Biegaczowaty z piętra alpejskiego
- Delog
- UTM: CA56
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Biegaczowaty z piętra alpejskiego
Mam zapytanie do szerokiego grona karabidologów o nazwę gatunkową owada z fotki 01, przypominającego mi przedstawicieli podgatunku Calopterus (nie jest to chyba pilosus?). Spotkałem go w Polsze i to wysoko (piętro alpejskie) podczas fotosesji czerwonoksięgowej zerodwójki. Pozdrawiam
-
- Delog
- UTM: CA56
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Zwykle nie podaję lokalizacji, ale w tym przypadku wszyscy wiedzą (np z czerwonej księgi), gdzie można spotkać tego wspaniałego owada. Okaz jest babiogórski. Czterogodzinne poszukiwania zaowocowały spotkaniem jednego samczyka. Dwa inne znalazłem zgniecione pod kamieniami. Piętro alpejskie, jak i cały BgPN, niby jest chronione prawem, jednak tak po prawdzie jest bardzo złażone i zdewastowane. Pod kamieniami łatwiej o paczkę aspiryny czy schodzoną podpaskę niż o biegacza.CezaryN pisze:Pytanie na marginesie: C. fabricii tatrzański czy z Babiej? Pzdr.
Dzięki za odpowiedź. Spytałem tylko dlatego.Delog pisze:Zwykle nie podaję lokalizacji, ale w tym przypadku wszyscy wiedzą (np z czerwonej księgi), gdzie można spotkać tego wspaniałego owada.
Ja niestety nie miałem tej niewątpliwej przyjemności spotkać C. fabricii żywego. Dwa lata temu trafiłem tylko 3 rozdeptane na szlaku. Też na Babiej.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Nie pamiętam o co dokładnie chodziło, ale gdzieś czytałem coś na ten temat, zdaje się na przykładzie Carabus sylvestris transsylvanicus. Ubarwienie ma chyba związek z ilością i natężeniem światła, ale nie jestem pewien, czy coś mi się nie pomyliło.Delog pisze:Niewykluczone, że wpływ na jego wybarwienie miała wysokość.