Euthrix potatoria

Hodowla owadów
edde

Euthrix potatoria

Post autor: edde »

po dwóch tygodniach od złożenia jaj wreście się coś wykluło, ale bystarania nie poszły na marne proszę o rady co do hodowli tego gatunku, a mianowicie na co trzeba uważać, o co zadbać itd.
mam nadzieję że ktoś z grona doświadczonych kolegów wspomoże dobrą radą nowicjusza
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Żywić twardymi trawami, najlepiej nadwodnymi (Phragmites, Typha, Carex). Zraszać hodowlarkę (wystarczy raz dziennie) - gąsienice potrzebują wody. Podrośnięte lepiej rozdzielić, bo mogą wykazywać zapędy kanibalistycznie. Problemy mogą się pojawić przy zimowaniu - może ktoś, kto zimował gąsienice barczatek bedzie umiał doradzić w tej kwestii.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Ja zawsze wypuszczam gąsienice barczatek na zimę do ogrodu, wydzielam im teren, po którym mogą chodzić za pomocą drobnej siatki. Na wiosnę gąsienice budzą się po "naturalnym" śnie. Wyszło mi tak z M. rubi, więc i potatoria powinna...
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Zimowanie gąsienic barczatek jest trudne. Utrzymanie właściwej wilgotności i temperatury to podstawa. Jak jest za sucho - wysychają, gdy za wilgotno, atakuje je pleśń. Sposób "naturalny" zastosowany przez Tawulca, jest chyba optymalny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”