Amara (s. str.) nigricornis Th. - nowy dla fauny Polski

Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Amara (s. str.) nigricornis Th. - nowy dla fauny Polski

Post autor: M. Stachowiak »

Miło mi poinformować PT forumowiczów o nowym dla fauny Polski gatunku z rodziny biegaczowatych. Jest nim Amara (s. str.) nigricornis Thomson, 1857. Dane etykietowe okazu dowodowego: POLAND, W. Sudetes, Karkonosze, Szrenica, 18.VII.1995, leg. L. Borowiec. Moje szczere gratulacje dla znalazcy! W zbiorze Lecha jest wiele innych niezwykle ciekawych gatunków Carabidae z Polski, wśród nich Trepanes (Diplocampa) clarkii (Daws.) z Rewala na Pobrzeżu Bałtyku, którego od ponad 60 lat nie wykazywano, a także Acupalpus suturalis Dej. odłowiony w okolicach Milicza.
Załączniki
Amara nigricornis Th..jpg
Amara nigricornis Th..jpg (68.74 KiB) Przejrzano 1532 razy
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

No proszę, jak widać nie spodobało jej się wykreślenie z aktualnej checklisty (na poprzedniej była ze znakiem zapytania) :mrgreen:
A przy Trepanes clarkii można teraz pytajnik zlikwidować :mrgreen:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Bartek! Chyba czegoś nie zrozumiałeś. Informacje o gatunkach wymienionych we wcześniejszym poscie podałem na podstawie oznaczonych przeze mnie indeterminatów ze zbioru Lecha. Na marginesie — kilka pozycji na liście trzeba będzie uaktualnić (są potwierdzenia ich aktualnej obecności w Polsce materiałem dowodowym!).
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

M. Stachowiak pisze:Bartek! Chyba czegoś nie zrozumiałeś. Informacje o gatunkach wymienionych we wcześniejszym poscie podałem na podstawie oznaczonych przeze mnie indeterminatów ze zbioru Lecha.
Zgadza się, to jak najbardziej rozumiem. Myślałem natomiast, że skoro na checkliście 2005 Amara nigricornis była ze znakiem zapytania, to znaczyłoby, że były jakieś stare doniesienia od dłuższego czasu niepotwierdzone (powiedzmy coś jak z tym Trepanes clarkii). Dziś jednak sprawdziłem w KFP i tam o tym gatunku nie ma wzmianki, co by dowodziło, że jest inaczej, niż napisałem powyżej. Zatem nie znam danych, na podst. których znalazła się na checkliście 2005.
Chyba, że chodzi zwyczajnie o to, że jak zostanie ze spisu wykreślona (jak na checkliście 2008), to wtedy ponowne stwierdzenie traktuje się jako wykazanie nowego gatunku ? Jeśli znów coś pokręciłem, to proszę o sprostowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”