Dobra pora na ciekawe bogatki

Jeśli chcesz się podzielić swoimi obserwacjami i połowami terenowymi na bieżąco to tutaj. Być może ktoś właśnie w Polsce również złowił to samo... Dobre miejsce na wymianę obserwacji w sezonie.
Marek Miłkowski

Dobra pora na ciekawe bogatki

Post autor: Marek Miłkowski »

Druga połowa lipca to dobra pora na zaobserwowanie ciekawych gatunków bogatkowatych. Ostatnie ciepłe dni w Puszcy Kozienickiej sprzyjają obserwacjom. Na zdjęciach Buprestis novemmaculata i Phaenops knoteki.
Obrazek
Obrazek
brakkonta

Post autor: brakkonta »

Marku, czy znasz kluczowe cechy pomiędzy B.novemmaculata i B.dalmatina (dalmatica?). Jest jakowaś różnica w ubarwieniu, czy nawet tonacji ubarwienia plamek, ale jakos to do mnie nie przemawia. No chyba że miałbym ewidentnie pewne obydwa gatunki to i może widziałbym te ceglastości i żółcie. Czy są mocniejsze cechy.
Pomóż.
Mazep
Marek Miłkowski

J.M. pisze:Marku, czy znasz kluczowe cechy pomiędzy B.novemmaculata i B.dalmatina (dalmatica?)
Jacku, teraz jestem w pracy i mogę ewentualnie podać Ci różnice w budowie między kotłem energetycznym wodnym, a pyłowym, ewentualnie urządzeń pomocniczych kotła :wink:
Po pracy, o ile nikt wcześniej się nie odezwie poszukam w literaturze cech kluczowych o które prosisz.
brakkonta

dla mnie kocioł to kocioł - taki baniak i dym z niego fuczy. Ale uważam że temat przedni na rozprawkę.
A co do Buprestisów - czekam na pomoc.
Marek Miłkowski

http://journals.tubitak.gov.tr/zoology/ ... 9903-6.pdf
Jacku nie wiem czy to Cie zadowoli - coś jednak znalazłem.

Pozdrawiam

Marek
brakkonta

Dzięki. Mam słowniki turecko - polskie i może coś przedukam (choć dalmatina jest ale novemmaculaty nie mogę znaleźć :cry: ). Ale zastanawia mnie co innego. Czy u innych Forumowiczów też na stronach klucza pojawiają się ogromniaste, czarne znaki płci samca i samicy, które to dokumentnie pierniczą tekst w kilku miejscach ??? Usiłowałem Solid Converterem przerzucić tego pedeefa do Worda, ale ni hu hu - odmawia tutaj współpracy. Co to za cholerstwo ???
Mimo wszystko, to co mnie interesi to mam, teraz jeno krótka i nierówna walka z tureckim i gitara.
Dzięki Marku
Mazep
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe - chrząszcze”