Osa vs. Pasikonik

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
dewat

Osa vs. Pasikonik

Post autor: dewat »

Dzisiaj na spacerze w parku zaobserwowałem dziwne zjawisko. Na środku drogi rozegrała się walka osy z jakimś pasikonikiem (nie potrafie rozpoznać). Osa najpier przyczepiła się do jego nogi i po kilku próbach doszła do brzucha, tam chyba ugryzła albo użądliła go a następnie przeszła na grzbiet. Odgryzła mu skrzydła a potem pomału odgryzała głowę na końcu odgryzła tylni kawałek odwłoka i z tym odleciała.

mógłby ktoś zinterpretować tą sytuację??
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Po prostu byłeś świadkiem polowania. Osy są drapieżnikami - co prawda nie gardzą pokarmem słodkim, bogatym w węglowodany, jak np. owoce - ale przede wszystkim aktywnie polują na inne bezkręgowce, zwłaszcza podczas wychowywania larw. Osa najpierw poraziła ofiarę jadem - jak zauważyłeś, wybrała do tego brzuch, czyli szczególnie wrażliwe i miękkie miejsce, potem usunęła skrzydła - żeby zminimalizować ostatnie próby obrony, na końcu odcięła najlepszy, najsoczystszy kąsek - i gotowe ;)
Zakładam oczywiście, jako że nie opisałeś "uczestników" wydarzenia zbyt dokładnie, iż była to zwykła, pospolita czarno-żółta osa - bo istnieją też gatunki błonkówek z rodziny grzebaczowatych wyspecjalizowane w polowaniach na prostoskrzydłe, które jednak nie zabijają od razu swoich ofiar, ale paraliżują je i zanoszą do gniazd, co zapewnia larwom owych błonkówek świeży pokarm. Jednakże to rozczłonkowywanie ciała przemawia raczej za osą właściwą.
dewat

Post autor: dewat »

Dziękuję za odpowiedź :) myślałem, że zaobserwowałem coś niezwykłego : )

Tak to była taka najpospolitsza osa których teraz całkiem sporo lata :)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”