trzmieli pasożyt

STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.

Podział stawonogów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawonogi
Krzyżyński

trzmieli pasożyt

Post autor: Krzyżyński »

Dziś (jakieś 30 minut temu) po powrocie z operacji zakładania pułapek wodnych natrafiłem na jakiegoś dziwnego trzmiela. Dziwnego, gdyż wydawał się stracić poczucie równowagi. Przewracał się ze źdźbła na źdźbło i chorutko wyglądał. Złapałem go w fotkę (jako, że badam ogólną entomofaunę tego regionu) i popędziłem do bazy. W pokoju umieściłęm w owej fotce (woreczku foliowym z zatrzaskiem - mówię, gdyż nie wszyscy, z któymisię spotkałęm wiedzieli co to "fotka") wacik nasączony octanem etylu i zaczął się proces "usypiania". W czasie owego procesu z trzmiela wypełzło 30-50 małych stworzonek i moim oczom ukazał się taki widok: (patrz załącznik pierwszy).

Gdy z kolei metodą czysto losową wybrałem jednego osobnika owej trzmielowej populacji i umieściłem go pod mikroskopem (oświetlenie naturalne z góry, powiększenie okularowe - 5x, obiektywowe - 4x, później zwiększyłem lekko powiększenie okularowe) ukazało mi się coś takiego: (zdjecia z załącznika nr. 2 i 3).

Teraz moje pytanie: Ile to ma odnóży krocznych? Pytam się, gdyż nie wiem, czy te odnóżopodobne wyrostki na na oralnym końcu stworzenia to są właściwe odnóża, czy też przekształcone odnóża głowowe. Nie pytam się bez powodu, gdyż jak wszyscy wiemy liczba par odnóży jest różnicą pomiędzy pajęczkami (w grę wchodzą roztocza) a owadami (tutaj sam nie wiem co by w grę wchodziło).

Nie wymagam (broń Boże!) identyfikacji co do gatunku, choć niezmiernie by mnie to ucieszyło.
Jako, że oświetlenie padające na mikroskop było naturalne (urządzenie stało przy oknie), barwy stworzonka są zachowane. To może się do czegoś przydać :)

Pozdrawiam, Maciej.
Załączniki
przed zabawą
przed zabawą
trzmielowe3.JPG (54.78 KiB) Przejrzano 1435 razy
po zabawie z ulepszaniem powiększenia
po zabawie z ulepszaniem powiększenia
trzmielowe2.JPG (46.42 KiB) Przejrzano 1439 razy
fotka z wieloma
fotka z wieloma
trzmielowe1.JPG (12.82 KiB) Przejrzano 1438 razy
Krzyżyński

Oto kilka zdjęć kolejnych stworzeń tego samego gatunku. Pytanie jest podobne. Czy zaznaczone twory są pierwszą parą odnóży (w porównaniu do reszty bardzo wąską i wydłużoną), czy to są jednak anteny?
Załączniki
odnóża, czy anteny?
odnóża, czy anteny?
trzmielowe4.JPG (23.63 KiB) Przejrzano 1437 razy
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

To o co pytasz jest pierwszą parą odnóży, czyli w sumie jest ich 4 pary. Na zdjęciach są zatem jakieś roztocza.
Krzyżyński

Dzięki. Właśnie byłem u profesora, który mi powiedział, że u takich roztoczy pierwsza para odnóży może być wyraźnie cieńsza i dłuższa od pozostałych... Tu to się akurat sprawdza.
Jeszcze raz dzięki.

Jakby ktoś się nimi zainteresował, to mogę mu je odstąpić ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stawonogi (bez owadów)”