Wizjer do podglądu LCD

Makrofotografia, mikroskopy, optyka
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 25 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Wizjer do podglądu LCD

Post autor: Jacek Kurzawa »

Wydzielone z viewtopic.php?p=304308#p304308
Rafał Celadyn pisze: 04 lipca 2025, 15:47 - pt małych owadów już nie jestem w stanie focić, bo nie widzę ,do tego jakbym chciał wykorzystać ekran z LV ,to jak jest za ostre światło, to też nie widzę :mrgreen:
Poradziłem sobie z tym w taki sposób. Wizjer Kamerar QV-1 LCD viewfinder przymocowany jest do szyny na szybkozłączce z magnesem, można go odpiąć w sekundę i pracować bez niego.
Smartfony na słońcu gasną i nic na nich nie widać, więc to poniższe rozwiązanie w teren na ostre światło jest raczej najlepsze.
Załączniki
20250705_082414.jpg
Original image recording time:
2025:07:05 08:24:14
Image taken on:
05 lipca 2025, 06:24 - sob
Focus length:
5.4 mm
Shutter speed:
1/33 Sec
F-number:
f/1.8
ISO speed rating:
640
Camera-model:
SM-G780F
Coordinates:
51 31 18.00768/ 20 0 1.71504
20250705_082414.jpg (307.09 KiB) Przejrzano 271 razy
20250705_082424.jpg
Original image recording time:
2025:07:05 08:24:24
Image taken on:
05 lipca 2025, 06:24 - sob
Focus length:
5.4 mm
Shutter speed:
1/33 Sec
F-number:
f/1.8
ISO speed rating:
640
Camera-model:
SM-G780F
Coordinates:
51 31 18.00768/ 20 0 1.71504
20250705_082424.jpg (328.19 KiB) Przejrzano 271 razy
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Re: ...w drodze...czyli road- trip po północnej Toskanii-na szybkości ;P

Post autor: Rafał Celadyn »

....nie znam się na technologii, a w terenie mam tylko aparat z obiektywem i dodatkowy akumlator,ja nie jestem fotografem i nie noszę torby z akcesoriami za 20 tysięcy, tylko kupiony za parę groszy sprzęt(lub podarowany ;) ), który jest ściorany jakby go ktoś przeciągnął pod koszem na śmieci :mrgreen: ;) .Ja nie mam tak że "muszę" .Da się,uda się; jest ok ,nie; też jest ok ,tylko czasem szkoda ;) ale da się z tym żyć ....
Jescze tak bajdurząc o foceniu, to na wydmach miałem duże problemy z piachem przy foceniu z niskich pułapów ,lepi się do obietywu i chrzęści przy kręceniu pierścieniem ostrości (wydmuchuję to gówno suszarką po powrocie ;) ) .W górach i jaskiniach problemem jest wilgoć ,obiektyw zaparowuje i zawsze mam papierowy ręcznik ,no przy takim cioraniu terenowym jak moje, to sprzęt musi być budżetowy...bo zwyczajnie szkoda a tak ,nie przejmuje się jak się zepsuje ,bo tego tysiaka z bólem ,ale się odłoży na nowy :mrgreen: ;)
Jeszcze tak apropos ręcznika ,nie używam wypasionych szmatek z mikrofibry etc .bo w trudnych warunkach musiałbym po prostu mieć cały plecak takich szmatek, bo w jaskini, czy podczas słabej pogody w górach miałbym po prostu mokrą szmate do przetarcia stołu :mrgreen:
:papa:
Rafał
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2025, 09:20 - sob przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Rafał Celadyn pisze: 05 lipca 2025, 08:51 - sob.... nie jestem fotografem i nie noszę torby z akcesoriami
Ja również tak samo - nie jestem fotografikiem ani nie noszę żadnej torby tylko sam aparat i to tylko czasami. Problem ostrego światła w terenie to duży problem, ktory można dość skutecznie rozwiązać w sposób podany w moim poprzednim poście. Taki wizjer poszedł na Allegro za 71 zl https://archiwum.allegro.pl/oferta/wizj ... 86859.html

Do smartfonów też są rozwiązania np Zacuto's Smart Z-Finder A smartfony robią już w tej chwili tak doskonałe makro, że można się śmiało przesiadać dla większości zastosowań.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

...pomyślę nad tym ;) tylko ja jak idę w góry staram się ograniczać obciążenie i gabaryty tego co zabieram do minimum a i tak jest ciężko :mrgreen: ;)
:papa:
Rafał
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Nie namawiam, tylko pokazuję możliwość rozwiązania problemu z podglądem przy ostrym świetle, z którym zmagamy się w słoneczne dni. To jest dla wszystkich, nie bierz tego do siebie, bo mi nawet przez myśl nie przeszło, żeby adresować to rozwiązanie bezpośrednio do Ciebie. To jest jakaś wiedza, niech każdy podejmuje decyzje pod siebie. Jesli to kogoś zainteresuje może spytać, a jesli ktoś ma to może podzielić sieswoimi doświadczeniami. A propos, no właśnie- przy nieostrożnym zdejmowaniu tej osłony zdarzyło mi sie w poprzednim aparacie zarysować ekran LCD. Uszkodzona matryca miała w rogu ozdobę w postaci czzerownego łuku, która nie przeszkadzała w użytkowaniu, ale to jednak uszkodzenie nie do usunięcia. Trzeba zatem uważać szczególnie przy zdejmowaniu. Zdejmuje sięto rzadko i wtedy można uszkodzić matrycę LCD.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki fotograficzne i mikroskopowe”