Kajasowka zarasta tarnina

HELMUT

Kajasowka zarasta tarnina

Post autor: HELMUT »

Pozdrawiam wsystkich uzytkownikow!Z koncem lipca tego roku wizytowalem w Kajasowce porobic troche fotek driadom.Zastal mnie tutaj smutny widok!!Po murawach kserotermicznych niewiele pozostalo,gdyz tarnina jest tutaj w ogromnej ekspansji i moze to w krotkim czasie doprowadzic do zupelnego zaniku populacji Minois dryas!!Ktory organ ma ten rezerwat pod swoja opieka(moze ktorys z Krakowa)?Trzeba podjac niezwlocznie prace nad eliminacja(czesciowa)tej rosliny w celu ratowania stanowiska tego motyla-przecierz tak dlugo tutaj zadomowionego! :cry:
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

Pawlik Bernard pisze:Ktory organ ma ten rezerwat pod swoja opieka
zapewne Małopolski Wojewódzki Konserwator Przyrody
P.S. w czasie wypadów terenowych pomocna jest siekierka :wink:
brat

Post autor: brat »

Pawlik Bernard pisze:Trzeba podjac niezwlocznie prace nad eliminacja(czesciowa)tej rosliny
To pora topora. Kajasówka zarasta od 20 lat i nikt tam jeszcze nic nie wyciął... bo to rezerwat.
HELMUT

Jezeli nie podejmnie sie dzialan w tym kierunku to motylek pewnie wyginie!!!No i gdzie ja go bede w przyszlosci obserwowal i focil?Ponoc dawno temu(za niemca)byl na raciborszczyznie,ale nie wiem jakie zajmowal tam srodowisko-kserotermiczne czy wilgotne?Moze ktos wie wiecej na ten temat?! :cry:
brat

Nie wiem jak to bylo w tamtych stronach, ale u mnie lata zarówno na kserotermach jak i na wilgotnych łąkach.
Awatar użytkownika
Beszad

Dwa adresy

Post autor: Beszad »

Z tego co wiem, rezerwat Kajasówka nie jest objęty ochroną ścisłą i dopuszczalne są (a z tego co piszecie wręcz konieczne) szybkie cięcia.

Sprawę należałoby czym prędzej opisać nie tylko do konserwatora: dr Bożena Kotońska Ul. Basztowa 22 31 - 156 Kraków tel.: (012) 4223519 fax: (012) 6160481 ssie@malopolska.uw.gov.pl

...ale można też próbować to zgłosić w Instytucie Ochrony Przyrody PAN: 31-120 Kraków, Al. Mickiewicza 33, tel. 012/ 632-22-21
Konto_usuniete

brat pisze:To pora topora
pytanie - czy ktoś z was się orientuje jaka tak jest własność gruntów? czy to grunty prywatne czy państwowe?
a może ....no własnie może skrzykniemy osoby i zrobimy porządek siekierkami - jeśli byli by chętni deklaruje się załatwić dokumenty formalne i rozkręcić to po innych towarzystwach.
To jak?
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Ja jestem za, byłem zimą w tym rezerwacie( ,wtedy drzewa były bez liści ,a kserotermy nawet zarośnięte wyglądały pięknie, viewtopic.php?t=4111&sid=a631034d8d7ac1 ... 33ea91e5be ) wcześniej nie odwiedzałem tego miejsca, bo trochę na uboczu ,więc nie wiem jak bardzo się tam zmieniło,zima idzie ,sezon się kończy, zróbmy to !!! :wink: .
HELMUT

Widze ze macie Panstwo niezle ,,wtyki,, wiec mozna by sprobowac zadzialac wtej sprawie,a my ,,malo biurowi,, topory w ruch!!!Popieram!! :lol:
Awatar użytkownika
eReM

Post autor: eReM »

a czy tarnina jest obca na tym terenie? Bo jeśli to sukcesja naturalna to powstrzymywanie jej jest ingerencją w przyrodę. I pytanie: jak długo potrwa sztucznie podtrzymywane utrzymywanie motyla w tym miejscu?
Konto_usuniete

bzyku pisze:a czy tarnina jest obca na tym terenie? Bo jeśli to sukcesja naturalna to powstrzymywanie jej jest ingerencją w przyrodę. I pytanie: jak długo potrwa sztucznie podtrzymywane utrzymywanie motyla w tym miejscu?
bzyku z całym szacunkiem ale... czy tarnina jest tu obca - oczywiście że nie, nie chodzi również o motyla - on jest niejako przypadkiem. Najważniejsze jest to co jest zapisane w rozporządzeniu o powołaniu rezerwatu - jesli jest tam choćby zająknięcie o tym że PRZEDMIOTEM lub CELEM utworzenia rezerwatu są zbiorowiska roślinności kserotermalnej - to wystarczy by wybrać się tam z siekierą. NIe jest bowiem ideą tego rezerwatu obserwowanie procesów sukcesji naturalnej. A motyl? utrzyma się tak dług ojak to nie zarośnie.
Awatar użytkownika
eReM

Post autor: eReM »

to pytanie było oczywiście "na marginesie" bo wiem, jak wyglądają (z grubsza :) przepisy i realia dotyczące naszego poczucia służby przyrodzie :???:
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Pawlik Bernard pisze:Ponoc dawno temu(za niemca)byl na raciborszczyznie,ale nie wiem jakie zajmowal tam srodowisko-kserotermiczne czy wilgotne?Moze ktos wie wiecej na ten temat?!
Mam pracę Antoniego Drozdy Fauna motyli okolic Raciborza,ale nie ma tam żadnej wzmianki o występowniu M.dryas na tym terenie,chociaż autor powołuje się we wstępie
na wyniki badań niemieckich entomologów od roku 1829- go.Więc raczej mało prawdopodobne ,aby przeoczono ten gatunek...
HELMUT

Wlasnie w tej pracy A.Drozdy,na samym koncu jest lista motyli stwierdzonych przez niemieckich badaczy!I jest tam wlasnie wymieniony ten gatunek!!! Czyli latal tam na przelomie 18/19 wieku!!
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Ups,widocznie to ja go przeoczyłem :wink: .
brat

Ponoć od kilku lat w rezerwacie Kajasówka prowadzone są prace związane z odsłanianiem muraw kserotermicznych i naskalnych...
Dużo ciekawych informacji na stronie: www.kajasowka.ginf.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”