Pselaphus, Cantharis i Lasiorhynchites

Chrząszcze
JerrySko

Pselaphus, Cantharis i Lasiorhynchites

Post autor: JerrySko »

Witam

Chciałbym prosić o potwierdzenie, ewentualnie oznaczenie 3 kolesiów.

1.Pselaphus heisei (Herbst) Bugaj DB64 05 V 2008 - znaleziony na roślinach na podmokłej łące. Ponieważ nie mam klucza oznaczyłem na podstawie atlasu Pana Borowca i innych zdjęć. Nie wiem czy nie ma innych podobnych.

2. Cantharis decipiens (Baudi) Chęciny DB62 03 V 2008 - przyleciał albo zwiał go dość silny tego dnia wiatr na niebieski wózek mojego dziecka. Podobnie jak wyżej nie mam klucza oznaczony na podstawie zdjęć.

3. Lasiorhynchites olivaceus (Gyllenhal): Hucisko DB54 20 IV 2008 - Na korze dębu. Z tym mam najwięcej problemu. Tutaj mam klucz ale mimo że przyglądałem się nie jestem pewien czy dobrze widzę te rzędy. Może ktoś doświadczony w "ryjkopodobnych" potwierdzi bądź zaprzeczy.

Dziękuję i pozdrawiam
Jarek
Załączniki
1.Pselaphus heisei (Herbst)
1.Pselaphus heisei (Herbst)
Original image recording time:
2008:05:08 18:20:52
Image taken on:
czwartek, 8 maja 2008, 16:20
Focus length:
72 mm
Shutter speed:
1/80 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DMC-FZ20
Pselaphus heisei (Herbst).jpg (122.65 KiB) Przejrzano 2261 razy
2. Cantharis decipiens (Baudi)
2. Cantharis decipiens (Baudi)
Cantharis decipiens (Baudi).jpg (147.2 KiB) Przejrzano 2247 razy
3. Lasiorhynchites olivaceus (Gyllenhal)
3. Lasiorhynchites olivaceus (Gyllenhal)
Lasiorhynchites olivaceus.jpg (134.37 KiB) Przejrzano 2284 razy
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Pselaphus heisei potwierdzam ten gatunek jest nie do pomylenia z innymi marnikami
Awatar użytkownika
Kordianos

Post autor: Kordianos »

Ad. 3 Mamy jeszcze L. sericeus i L. cavifrons. Zdjęcie na dole po prawej jest kluczowe. Jeśli mnie wzrok nie myli to rzeczywiście dziewiąty rowek jest skrócony i łączy się z dziesiątym w okolicach środka długości. Czyli prawdopodobnie L. olivaceus.
L. Borowiec
Podziękowano: 5 times

Post autor: L. Borowiec »

Ten cantharid to raczej jest Metacantharis clypeata niż Cantharis decipiens. Wskazuje na to szeroka plama na przedpleczu, przyciemniony szew pokryw, a również wczesna pora pojawu. Cantharis decipiens zwykle pojawia się dopiero po 10 maja i najczęściej bywa poławiany w czerwcu, a Metacantharis clypeata startuje już od początku maja. Na Wyżynie Małopolskiej i pod Kielcami jest to na wiosnę jeden z pospolitszych gatunków. W tym roku łapałem go już w dniach 1-3 maja w Pińczowie.
JerrySko

Post autor: JerrySko »

Lech Borowiec pisze:Ten cantharid to raczej jest Metacantharis clypeata niż Cantharis decipiens. Wskazuje na to szeroka plama na przedpleczu, przyciemniony szew pokryw, a również wczesna pora pojawu. Cantharis decipiens zwykle pojawia się dopiero po 10 maja i najczęściej bywa poławiany w czerwcu, a Metacantharis clypeata startuje już od początku maja. Na Wyżynie Małopolskiej i pod Kielcami jest to na wiosnę jeden z pospolitszych gatunków. W tym roku łapałem go już w dniach 1-3 maja w Pińczowie.
Dziękuję Wszystkim za oznaczenie. Też go podejrzewałem. Zmylił mnie trochę wystający odwłok i mocniej przyciemnione tylne uda na zdjęciu w atlasie. Ale po przyjrzeniu się teraz widzę wyraźne podobieństwo do Metacantharis clypeata.
H.S.

Post autor: H.S. »

jakoś wszystkim umknęły głaszczki, przedstawiony na zdjęciu "Pselaphus heisei" to Pselaphaulax dresdensis, rzadko łowiony, do tej pory trafił mi się tylko raz w kępce torfowca.
krep

Post autor: krep »

To jest napevno L. olivaceus. 9 i 1O rowek laczasa v polowe pokryw.
Awatar użytkownika
Marek Wanat
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Podziękowano: 10 times

Post autor: Marek Wanat »

Lasiorhynchites olivaceus jest w Polsce rzadki i nie był dotąd podawany z Wyżyny Małopolskiej. Podobnie ten Pselaphaulax dresdensis (chyba że w ciągu 30 lat po KFP ktoś go podał z tej krainy). Namawiam więc do publikacji krótkiej notki w WE. W przypadku ryjkowca służę pełnym serwisem informacyjnym i literaturą gdyby potrzebna była jakaś pomoc (poprzez e-maila).
ODPOWIEDZ

Wróć do „COLEOPTERA”