co za muszki latają po mieszkaniu
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 13 times
- Podziękowano: 3 times
co za muszki latają po mieszkaniu
U znajomych jakaś masówka muszek takich jak na zdjęciu. Z czegoś innego niż resztki organiczne? Usiłują zlokalizować źródło.
- Załączniki
- muszka2.png (966.01 KiB) Przejrzano 445 razy
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Podziękowano: 2 times
Re: co za muszki latają po mieszkaniu
moim zdaniem takie "czarniejsze owocówki" mogą być powiązane z jakąś wodą przeciekającą w kuchni i gniciem jakiejś szafki od boku lub tyłu (szczelina miedzy szafkami a zlewem, nózki od strony ściany itp). Nie drążyłem sprawy, ale wydaja sie jakimś innym gatunkiem.
Też kiedys takie miałem w kuchni, a nie było typowego pożywienia w postaci gnijących owoców. W czasie wymiany zlewozmywaka okazało sie ze były tam zmurszałe i przegniłe elementy w szafkach. Po wymianie części płyt jak i powodu przecieku - skończyło się.
Inna jeszcze opcja tu przybycie gości przez okna od sąsiadów, w lecie to częste, zawsze zadziwia mnie szybkość odbudowy populacji owocówek po np, urlopie, kiedy przez 2 tyg nie było jedzonka i lokalne towarzystwo wyzdychało.
Też kiedys takie miałem w kuchni, a nie było typowego pożywienia w postaci gnijących owoców. W czasie wymiany zlewozmywaka okazało sie ze były tam zmurszałe i przegniłe elementy w szafkach. Po wymianie części płyt jak i powodu przecieku - skończyło się.
Inna jeszcze opcja tu przybycie gości przez okna od sąsiadów, w lecie to częste, zawsze zadziwia mnie szybkość odbudowy populacji owocówek po np, urlopie, kiedy przez 2 tyg nie było jedzonka i lokalne towarzystwo wyzdychało.
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 13 times
- Podziękowano: 3 times