Pselaphus, Cantharis i Lasiorhynchites
Pselaphus, Cantharis i Lasiorhynchites
Witam
Chciałbym prosić o potwierdzenie, ewentualnie oznaczenie 3 kolesiów.
1.Pselaphus heisei (Herbst) Bugaj DB64 05 V 2008 - znaleziony na roślinach na podmokłej łące. Ponieważ nie mam klucza oznaczyłem na podstawie atlasu Pana Borowca i innych zdjęć. Nie wiem czy nie ma innych podobnych.
2. Cantharis decipiens (Baudi) Chęciny DB62 03 V 2008 - przyleciał albo zwiał go dość silny tego dnia wiatr na niebieski wózek mojego dziecka. Podobnie jak wyżej nie mam klucza oznaczony na podstawie zdjęć.
3. Lasiorhynchites olivaceus (Gyllenhal): Hucisko DB54 20 IV 2008 - Na korze dębu. Z tym mam najwięcej problemu. Tutaj mam klucz ale mimo że przyglądałem się nie jestem pewien czy dobrze widzę te rzędy. Może ktoś doświadczony w "ryjkopodobnych" potwierdzi bądź zaprzeczy.
Dziękuję i pozdrawiam
Jarek
Chciałbym prosić o potwierdzenie, ewentualnie oznaczenie 3 kolesiów.
1.Pselaphus heisei (Herbst) Bugaj DB64 05 V 2008 - znaleziony na roślinach na podmokłej łące. Ponieważ nie mam klucza oznaczyłem na podstawie atlasu Pana Borowca i innych zdjęć. Nie wiem czy nie ma innych podobnych.
2. Cantharis decipiens (Baudi) Chęciny DB62 03 V 2008 - przyleciał albo zwiał go dość silny tego dnia wiatr na niebieski wózek mojego dziecka. Podobnie jak wyżej nie mam klucza oznaczony na podstawie zdjęć.
3. Lasiorhynchites olivaceus (Gyllenhal): Hucisko DB54 20 IV 2008 - Na korze dębu. Z tym mam najwięcej problemu. Tutaj mam klucz ale mimo że przyglądałem się nie jestem pewien czy dobrze widzę te rzędy. Może ktoś doświadczony w "ryjkopodobnych" potwierdzi bądź zaprzeczy.
Dziękuję i pozdrawiam
Jarek
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:05:08 18:20:52Image taken on:czwartek, 8 maja 2008, 16:20Focus length:72 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/8ISO speed rating:80Camera-model:DMC-FZ20
- Cantharis decipiens (Baudi).jpg (147.2 KiB) Przejrzano 2247 razy
- Lasiorhynchites olivaceus.jpg (134.37 KiB) Przejrzano 2284 razy
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
-
- Podziękowano: 5 times
Ten cantharid to raczej jest Metacantharis clypeata niż Cantharis decipiens. Wskazuje na to szeroka plama na przedpleczu, przyciemniony szew pokryw, a również wczesna pora pojawu. Cantharis decipiens zwykle pojawia się dopiero po 10 maja i najczęściej bywa poławiany w czerwcu, a Metacantharis clypeata startuje już od początku maja. Na Wyżynie Małopolskiej i pod Kielcami jest to na wiosnę jeden z pospolitszych gatunków. W tym roku łapałem go już w dniach 1-3 maja w Pińczowie.
Dziękuję Wszystkim za oznaczenie. Też go podejrzewałem. Zmylił mnie trochę wystający odwłok i mocniej przyciemnione tylne uda na zdjęciu w atlasie. Ale po przyjrzeniu się teraz widzę wyraźne podobieństwo do Metacantharis clypeata.Lech Borowiec pisze:Ten cantharid to raczej jest Metacantharis clypeata niż Cantharis decipiens. Wskazuje na to szeroka plama na przedpleczu, przyciemniony szew pokryw, a również wczesna pora pojawu. Cantharis decipiens zwykle pojawia się dopiero po 10 maja i najczęściej bywa poławiany w czerwcu, a Metacantharis clypeata startuje już od początku maja. Na Wyżynie Małopolskiej i pod Kielcami jest to na wiosnę jeden z pospolitszych gatunków. W tym roku łapałem go już w dniach 1-3 maja w Pińczowie.
- Marek Wanat
- UTM: XS36
- Specjalność: ryjkowce
- Podziękowano: 10 times
Lasiorhynchites olivaceus jest w Polsce rzadki i nie był dotąd podawany z Wyżyny Małopolskiej. Podobnie ten Pselaphaulax dresdensis (chyba że w ciągu 30 lat po KFP ktoś go podał z tej krainy). Namawiam więc do publikacji krótkiej notki w WE. W przypadku ryjkowca służę pełnym serwisem informacyjnym i literaturą gdyby potrzebna była jakaś pomoc (poprzez e-maila).