-------------------------------------------------------------
Foty 1,2,3 09.11.2008,Puszcza Dulowska CA 95,pozostałe z wiosny lokalizacja j/w
A może być parę ode mnie?Rafał Celadyn pisze:Możecie podać adres jakiejś stronki z Heteroptera Polski(Europy),szukam i szukam ,ale jakoś nie idzie...
Hemiptera to obecnie nazwa ogólna dla rzędu pluskwiaków - dla podrzędu Heteroptera oraz tych, które kiedyś grupowane były jako Homoptera (teraz są podzielone na trzy podrzędy: Cicadomorpha, Fulgoromorpha i Sternorrhyncha). Jednak kiedyś terminy Hemiptera i Heteroptera używane były zamiennie dla określenia pluskwiaków różnoskrzydłych, stąd zapewne takie ich użycie w książce.Stefan Kozieł pisze:Mam pytanie dotyczące systematyki pluskwiaków. Przeglądając :Atlas i klucz. Owady Polski (C.Gębicki, J.Szwedo wyd. 2000r.) na jednej stronie natknąłem się na: -pluskwiaki różnoskrzydłe (Hemiptera), natomiast na następnej stronie w opisie rysunku: pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera). Jak powinno być prawidłowo. Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
Dzięki Aneta za odpowiedź. Podejrzewałem, że tak może być (określenia używane zamiennie) ale jako amator (w dodatku nie znajacy łaciny) wolałem upewnić się u fachowców, zeby wiedzieć o czym się czyta.Aneta pisze:Hemiptera to obecnie nazwa ogólna dla rzędu pluskwiaków - dla podrzędu Heteroptera oraz tych, które kiedyś grupowane były jako Homoptera (teraz są podzielone na trzy podrzędy: Cicadomorpha, Fulgoromorpha i Sternorrhyncha). Jednak kiedyś terminy Hemiptera i Heteroptera używane były zamiennie dla określenia pluskwiaków różnoskrzydłych, stąd zapewne takie ich użycie w książce.Stefan Kozieł pisze:Mam pytanie dotyczące systematyki pluskwiaków. Przeglądając :Atlas i klucz. Owady Polski (C.Gębicki, J.Szwedo wyd. 2000r.) na jednej stronie natknąłem się na: -pluskwiaki różnoskrzydłe (Hemiptera), natomiast na następnej stronie w opisie rysunku: pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera). Jak powinno być prawidłowo. Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |