W ramach zajęć kameralnych miał miejsce wykład poświęcony chronologii oraz warunkom środowiskowym jakie sprzyjały pojawieniu się owadów na obszarze dzisiejszych Lasów Spalskich ze szczególnym uwzględnieniem obszaru łęgów i olsów, które są pozostałością naturalnych lasów związanych z doliną Pilicy. Część terenowa odbyła się na terenie leśnictw Borki oraz Jasień. Mimo padającego deszczu udało się zlokalizować miejsca występowania rzadkich gatunków muchówek z Czerwonej Księgi Owadów tj. Criorhina pachymera i Pocota personata, a także drzeworadka syberyjskiego (Xylotrechus ibex), pachnicy dębowej (Osmoderma eremita) i kwietnicy okazałej (Protaetia speciosissima (=aeruginosa). Udało się także spotkać w naturze, pomimo padającego deszczu, takie owady jak lilipucik naśliwiec (Tetrops praeustus), rzemlik plamisty (Saperda scalaris) i ciołek matowy (Dorcus parallelipipedus).
Temat mojej prelekcji był zbieżny z tematem tegorocznego Sympozjum Sekcji Koleopterologicznej PTE, w której uczestniczyłem. Na SEKOl temat nie został podjęty. Poruszyłem zagadnienie pochodzenia entomofauny Lasów Spalskich w perspektywie milionów lat. Teza postawiona na początku prezentacji brzmiała:
„Lasy Spalskie zamieszkują organizmy mające historię liczoną w milionach lat”

Rozpocząłem od omówienia rozpadu Pangei na Laurasię i Gondwanę....

W drugiej części omówiłem narzędzia do oznaczania owadów tj SEEK oraz iNaturalist, główne portale tematyczne, do których linki zamieściłem tutaj:
https://www.entomo.pl/linki_oznaczanie.php
oraz główne źródła dotyczące rozmieszczenia owadów w Polsce.
Za zaproszenie składam serdecznie podziękowania dla Radosława Trzcińskiego z Nadl.Spała, który też jest autorem zdjęć a także przyrodnikiem, fotografikiem i miłośnikiem przyrody.