy w wyszukiwarce 500 i więcej (czasem ponad milion, gdy fraza jest popularna :smile: ). Problem, gdy np. nie otrzymamy ani jednej strony, a wiemy, że takie istnieją.
Wystarczy, że nazwę motyla (bądź innego owada) autor strony scali z grafiką. Wyszukiwarki nie szukają podanej sekwencji znaków w plikach graficznych. Nawet najciekawsze zdjęcie, tak opisane, nie będzie przez wyszukiwarkę znajdywane. A są i inne sposoby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sówki (Noctuidae)”