W dniach 14 - 27 maja bieżącego roku odbyliśmy przygodowo-przyrodniczą wycieczkę po Grecji w składzie: Krzysiek Łoś, Paweł Górski, Radek Plewa, Janek Tatur-Dytkowski i ja. Towarzyszyły nam dwie Panie: moja Iza i partnerka Krzyśka - Aga. Z 14 dni pobytu 12 przeznaczyliśmy na wyprawy w poszukiwaniu ciekawych owadów - głównie chrząszczy z rodziny kózkowatych (dlatego w tym dziale umieszczam ten temat). Pogoda dopisała, a Matka Natura łaskawie odsłaniała przed nami swe tajemnice i pozwoliła nam na spotkania z wieloma fascynującymi stworzeniami.
W pierwszym tygodniu zwiedzaliśmy Peloponez - a na nim m. in. spalone na znacznej powierzchni góry Tajget, a w drugim - podczas którego dołączył do nas Janek - okolice gór Ossa i masyw Olimpu.
Z ciekawszych gatunków Cerambycidae spotkaliśmy np: Cortodera steineri SAMA, Grammoptera auricollis MULS., Stenopterus atricornis PIC, Calchaenesthes oblongomaculatus (GUERIN), Poecilium rufipes (FABR.), Anaglyptus luteofasciatus PIC, Parmena novaki SAMA, Herophila tristis (L.), Aegomorphus krueperi KRAATZ, Saperda quercus (CHARP.), Saperda punctata (L.), Oberea taygetana PIC, Pilemia inarmata HOLZSCHUH, Helladia flavescens BRULLE, Phytoecia pubescens PIC, Vadonia spp. - 3 gat, Purpuricenus spp. - 4 gat, Dorcadion spp. - kilka gat.
Ogółem odnotowaliśmy ponad 100 gatunków Cerambycidae, oraz sporo innych ciekawych chrząszczy i innych owadów.
Poniżej kilka "świeżutkich" fotek z wyprawy.
A tymczasem krajowy kózkowy sezon w pełni!

Serdeczne pozdrowienia!
Wujek Adam