Perileptus sp. ? Prosze o Pomoc w Oznaczeniu Biegacza

Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Perileptus sp. ? Prosze o Pomoc w Oznaczeniu Biegacza

Post autor: Damian Bruder »

Witam !

Złapałem tego obiegacza w Jarocinie 20.07.08r. Jest uszkodzony i niespreparowany.
Byłem na tej stronie:
http://claude.schott.free.fr/Carabidae/ ... hus_PL.jpg
i przypomina z koloru pokryw ( Perileptus areolatus ) , choć jest to bardzo wątpliwe...W dodatku nie zajmuje się Carabidami...
Prosze o Pomoc - Damian
Załączniki
foto 006.JPG
foto 006.JPG (33.83 KiB) Przejrzano 1973 razy
foto 002.JPG
foto 002.JPG (76.24 KiB) Przejrzano 1971 razy
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Calathus halensis

Post autor: Andrzej Kurzawa »

A nie jest to Calathus halensis?
mj

Post autor: mj »

dal mnie Dolichus halensis
a jaki on duży jest?
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

15,5 mm...:) Dziękuje za pomoc ..Myśle, ze to będzie on. Czy jest to gatunek pospolity czy rzadki ? Nie mam literatury odpowiedniej do biegaczy więc nie wiem.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Tak, to jest Dolichus halensis (Schall.). W Polsce nie jest rzadko spotykany, ale też nie można o nim powiedzieć, że występuje pospolicie. Najczęściej spotkać go można w drugiej połowie lata na obrzeżach pól uprawnych pod snopami zbóż, resztkami pożniwnymi lub grudami ziemi.
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Wg. KFP podawany ze wszystkich krain prócz gór i P. Białowieskiej. Faktycznie niespecjalnie częsty, ja mam okazy bodajże tylko z lubuskiego, spod samej niemieckiej granicy. Pamiętam, że widywałem go też na Podlasiu (dość dawno temu, jeszcze wtedy biegaczy nie łowiłem). W Toruniu jakoś jeszcze nie trafiłem na niego.
A propos tego gatunku - trafiłem kiedyś w internecie na zdjęcie podpisane D. halensis flavicornis, który nie miał tych czerwonych plam na pokrywach. W literaturze (FHL, Trautner, Hurka) nie spotkałem się jednak z tą nazwą, więc rozumiem, że nie jest to żaden podgatunek czy innej rangi jednostka taksonomiczna, tylko odmiana barwna (jak wynika z Hurki) a nazwa taka nigdzie oficjalnie nie funkcjonuje?
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Bartek Pacuk pisze:A propos tego gatunku - trafiłem kiedyś w internecie na zdjęcie podpisane D. halensis flavicornis, który nie miał tych czerwonych plam na pokrywach. W literaturze (FHL, Trautner, Hurka) nie spotkałem się jednak z tą nazwą, więc rozumiem, że nie jest to żaden podgatunek czy innej rangi jednostka taksonomiczna, tylko odmiana barwna (jak wynika z Hurki) a nazwa taka nigdzie oficjalnie nie funkcjonuje?
Tak, dobrze to odczytałeś i zinterpretowałeś.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Najczęściej spotkać go można w drugiej połowie lata na obrzeżach pól uprawnych pod snopami zbóż, resztkami pożniwnymi lub grudami ziemi.
Lub kiedy masowo przylatuje do światła :lol: z pól i łąk.
ODPOWIEDZ