Proszę o bardzo szybką pomoc....

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Tafen84

Proszę o bardzo szybką pomoc....

Post autor: Tafen84 »

Witam Was.Proszę o bardzo szybką pomoc.Właśnie mnie użądliło takie coś w stopę.Zabiłem to więc może rozpoznacie tego owada.Miał długie żądło.Jest cały czarny i ma długość ok 16mm.Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo jestem allergikiem na owady.Stało się to po dzisiajszej burzy jak przez podtopiony parking szedłem przestawic samochód.Wiec owad ten mogł być w wodzie.Sam nie wiem dlatego prosze o Waszą pomoc.Dziekuje
Oto foty :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
berluk

Re: Proszę o bardzo szybką pomoc....

Post autor: berluk »

[quote="Tafen84"]Witam Was.Proszę o bardzo szybką pomoc.Właśnie mnie użądliło takie coś w stopę.Zabiłem to więc może rozpoznacie tego owada.Miał długie żądło.Jest cały czarny i ma długość ok 16mm.Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo jestem allergikiem na owady.Stało się to po dzisiajszej burzy jak przez podtopiony parking szedłem przestawic samochód.Wiec owad ten mogł być w wodzie.Sam nie wiem dlatego prosze o Waszą pomoc.Dziekuje
Oto foty :

na fotach słabo widać. Ale z pewnością to jakaś błonkówka, być może pszczoła.
Tafen84

Post autor: Tafen84 »

Wiem ze jakosc zdjec jest słaba,bo robilem wieczorem komorka.Owad ten wyglada jak pszczola tylko bez zółtych pasków.Składa sie jakby z 3 czesci.Głowa,tułów i odwłok.Jak bedzie jasniej to zrobie lepsze zdjecie i wstawie na forum.
berluk

Post autor: berluk »

Tylko niektóre (i nie najpospolitsze) gatunki pszczół mają żółte paski (np. makatki) w odróżnieniu od np. os. Ten twój egz. taki przemoczony jakiś, więc nie widać, czy np. nie jest włochaty.
Z trzech wyraźnych części składa się każda błonkówka (tylko rośliniarki sprawiają z wyglądu wrażenie, że mają dwie części). Ten egz nie wygląda na rośliniarkę.
Najważniejsze jednak, że kolega - jak widzę - żyje po tym ukąszeniu :)
Czekamy na lepsze foty.
ODPOWIEDZ