Himacerus?
-
- Podziękował(-a): 6 times
Himacerus?
Wydaje mi się, że to Himacerus sp., nie mylę się? Zdjęcie robione 07.08.2008 nocną porą koło Zielonej Góry; rozmiaru za bardzo nie pamiętam, ale mogło to być ~12 mm.
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
- Chiffchaff
Spójrz na I i II człon czułków. U H.apterus I człon jest tak długi albo prawie tak długi jak długość głowy, i prawie tak długi jak długość przedplecza. U H. mirmicoides I czlon jest znacznie krotszy od długości głowy, stanowi ok. 1/2 jej dlugości, jego "krótkość" jest szczególnie widoczna w stosunku do długości przedplecza. II człon czułków u H. apterus też jest zauważalnie dłuższy ale tu się przydaje już opatrzenie bo ta róznica nie jest taka ewidentna.
Udanej zabawy.
Udanej zabawy.
-
- Podziękował(-a): 6 times
Dzięki za wyjaśnienia. Porównywałem na http://www.koleopterologie.de/heteroptera/index.html i nie u wszystkich Himacerusów mi to pasowało (zwłaszcza u niektórych mirmicoidesów)
Niektóre ujęcia utrudniają porównanie, a może nie wszystkie są tam dobrze oznaczone?

- Chiffchaff
- Krzysztof Musik
- UTM: CA56
-
- UTM: DA24
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
- Chiffchaff
-
- Kontakt:
Re: Himacerus?
Może taki wycinek pomoże (ujęcie prawie to samo niestety)... też mi się wydaje że to H.mirmicoides, ale ja opatrzenia jeszcze wogóle nie mam.
Na innej stronie (http://www.britishbugs.org.uk) jest podane że różnice też można znaleźć porównując całkowitą długość czułka do ciała (dokładnie przedplecza i odwłoka), długości skrzydeł oraz (co akurat przy takich zdjęciach jest nieprzydatne) w owłosieniu tylnych ud.
Jeśli ten osobnik czułki ma całe (no i jest to cecha rozpoznawcza) to są krótkie.
Na innej stronie (http://www.britishbugs.org.uk) jest podane że różnice też można znaleźć porównując całkowitą długość czułka do ciała (dokładnie przedplecza i odwłoka), długości skrzydeł oraz (co akurat przy takich zdjęciach jest nieprzydatne) w owłosieniu tylnych ud.
Jeśli ten osobnik czułki ma całe (no i jest to cecha rozpoznawcza) to są krótkie.
- Załączniki
-
- himo.JPG (11.94 KiB) Przejrzano 1314 razy
-
- Kontakt:
Re: Himacerus?
Tego samego dnia na pniu spotkałem takiego Himacerusa - ma dużo dłuższe czułki i krótsze skrzydła.
Wg. mnie H.apterus, ale nie wiem czy w połowie listopada jeszcze mogłem go spotkać
Wg. mnie H.apterus, ale nie wiem czy w połowie listopada jeszcze mogłem go spotkać
- Załączniki
- apterus.JPG (51.52 KiB) Przejrzano 1263 razy