Chrząszcze do oznaczenia.
- Witek Płachta
Chrząszcze do oznaczenia.
Z góry dziękuję!
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:05:29 01:10:36Image taken on:środa, 28 maja 2008, 23:10Focus length:6.3 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:26 22:53:15Image taken on:sobota, 26 kwietnia 2008, 20:53Focus length:6.3 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:05:14 20:27:27Image taken on:środa, 14 maja 2008, 18:27Focus length:6.3 mmShutter speed:1/40 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:04 15:19:25Image taken on:sobota, 4 sierpnia 2007, 13:19Focus length:6.3 mmShutter speed:1/40 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:125Camera-model:DSC-W55
- M. Stachowiak
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Niewątpliwie podanie daty i (zwłaszcza) miejsca będzie istotne w przypadku zdj. 4, bo ja nie potrafię odróżnić Chrysolina rufa od Chrysolina staphylea (a to raczej któraś z nich), a jakbyś napisał, że zdjęcie zrobione w górach, to ja mógłbym napisać, że to Ch. rufa i pewnie bym trafił, nie wiedząc, czym one się różniąM. Stachowiak pisze:Przeczytaj: https://entomo.pl/foru...p?p=54233#54233

Co do pozostałych:
1. Clytra quadripunctata (raczej ona niż C. laeviuscula)
2. Schizotus pectinicornis
3. nie mam pojęcia, mogę co najwyżej strzelić - Chrysolina varians?
-
- Podziękowano: 6 times
Akurat Chrysolina rufa i staphylea są łatwe do odróżnienia. U Ch. rufa dysk przedplecza jest równomiernie sklepiony bez wcisków po bokach (co najwyżej może się zaznaczyć lekki wcisk przy samej podstawie), natomiast u Ch. staphylea wzdluż każdego boku biegnie płytki wcisk (rynienka), przez co same krawędzie boczne przedplecza wydają się lekko wypukłe. Ten wcisk i wypukłość widać dobrze na zdjęciu, jest to więc Ch. staphylea.
Te różnice dobrze widać na zdjęciach obu gatunków w Iconografii:
http://culex.biol.uni.wroc.pl/cassidae/ ... enthae.htm
http://culex.biol.uni.wroc.pl/cassidae/ ... phylea.htm
Te różnice dobrze widać na zdjęciach obu gatunków w Iconografii:
http://culex.biol.uni.wroc.pl/cassidae/ ... enthae.htm
http://culex.biol.uni.wroc.pl/cassidae/ ... phylea.htm
-
- Witek Płachta
Dziękuję za wcześniejszą pomoc i wskazówki i zwracam się z kolejną prośbą o oznaczenie.
Wszystkie fotki zrobione w centralnej Polsce.
3. nieostra ale to jedyne co mam.
4. to inne ujęcie stonki z poz.3 poprzedniego posta!
Wszystkie fotki zrobione w centralnej Polsce.
3. nieostra ale to jedyne co mam.
4. to inne ujęcie stonki z poz.3 poprzedniego posta!
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:26 22:51:27Image taken on:sobota, 26 kwietnia 2008, 20:51Focus length:6.3 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:05:11 23:48:28Image taken on:niedziela, 11 maja 2008, 21:48Focus length:6.3 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:05:11 23:37:54Image taken on:niedziela, 11 maja 2008, 21:37Focus length:6.3 mmShutter speed:1/320 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:26 22:58:21Image taken on:sobota, 26 kwietnia 2008, 20:58Focus length:6.3 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
- M. Stachowiak
I znowu się Ciebie czepięWitek Płachta pisze:Wszystkie fotki zrobione w centralnej Polsce.

-
Ta uwaga mogłaby być skierowana generalnie do znacznej większości osób wrzucajacych zdjęcia do oznaczenia - pisanie tak podstawowych danych jak data i miejsce to niestety wciąż rzadkość, mimo iż wielokrotnie różne osoby zwracały na to uwagęM. Stachowiak pisze:Równie dobrze mogłeś napisać Palearktyce . Bądź tak dobry i stosuj się do zaleceń. To przecież niewiele kosztuje (kilka uderzeń w klawiaturę), a przez forumowiczów podanie dokładnej informacji będzie dobrze przyjęte.

No, ale może nie będę tu się przesadnie czepiał, centralna Polska to już coś

Co do zdjęć:
1. Anthrenus scrophulariae
3. tu mam dla Ciebie Witku propozycję - zajrzyj do poniższych wątków (jeden z nich sam założyłeś

viewtopic.php?p=54198#54198
viewtopic.php?p=54269#54269
Pozdrawiam

- Witek Płachta
Ano Bartku przyszło mi do głowy że jest to Gonioctena viminalis. Ale mogę się mylić.
Doskonale zdaję sobie sprawę o ogromie wiedzy jaka zawarta jest na tym forum. Kłopot w tym że dla takiego amatora jak ja dogrzebać się w tym labiryncie do jakiejś informacji jest niezmiernie trudno, dlatego też puki co muszę posilać się pomocą specjalistów. Myślę że jeszcze kilka (-naście?) godzin spędzonym na tym forum, parę linków i kilka odwiedzonych galerii i będę z tej pomocy korzystał coraz rzadziej. Entomologii liznąłem (i to tak czubkiem języka) w szkole na ochronie lasu lecz było to 20 lat temu i wiedza moja nijak się nie ma do poziomu wiedzy prezentowanej przez innych forumowiczów. Pozwoliłem sobie korzystać z tej wiedzy z powodu fotografii którą się od jakiegoś czasu zajmuję. Bezsensem wydaje mi się robienie zdjęć czemuś czego się nie zna i stąd moje prośby o oznaczanie. Postaram się w przyszłości lepiej opisywać wrzucane fotki.
Dziękuję.
Doskonale zdaję sobie sprawę o ogromie wiedzy jaka zawarta jest na tym forum. Kłopot w tym że dla takiego amatora jak ja dogrzebać się w tym labiryncie do jakiejś informacji jest niezmiernie trudno, dlatego też puki co muszę posilać się pomocą specjalistów. Myślę że jeszcze kilka (-naście?) godzin spędzonym na tym forum, parę linków i kilka odwiedzonych galerii i będę z tej pomocy korzystał coraz rzadziej. Entomologii liznąłem (i to tak czubkiem języka) w szkole na ochronie lasu lecz było to 20 lat temu i wiedza moja nijak się nie ma do poziomu wiedzy prezentowanej przez innych forumowiczów. Pozwoliłem sobie korzystać z tej wiedzy z powodu fotografii którą się od jakiegoś czasu zajmuję. Bezsensem wydaje mi się robienie zdjęć czemuś czego się nie zna i stąd moje prośby o oznaczanie. Postaram się w przyszłości lepiej opisywać wrzucane fotki.
Dziękuję.
-
Nie mylisz sięWitek Płachta pisze:Ano Bartku przyszło mi do głowy że jest to Gonioctena viminalis. Ale mogę się mylić.

Doskonale cię rozumiem - trudno sprawdzić, czy zdjęcia jakiegoś gatunku już nie ma gdzieś na forum, jeśli się nie zna jego nazwyWitek Płachta pisze:Kłopot w tym że dla takiego amatora jak ja dogrzebać się w tym labiryncie do jakiejś informacji jest niezmiernie trudno

E tam, nie przesadzaj - poziom ten jest na pewno bardzo zróżnicowany, w końcu jest to forum dla wszystkich, a nie tylko dla zawodowych entomologów. Jestem wręcz pewien, że większość z 1475 (specjalnie sprawdziłemWitek Płachta pisze:wiedza moja nijak się nie ma do poziomu wiedzy prezentowanej przez innych forumowiczów.

Co do godzin - raczej "naście", pamiętam ile mi zajęło przekopanie się przez to forum, a było to w sumie stosunkowo niedawnoWitek Płachta pisze:Myślę że jeszcze kilka (-naście?) godzin spędzonym na tym forum, parę linków i kilka odwiedzonych galerii

-