Xylocopa ????

Pietras
UTM: WV00
Specjalność: Lepidoptera

Xylocopa ????

Post autor: Pietras »

Widziałem dziś parkę "czarnych pszczół" in copula.. Straszne bydlaki, zwłaszcza w trakcie aktu w locie.
Czas 11.00.-1130, temperatura koło 18 stopni, lokalizacja Stargard, 30km na wschód od Szczecina.
Niestety w pracy nie mogę mieć telefonu.
Od razu uprzedzam wątpliwości, że na 100% nie był to trzmiel (chyba, że po depilacji). Przez kilka sekund obserwowałem je z odległości może metra.
Oczywiście zaraz podjarałem się, że zadrzechna, ale mam pewne wątpliwości...
Wielkość na oko że 2-2,5cm. Czarna, ewidentnie bez owłosienia typu trzmiel. Ciało w kształcie pszczołowate. Natomiast skrzydła choć ewidentnie przydymione na brązowo, to bez fioletowego czy niebieskiego połysku.
Ponadto miejsce i zachowanie. Widziałem je w okresie jakiś 20-25min, najpierw w locie w parze (zakładam, że to kopulacja) potem też pojedynczo.
Tyle, że krążyły wokół sypiącej się ceglanej ściany, co i rusz na niej przysiadając. Wyglądało to jak szukanie miejsca na gniazdo(?)
Sypiące się cegły, zaprawa, najbliższe drzewo o pierśnicy powyżej 15cm - 60m za betonowym murem.
Normalnie nic tylko Megachile paretina z zachowania i terminu. Tyle że jakby u nas jej nie ma. I nie wiem, jak z wielkością, bo chyba mniejsza....
Jakieś inne pomysły?
Justyna
Specjalność: pszczoły
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 1 time

Re: Xylopa ???

Post autor: Justyna »

*Xylocopa ;)
Opis pasuje do zadrzechni, w okolicach Szczecina są obecne, więc miejsce też ok. Zaglądanie w dziury w murze to nie jest coś niezwykłego dla nich. Do połysku skrzydeł to bym się jakoś specjalnie nie przywiązywała, tego typu sprawy zależą od tego, jak pada światło, a też trzeba wziąć pod uwagę, że teraz zadrzechnie są zeszłoroczne, więc nie nówki sztuki. Natomiast wbrew pozorom da się zadrzechnię pomylić z trzmielem, czy może jeszcze bardziej z trzmielcem, bo samice trzmielca czarnego są stosunkowo "łyse" na odwłoku, duże i czarne (ruda końcówka odwłoka może zostać przeoczona przy obserwacji), a w miarę postępowania sezonu, kiedy pojawiają się starsze osobniki trzmieli, to mogą się zdarzyć dość mocno wyłysiałe i przez to jednocześnie ciemniejsze. Dlatego jeśli jest możliwość, to zawsze warto fotkę strzelić, żeby dalo się zweryfikować obserwację.
ODPOWIEDZ

Wróć do „PSZCZOŁY (Apiformes)”