Nakarm moją biblioteczkę

Krzyżyński

Nakarm moją biblioteczkę

Post autor: Krzyżyński »

(piszę tę wiadomość trzeci raz, za każdym razem mi się nie podoba i kasuję)
Jakby mi ktoś pomógł wywęszyć jakieś klucze do Tipulidae...
Klucze, atlasy...
Konkretnie Tiulidae naszej strefy geograficznej (trafiłem na USAńskie, więc zrezygnowałem).
Chętnie przygarnę link do pedeefa, link do sklepu internetowego, czy też bezpośredni link pomiędzy naszymi portfelami.
Mój dysk jest głodny, lecz regał bardziej, więc szerzej uśmiechnę się na widok publikacji namacalnej, niż wirtualnej (jednak żadną nie pogardzę).

Od razu przepraszam, że nie dalęm tego postu do działu "giełda", jednak wtedy musiałbym owy temat rozdzielić na dwa - jeden dotyczący moich poszukiwań kluczących wokół kluczy, a drugi dotyczący mojej żebracko-nabywniczej działalności.

Pozdrawiam, Maciej.
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Nie ma klucza do Tipulidae z serii Klucze do oznaczania owadów Polski, zatem w rodzimym naszym języku chyba nic nie znajdziesz. Ale to pewnie już Ci się udało ustalić. Niestety nic ponadto nie jestem w stanie Ci pomóc w tym temacie.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Uczestnicy OWE dostali czeski klucz do much. Są w nim również Tipulidae ...
Krzyżyński

W jakim formacie był ten klucz? Dotykowo-namacalnym, czy jakimś docu, pedeefie?

Zainteresowany bym nim był, och tak. Czy jakiś uczestnik OWE mógłby się wypowiedzieć?

(a więc kolejny raz przyjdzie mi cierpieć, że późno zacząłem się interesować owadami :x)
Bartek Pacuk

Jacek Kalisiak pisze:Uczestnicy OWE dostali czeski klucz do much. Są w nim również Tipulidae ...
Racja Jacku, przeoczyłem go na mojej płytce :???:

Maciej, zajrzyj jutro do mnie z pendrivem, bo ma to ustrojstwo (pdf) 19 MB, zatem mailem Ci nie puszcze, bo to by chyba wieki trwało... :wink:
Krzyżyński

Ja tu szukam w całym kraju a nawet i poza jego granicami a się okazuje, że pomoc mam tak blisko :P Oczywiście, że jutro wpadne :) już lecę spakować MPJ (małe, przenośne, je**dełko).
lotr
Kontakt:

Post autor: lotr »

Hehe, laath, masz muchologów (aczkolwiek niekoniecznie tipulidologów :P) i uczestników OWE na Zakładzie pod nosem przecież ;)
Krzyżyński

Miłoszu Ciebie to ja akurat widuję (chyba) jedynie na spotkaniach sekcji... I to sekcji ORNITOlogicznej xD Andrzej powiedział, że mi nagra jakiś stary klucz do muchówek to mu dałem płytkę. Było to już jakiś czas temu, a on nadal mi jej nie nagrał <oczami zalotnie przewraca>

Btw. Miłosz... (*łotrze xD) zapisałeś mnie (zgodnie z poleceniem Mrówki) do sekcji entomo? Czy jeszcze wiadomość o mojej chęci dołączenia do owego zgrupowania do Ciebie nie dotarła?

pozdrawiam, Maciej.
lotr
Kontakt:

Post autor: lotr »

No na Wydziale też się chyba czasem miniemy :P Cóż, spotkań EntoSekty - na razie nie ma :P (ale chyba będą, nawet wyjazd jakiś ;)). Klucze wszystkie (i stare, i nowe) imć Mrówka powinien mieć w swych zasobach (sam mu przekazywałem, co mam ;))
Hmmm, poleceń na razie żadnych nie otrzymałem ;) Ale ofc zapiszę z chęcią (możesz mi na maila milosz83@gmail.com przesłać jakieś materiały, jak masz na stronę, to zdążę jeszcze uaktualnić).
Bartek Pacuk

lotr pisze:Hmmm, poleceń na razie żadnych nie otrzymałem ;) Ale ofc zapiszę z chęcią
Ano faktycznie, wyleciało mi z głowy :???: Za rzadko lotrze na wydziale bywasz :mrgreen: Zapisz Macieja koniecznie, ostatnimi czasy niezwykle aktywny się zrobił na polu entomologicznym :mrgreen:
Krzyżyński

Bartek Pacuk pisze: ostatnimi czasy niezwykle aktywny się zrobił na polu
Oj przecież wiesz, że nie tylko na polu... Chociaż te wszystkie Karabidy to z pola były xD
ODPOWIEDZ

Wróć do „LITERATURA”