Perileptus sp. ? Prosze o Pomoc w Oznaczeniu Biegacza
- Damian Bruder
- UTM: WT43
Perileptus sp. ? Prosze o Pomoc w Oznaczeniu Biegacza
Witam !
Złapałem tego obiegacza w Jarocinie 20.07.08r. Jest uszkodzony i niespreparowany.
Byłem na tej stronie:
http://claude.schott.free.fr/Carabidae/ ... hus_PL.jpg
i przypomina z koloru pokryw ( Perileptus areolatus ) , choć jest to bardzo wątpliwe...W dodatku nie zajmuje się Carabidami...
Prosze o Pomoc - Damian
Złapałem tego obiegacza w Jarocinie 20.07.08r. Jest uszkodzony i niespreparowany.
Byłem na tej stronie:
http://claude.schott.free.fr/Carabidae/ ... hus_PL.jpg
i przypomina z koloru pokryw ( Perileptus areolatus ) , choć jest to bardzo wątpliwe...W dodatku nie zajmuje się Carabidami...
Prosze o Pomoc - Damian
- Załączniki
- foto 006.JPG (33.83 KiB) Przejrzano 1973 razy
- foto 002.JPG (76.24 KiB) Przejrzano 1971 razy
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
- Damian Bruder
- UTM: WT43
- M. Stachowiak
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Wg. KFP podawany ze wszystkich krain prócz gór i P. Białowieskiej. Faktycznie niespecjalnie częsty, ja mam okazy bodajże tylko z lubuskiego, spod samej niemieckiej granicy. Pamiętam, że widywałem go też na Podlasiu (dość dawno temu, jeszcze wtedy biegaczy nie łowiłem). W Toruniu jakoś jeszcze nie trafiłem na niego.
A propos tego gatunku - trafiłem kiedyś w internecie na zdjęcie podpisane D. halensis flavicornis, który nie miał tych czerwonych plam na pokrywach. W literaturze (FHL, Trautner, Hurka) nie spotkałem się jednak z tą nazwą, więc rozumiem, że nie jest to żaden podgatunek czy innej rangi jednostka taksonomiczna, tylko odmiana barwna (jak wynika z Hurki) a nazwa taka nigdzie oficjalnie nie funkcjonuje?
A propos tego gatunku - trafiłem kiedyś w internecie na zdjęcie podpisane D. halensis flavicornis, który nie miał tych czerwonych plam na pokrywach. W literaturze (FHL, Trautner, Hurka) nie spotkałem się jednak z tą nazwą, więc rozumiem, że nie jest to żaden podgatunek czy innej rangi jednostka taksonomiczna, tylko odmiana barwna (jak wynika z Hurki) a nazwa taka nigdzie oficjalnie nie funkcjonuje?
- M. Stachowiak
Tak, dobrze to odczytałeś i zinterpretowałeś.Bartek Pacuk pisze:A propos tego gatunku - trafiłem kiedyś w internecie na zdjęcie podpisane D. halensis flavicornis, który nie miał tych czerwonych plam na pokrywach. W literaturze (FHL, Trautner, Hurka) nie spotkałem się jednak z tą nazwą, więc rozumiem, że nie jest to żaden podgatunek czy innej rangi jednostka taksonomiczna, tylko odmiana barwna (jak wynika z Hurki) a nazwa taka nigdzie oficjalnie nie funkcjonuje?
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
-