Brzydkie i denerwujące :(

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Tafen84

Brzydkie i denerwujące :(

Post autor: Tafen84 »

Witam wszystkich od jakiegoś czasu zauważyłem u siebie w mieszkaniu takie dziwne owady.Bardzo jest to brzydkie i denerwuje mnie.Na pewno nie wleciało to przez okno wiec nie mam pojęcia skąd sie wzięło.Tak jakby gdzieś w mieszkaniu sie rozmnażało.Wie ktoś co to jest i jak sie tego pozbyć?
Oto fotki tego paskudztwa:
Obrazek[/code]
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=1544&country=PL

ja zlokalizowałem to u siebie w cukrze pudrze :D sam motylek nie jest paskudny, larwy też są "słodkie" musisz coś o tym wiedzieć hehehe smacznego
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

A ja tego gnojka u siebie miałem w orzeszkach ziemnych .
Tafen84

Dzieki za info.Ja sie brzydze takimi robalami,jak juz pisze na forum o nich to mi ciary po rekach ida rrrrr.Musze sie tego szybko pozbyc.
Witas

Post autor: Witas »

Pozbycie się tego czegoś z domu nie jest proste. Zostaje na lata. :mrgreen: Przykre doświadczenie.
Tafen84

To nie wystarczy raz usunac gniazdo i ma sie spokoj na zawsze?W jaki sposob to sie dostaje do domu i jak przeciwdzialac tym owada?Wiecie co podziwiam Was ze kreca Was takie robale:) ja czuje jakis dyskonfort jak widze takie cos
Witas

Post autor: Witas »

Przede wszystkim to gniazda nie ma. :!: :!: :!: Gąsienice są prawie we wszystkich produktach spożywczych. Mąka, kasze, ryż, bakalie, otwarte przyprawy, czekolada. Tylko nalot dywanowy Broos ale trzeba przeczytać instrukcję obsługi. Powodzenia.
Marcin Wencel

Post autor: Marcin Wencel »

I ja też gościłem ten gatunek u siebie w domu :mrgreen:

A coś ostatnio zrobiła sie jakaś moda na tematy pt." mam takie małe brzydkie robale w domu, jak sie tego pozbyć..." :roll:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Widzę dwie metody pozbycia się tych moli z mieszkania:
chemiczna - poprzez kompleksową dezynsekcję środkiem owadobójczym we wszystkich pokojach (skuteczna, ale dosyć uciążliwa metoda)
fizyczna - poprzez wyłapanie wszystkich imago (bardzo pracochłonna, i mniej skuteczna, bo samica przed złapaniem mogła już znieść jaja, co okazuje się po kilku tygodniach :grin: )
Koniecznie trzeba skontrolować wszystkie środki spożywcze (pisze o nich Witas w poprzednim poście), i usunąć te, w których zauważa się gąsienice tego mola (gąsienice snują przędzę, więc łatwo takie produkty namierzyć)
Życzę powodzenia :wink:
ogon__

Post autor: ogon__ »

Malutkie motylki są brzydkie? :\ Miałem je parę lat temu, gąsienice żywiły się herbatką owocową (byłem trochę zaskoczony gdy je tam znalazłem, ale zostawiłem im już tę herbatkę) i przepoczwarzały się w kątach pod sufitem. Oczywiście ich nie tępiłem, więc same znikły, zgodnie z ogólną zasadą, że owady aktywnie zwalczane są najwytrzymalsze i za diabła się nie wyniosą.
Tafen84

No wiec znalazlem jedno miejsce jakis miesiac temu w otworze takich suszonych ozdob do kwiatkow(bukiety urodzinowe).Byly tam otwory i tam sie zakotwiczyly.Myslalem ze to jedyne miejsce,ale po 2 tyg znowu zauwazylem na scianie te owadziki :( i juz nie mam pomyslu gdzie szukac.Moze gdzies za meblem jakis pokarm mojego zwierzaka wpadl wiec bede musial je odsunąć.No mnie sie podobaja pewne stworzonka np żuczki,biedronki motyle :)
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

No to gra gitara to co masz w domu to jak najbardziej motyl. :lol:
Tafen84

ale niedokładnie o takie motyle mi chodzilo :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”