Gąsienice nymphalidae

Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Gąsienice nymphalidae

Post autor: Wojtek Guzik »

Mam pytanie odnośnie gąsienic tej rodziny, głównie dostojek i przeplatek;
czy gąsienice te prowadzą skryty, przyziemmny tryb życia??
szukałem trochę u siebie gąsienic B. ino, wiązówki zatrzęsienie, imago było bardzo dużo w lipcu... Tylko trochę się niemogę doszukać gąsienic :???:
Czy ktoś ma jakiś ciekawy sposób jak przetrząsnąć kawał łąki z wiązówką, i znaleźć cokolwiek??

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :smile:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Wojtku, nie ta pora. B.ino może zimować jako mała gąsieniczka, ale też jako jajo. Żadnego z tych stadiów teraz nie znajdziesz. Musiałbyś szukać z lupą. Spróbuj na wiosnę - gdy gąsieniczki będą nieco większe i przezimowane.
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

:shock: A to się wrobiłem :lol:
A jak się ma sprawa z czerwończykami?? np. l. hippothoe, albo dispar??
albo z modraszkami :roll:
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

Gąsienice rusałek, poza fazą gromadną (zwłaszcza te z pokrzywy) dosyć trudno znaleźć (w każdym razie mnie jest trudno :-)).

Co do modraszków i czerwończyków, to najlepiej jest pochodzić za samiczkami składającymi jaja i "na bieżąco" je zebrać - składają najczęściej po 1-2 szt w jednym miejscu. Zachowanie takiej samiczki jest charakterystyczne, lata nisko nad ziemią badając rośliny, a po wylądowaniu opukuje liście czułkami. Hodowla jest najprostsza przy 2-pokoleniowych gatunkach (dispar, tityrus, helle, phleas). 1-pokoleniowe trzeba przezimować, co nie jest proste (najłatwiej-virgaureae, bo zimują jaja).
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

No dobra, mam już L. dispar :wink: Wykluła się pierwsza gąsieniczka z trzech znalezionych na szczawiu jajek. Czy będzie zimować jako poczwarka??
Czy ktoś może hodował L. hippothoe?? To pospolity czerwończyk, mam stanowisko, mam rdest wężownik, tylko nie wiem czego mam szukać :???: Bo jeśli jajek, to prawie nie ma szans- za dużo roślin, poczwarki- też niefajnie... Może ktoś szukał gąsie3nic tego gatunku??
Czy łatwo je znaleźć?? Może ktoś ma doświadczenie i wie czy siedzą tuż nad ziemią, czy może wysoko, kiedy żerują itp.
Aha, i czy A. agestis preferuje G. pratense czy G. palustre??
Z góru dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :smile:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Wojtek Guzik pisze:No dobra, mam już L. dispar :wink: Wykluła się pierwsza gąsieniczka z trzech znalezionych na szczawiu jajek. Czy będzie zimować jako poczwarka??
Lycaena dispar zimuje jako gąsienica (jak zresztą większość naszych czerwończyków). A tak w ogóle chciałam przypomnieć, że to gatunek chroniony, więc może lepiej za bardzo nie chwalić się posiadaniem :cool:
Klaus_vK

Post autor: Klaus_vK »

A L. dispar czy L. tityrus kiedy przestają żerować i zapadają w diapauzę :?: Dzieje się to np: po pierwszej wylince, czy może bardziej zależy od temperatury :?: Czy larwy budują jakiś oprzęd :?:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Niestety nigdy nie hodowałem modraszków, ale np. u szlaczkoni zimuje wyrośnięte stadium L3. Sposób przygotowania gąsienicy do zimowania też jest różny. Niektóre budują rurkę z listka, wzmocnionego przędzą, inne delikatny oprzęd w mchu, inne jeszcze zagrzebują się w ziemi. Jak wspomniałem, nie wiem jak zimują gąsienice modraszków. Niektóre gatunki (ogończyki) zimują w osłonce jajowej i wychodzą dopiero na wiosnę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”