Geotrupes sp.

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
daniel033

Geotrupes sp.

Post autor: daniel033 »

Jaki to gatunek G. stercorosus czy G. vernalis? Jakie są cechy różniące te gatunki?

1.
Obrazek

2.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Z tych gatunków, które wymieniłeś, to akurat żaden nie jest Geotrupes ;) - vernalis to Trypocopris, a stercorosus - Anoplotrupes.
A co do oznaczania - ktoś dawał kiedyś na forum taki prosty, acz ładny opis cech różniących naszych żuków. Podaję go teraz w formie lekko zmodyfikowanej, oczywiście wszelkie kopyrajty dla autora ;)

Trypocopris vernalis - jako jedyny nie ma na pokrywach bruzdek, pokrywy zawsze z metalicznym granatowym lub zielonkawym połyskiem.
Anoplotrupes stercorosus, Geotrupes stercorarius - obydwa gatunki mają po 7 żeberek na każdej pokrywie licząc od szwu do guza barkowego. Różnica między nimi polega na liczbie listew poprzecznych na tylnej goleni - 3 u Geotrupesa, 2 u Anoplotrupesa; gatunki te różnią się też wielkością i masywnością budowy.
Kolejny gatunek - Geotrupes mutator - ma po 9 żeberek na pokrywie.
Następny gatunek - Geotrupes spiniger - ma środkowe partie sternitów odwłoka gładkie i bez włosków.

Zaś co do obywateli (obywatela?) na fotkach - jak na moje oko to G. stercorarius, niech mnie ewentualnie żukarze poprawią.
daniel033

Dziękuje za odpowiedz :smile: Trochę zastanawiałem się nad nowymi dla mnie terminami takimi jak szew czy guz barkowy, bo jestem zielony w tym temacie :smile:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Szew - miejsce złączenia pokryw. Guzy barkowe - wypukłości w górnej zewnętrznej części pokryw, mniej więcej odpowiadające umiejscowieniu barków u człowieka ;)
daniel033

Guzy barkowe to tak jak myślałem, ale szew to bym się nie domyślił chyba :razz: Nie wiedziałem, że to się tak nazywa.
Wojciech Kubiak
Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae

Post autor: Wojciech Kubiak »

A jeśli chodzi o te poprzeczne listewki to te takie kolce na odnóżach
Awatar użytkownika
Krzysztof Ulanowski

Post autor: Krzysztof Ulanowski »

Co do nazewnictwa różnych elementów morfologicznych chrząszczy to było co nieco na naszym forum. Pisał na ten temat Pawel Jaloszyński viewtopic.php?t=2429&highlight=morfologia+chrz%B1szczy
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”