Krwiopijca z Bułgarii

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
aga148

Krwiopijca z Bułgarii

Post autor: aga148 »

Witam!
2 tygodnie temu wybrałam się w Bułgarii na skałki przy morzu. Tam to właśnie usiadł mi na ręce jakiś dziwny owad (2-3 cm wielkości, latający, z kształtu podobny nieco do Anoplius Viaticus, nie wiem dokładnie, bo ukąszenie bolało, i byłam w szoku). Próbowałam go zrzucić z ręki, ale przyssał się do skóry i nie chciał puścić. W końcu siłą udało mi się go pozbyć, jednak razem z odejściem pozostawił ubytek naskórka (na mojej ręce oczywiście). Ból bardzo intensywny, trzymał przez jakąś godzinę, a ślad po ukąszeniu mam już od dwóch tygodni. Nie znam się na owadach zupełnie, więc moje pytani brzmi, czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć co to za gatunek i czy ukąszenie oprócz bólu niesie ze sobą również jakieś inne konsekwencje?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Bez fotografii trudno cokolwiek powiedzieć, tym bardziej że to nie krajowy gatunek - a co do konsekwencji, to skoro przez dwa tygodnie nic się nie stało, teraz nie ma się już czego bać ;)
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

co to jest?

Post autor: Andrzej Kurzawa »

Aby spróbować dowiedzieć się w przybliżeniu, co to było, proszę poszukać w internecie pod hasłami, np.: bąk (Tabanidae), muchówki (Diptera), lub inne w zależności do czego było podobne. Proszę spróbować opisać, jak to wyglądało, to można by się pobawić w dochodzenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”