Ktoś pożera kogos
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Ktoś pożera kogos
Kto tu kogo chce zjeść 

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:14 12:02:16Image taken on:poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 10:02Focus length:7.3 mmShutter speed:1/640 SecF-number:f/5.6Camera-model:Canon PowerShot A640
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:14 12:06:43Image taken on:poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 10:06Focus length:7.3 mmShutter speed:1/640 SecF-number:f/5.6Camera-model:Canon PowerShot A640
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:14 12:07:26Image taken on:poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 10:07Focus length:7.3 mmShutter speed:1/640 SecF-number:f/5.6Camera-model:Canon PowerShot A640
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:14 12:09:22Image taken on:poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 10:09Focus length:7.3 mmShutter speed:1/800 SecF-number:f/5.6Camera-model:Canon PowerShot A640
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:14 12:08:01Image taken on:poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 10:08Focus length:7.3 mmShutter speed:1/2500 SecF-number:f/5.6Camera-model:Canon PowerShot A640
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:14 12:08:41Image taken on:poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 10:08Focus length:7.3 mmShutter speed:1/2500 SecF-number:f/5.6Camera-model:Canon PowerShot A640
-
Jesteś pewny, że do Tipulidae? Nie jest ani trochę podobna do tej, którą mam a więc do tej, która znam z klucza (zarówno Rybaka, jak i Kołodziejczyka/Koperskiego). Może to dlatego, że zarówno moja larwa jak i owe klucze są raczej (nad)wodne.
Pozdrawiam, Maciej.
(a tak w ogóle, może to są kumple z przedszkola (ten biały kiblował) i wcale nikt nikogo zjeść nie chce, tylko się na browara umawiają?
Dodane:
Tak. <bije się w pierś> Może i nie jest podobna (z mojego unktu widzenia), ale tę moją to właśnie TY oznaczyłeś, więc raczej masz rację
Pozdrawiam, Maciej.
(a tak w ogóle, może to są kumple z przedszkola (ten biały kiblował) i wcale nikt nikogo zjeść nie chce, tylko się na browara umawiają?

Dodane:
Tak. <bije się w pierś> Może i nie jest podobna (z mojego unktu widzenia), ale tę moją to właśnie TY oznaczyłeś, więc raczej masz rację

- Michał Michlewicz
- UTM: XU30/WU97
- Specjalność: Formicidae
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Miłosz Mazur
- Kontakt:
-
- M. Stachowiak
- Miłosz Mazur
- Kontakt:
- M. Stachowiak
- Miłosz Mazur
- Kontakt:
Czy mógłbym poznać w czym tkwi ten sekret, co jest tym szczegółem który odróżnia oba gatunki? Jak się domyślam musi to być coś niewielkiego.M. Stachowiak pisze:Rzeczywiście, po obejrzeniu obu fotek na innym monitorze okazało się, że jest to Pt. melanarius (Ill.). Za pierwszym razem oglądałem fotki na starym, rozkalibrowanym monitorze, na którym nie byłem w stanie dostrzec istotnych szczegółów. Sorry...
- M. Stachowiak
To żaden sekret. Różnice między Pt. melanarius i Pt. niger tkwią między innymi w kształcie przedplecza, dołków przypodstawnych i wyniesienia oddzielającego je od krawędzi bocznych. U Pt. melanarius dołki przypodstawne nie są rozdzielone, mają silnie pomarszczone dno, a wyniesienie odgraniczające jest bardzo wyraźnie zaznaczone; boki przedplecza są zaokrąglone, przed tylnymi narożami lekko wycięte. U Pt. niger przedplecze ma czworokątny zarys (boki są bardzo słabo zaokrąglone), a dołki przypodstawne są zaznaczone w postaci dwóch oddzieonych od siebie podłużnych wciśnięć, przy czym zewnętrzne od krawędzi bocznych nie są oddzielone wyraźnym wyniesieniem; dno zagłębień tylko delikatnie pomarszczone.
Na zdjęciu „biegacz 3” światło rozkłada się w ten sposób, że może wprowadzić w błąd, jednak przy bliższym przypatrzeniu się wszystkie cechy Pt. melanarius są czytelne.
Na zdjęciu „biegacz 3” światło rozkłada się w ten sposób, że może wprowadzić w błąd, jednak przy bliższym przypatrzeniu się wszystkie cechy Pt. melanarius są czytelne.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 kwietnia 2008, 07:09 przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Na pewno odróżnia je przedplecze, chociaż to nie na każdym zdjęciu dobrze widać.
P. melanarius ma zwykle przedplecze dość wyraźnie szersze niż długie, poza tym jego boczne krawędzie są wyraźnie wypukłe, zaokrąglone. Przedplecze u P. niger jest zazwyczaj niemal kwadratowe, boczne krawędzie zaokrąglone bardzo łagodnie, czasem niemal równoległe.
Nieco inny jest też kształt i rozmiar wgnieceń u podstawy przedplecza każdego z tych gatunków. Pewnie są też różnice w punktowaniu pokryw, ale tego nie pamiętam, bo w przypadku tych 2 gatunków nigdy mi to nie było potrzebne przy oznaczaniu. Zawsze oglądam przedplecze i wspomniany przez Ciebie spód członu pazurkowego ostatniej pary nóg. Pozatym P. niger jest zwykle wyraźnie większy, ale górny zakres rozmiaru P. melanarius czasem zachodzi na jego zakres dolny, więc tym akurat niekoniecznie można się sugerować
No i jeszcze na koniec link, gdzie możesz porównać te 2 gatunki obok siebie
http://claude.schott.free.fr/Carabidae/ ... us_PL3.jpg
Hehe, widzę, że Pan Mietek mnie minimalnie uprzedził
No, teraz to masz wszystko wyłożone czarno na białym 
P. melanarius ma zwykle przedplecze dość wyraźnie szersze niż długie, poza tym jego boczne krawędzie są wyraźnie wypukłe, zaokrąglone. Przedplecze u P. niger jest zazwyczaj niemal kwadratowe, boczne krawędzie zaokrąglone bardzo łagodnie, czasem niemal równoległe.
Nieco inny jest też kształt i rozmiar wgnieceń u podstawy przedplecza każdego z tych gatunków. Pewnie są też różnice w punktowaniu pokryw, ale tego nie pamiętam, bo w przypadku tych 2 gatunków nigdy mi to nie było potrzebne przy oznaczaniu. Zawsze oglądam przedplecze i wspomniany przez Ciebie spód członu pazurkowego ostatniej pary nóg. Pozatym P. niger jest zwykle wyraźnie większy, ale górny zakres rozmiaru P. melanarius czasem zachodzi na jego zakres dolny, więc tym akurat niekoniecznie można się sugerować

No i jeszcze na koniec link, gdzie możesz porównać te 2 gatunki obok siebie

http://claude.schott.free.fr/Carabidae/ ... us_PL3.jpg
Hehe, widzę, że Pan Mietek mnie minimalnie uprzedził