Pokrywy... (nowa zagadka)
- M. Stachowiak
Pokrywy... (nowa zagadka)
Cechy takie jak kształt, rzeźba, chetotaksja i ubarwienie pokryw czesto pozwalają pewnie oznaczyć gatunek. Tak jest i w tym przypadku. Pytanie: pokrywa którego gatunku zilustrowana jest na załączonej fotce? Podaj też jego przynależność do plemienia i podrodziny. O ukrywaniu odpowiedzi chyba nie muszę przypominać
...

- Załączniki
- Z4.jpg (145.23 KiB) Przejrzano 2280 razy
-
Witam
[hide]Idę na pierwszy ogień
Nie mam pod ręką materiałów porównawczych, ale spróbuję. Mi to wygląda na E. rivularis - bruzdy wyraźne tylko w części środkowej. Widać też fragment podstawy przedplecza. Nie widzę
układu szczecin na pokrywach i to może wprowadzić mnie w błąd. Te Pana zagadki uświadamiają człowiekowi ile to się jeszcze uczyć musi i ile d...o godzin przed binokularem odsiedzieć musi
[/hide]
[hide]Idę na pierwszy ogień

- M. Stachowiak
Brawo Mariusz! Poprawnie oznaczyłeś gatunek. Masz rację pisząc, że chetopory dorsalne na załączonej fotce są trudno dostrzegalne. Też brałem to pod uwagę przygotowując to zdjęcie do zamieszczenia na forum i w pierwszej wersji chetopory zaznaczyłem nawet żółtymi kółeczkami. Ostatecznie jednak uznałem, że byłoby to zbyt duże ułatwienie dla tych, którzy zechcą się zmierzyć z zadaniem postawionym w zagadce i z rozwiązania tego zrezygnowałem.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
-
- T. Sokołowski
- UTM: XU21
- Kontakt:
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12