Mielnik 2008 - Harmonia axyridis

Jeśli chcesz się podzielić swoimi obserwacjami i połowami terenowymi na bieżąco to tutaj. Być może ktoś właśnie w Polsce również złowił to samo... Dobre miejsce na wymianę obserwacji w sezonie.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Mielnik 2008 - Harmonia axyridis

Post autor: Jacek Kalisiak »

W dzisiejszej Polityce (sezon ogórkowy :mrgreen:) widzę notatkę o Harmonia axyridis, a w niej czytam, że nie przekroczyła linii Wisły. Nie wiem na ile aktualne dane były udostępnione z Centrum Badań Ekologicznych dziennikarzowi, ale ...

W dniach 14 i 15 VIII 2008 przyleciały do światła po jednym okazie Harmonia axyridis w Mielniku nad Bugiem (w ZP-K "Głogi" i na łące nad Bugiem). Tak więc arlekin ( :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) przekroczył Wisłę i dotarł nad wschodnią granicę.

I właśnie wkracza na Białoruś :cool: Niech Rosja się już boi :!: Tajna broń z zachodu nadchodzi .... :razz:
Ostatnio zmieniony środa, 20 sierpnia 2008, 15:59 przez Jacek Kalisiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Na Roztoczu tez jest, przynajmniej była u teściowej w ogródku w ilości sztuk 4, stąd nie widzę wielkich problemów a i w zasadzie jak ja zobaczyłem to uśmiech zagościł na mojej twarzy, wszak to ładne zwierzątko :mrgreen: :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe - chrząszcze”