W tamtym roku kolega mojego syna przyniósł mi cztery poczwarki dużych rozmiarów ok.4cm ,kumpel wrzucił zdjęcie jednej z nich na Forum Przyroda(nie miałem wtedy dostępu do internetu i nie mogę znależć tego tematu),wypowiadał się w nim jeśli mnie pamięć nie myli Pan Antoni

.Gąsienice(nie widziałem ich) ponoć znalazł kolega kolegi

w pobliżu swojego domu .Cala sprawa była dla mnie już wtedy dziwna, bo tak dużych poczwarek rodzimych gatunków nie ma zbyt wiele,a nikt nie potrafił ich oznaczyć.Po wnikliwym przypatrzeniu się ,uznałem ,że to może być jedynie C.vinula(kształt).Wczoraj zajrzałem do hodowlarki i zobaczyłem coś czego się nie spodziewałem

.Zdjęcie okazu zamieszczę poniżej.Niestety nie napompował skrzydeł.O pierwszej w nocy wykluł się drugi
jest lepiej, ale skrzydła też nie do końca piękne(foty wieczorem).Mam w związku z tym pytanko zanim zacznę prowadzić śledztwo i przesłucham podejrzanego w związku z robieniem w balona " papusia"

,co to za gatunek i jaka jest możliwość jego występowania w Europie(Polsce).Niestety na egzotach się nie znam,wstępnie przejrzałem
moją skromną literaturę i rysunek trochę pasował do Acantobrahmea europaea,ale to raczej jakaś pawica ,poza tym rozmiary się nie zgadzają(motyl około 11-12 cm roz.skrzydeł.).Ok.czekam na opinie co mam o tym myśleć

Relacja ze śledztwa jak tylko dorwę podejrzanego

.Aha,jaka jest możliwość kupna tego gatunko na necie bo myślę ,że mogłoby sie to odbyć tylko w ten sposób,chyba że..???????Aha zapomniałem dodać że zimowałem je w nieogrzewanej piwnicy w której temperatura często spada poniżej zera...