Co to?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Elwira81

Co to?

Post autor: Elwira81 »

Witam ma pytanko co do dziwactwa jakie w domu znalazlam.Wychodzi to z naszego sufitu drewnianego a przed tym slychac jakby rozwiercanie.Mam dziecko w domu i nie wiem czy jest sie czego obawiac.Fotki nie sa najlepsze ale nie mam sprzetu do fotografowania owadow(malych dziwnych stworzen).Odwlok na w paski ,skrzydelka podwojne.Mam nadzieje,ze ktos mi pomoze :-)
Nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam ten post ale nie znam sie do jakiego gatunku to wlozyc :-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Elwira81

W ciagu 2 dni przeszukalam neta i nic,rzadnej fotki czegos podobnego.A moze to jakies mrowki zyjace w drewnie.Czy moga miec gniazdo w suficie.
Widze nikt nic nie pisze i chyba nie znajde odpowiedzi.To jest dosc duze(jak dla mnie) bo zmiezylam i ma 1.5 cm dziwi mnie tylko ten odwlok w paki zoltoczarne i dlatego na mrowke nie do konca mi pasuje.Prosze niech ktos cos szkrobnie co bym wiedziala co mam w domu i czy musze sie martwic.Wiem,ze zdiecia sa kiepskie ale ewentualnie moge przeslac na pw albo emaila podobno lepiej widac wszystko.Nie mam obiektywu do robienia zdiec makro.
Marek Miłkowski
Podziękowano: 2 times

Post autor: Marek Miłkowski »

Elwira81 pisze:A moze to jakies mrowki zyjace w drewnie
Na pewno nie sa to mrówki. Prawdopodobnie jest to jakiś przedstawiciel osowatych Vespidae. Spójrz tu: http://www.pbase.com/rcm1840/familyvespidae
Elwira81

Dzieki za odpowiedz.Moze wiesz jeszcze czy mam sie czego obawiac i czy musze to wytepic?Moglo to sie zalegnac na dabre w suficie.A moze odarazu z jednym do weterynarza isc??Dzis znowu 2 wylazly :cry:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Hmm, mnie ten długi stylik pasuje raczej do Sphecidae. A ogólny pokrój sylwetki, co ciekawe, do gatunku z rodzaju Sceliphron...

Edit:
Dopiero teraz zauważyłam, Elwiro, że piszesz z Austrii. Czyli sprawa jasna, to Sceliphron curvatum:
http://www.galerie-insecte.org/galerie/ ... vatum.html
azjatycka błonkówka, która właśnie dokonuje najazdu na Europę :wink: Nie masz się jednak czego obawiać, ten owad nie jest szkodliwy dla ludzi. Buduje komórki z gliny (możesz je obejrzeć pod linkiem wyżej), w których na schwytanych bezkręgowcach rozwijają się jego larwy. W przeciwieństwie do "klasycznych" os nie tworzy rojów, tak więc nie musisz obawiać się, że ich liczba będzie rosnąć. One po prostu teraz się wylęgają, dlatego co jakiś czas pokazuje się parę imagines - wystarczy wypuścić je na zewnątrz i po kłopocie :smile:
Elwira81

Super dzieki Aneta to dokladnie to co mam w domu :-) i na dodatek na parapecie mam drobne kuleczki i pylek jak to sie wylega i wszystko jase.ciekawe tylko ile jeszcze bedzie tego :-/ znow slychac borowanie ich :-).ciesze sie,ze jest nieszkodliwy uffff ulzylo mi.jeszcze raz dzieki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”