koszówka
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
koszówka
Kilka dni temu kupiłem w firmie ogrodniczej kilka krzewów laurowiśni (hoduję na niej egzotyczne pawice), i zostawiłem w mieszkaniu. Dzisiaj zauważyłem na listku wiszący koszyk koszówki. Gąsienica jest aktywna (widać wybudziła się z zimowania), ale nie wiem, co tak naprawdę ona konsumuje. I jaki to w ogóle gatunek (Psychidae praktycznie nie znam
). Koszyk ma około 12 mm.
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Może być tak:
- raczej na pewno Epichnopterigini, wchodzą w grę rodzaje: Bijugis, Epichnopterix i Reisseronia, zakładając że to jest coś krajowego (bo skoro pochodzi to z takiego miejsca jak sklep z sadzonkami to równie dobrze może być coś występujące na innym kontynencie).
- Reisseronia gertudae to nie jest bo ma rysunek za głową na pierwszych trzech segmentach (a nie tylko jasną kreskę na grzbiecie). Zostają Epichnopterix, Bijugis.
- Może być młoda Bijugis, może być dorosła (samiec) Epichnopterix pulla. W obu przypadkach jedzą trawę. Epichnopterix ma koszyczek obłożony wyłącznie płaskimi trawami, podczas gdy Bijugis raczej okrągłymi.
Ja się skłaniam do jakiegoś Epichnopterix, ale tak jak mówię, może to być równie dobrze coś zawleczonego np. z Ameryki.
Porównaj:
http://psychidae.ofingo.com/bomby.html
http://psychidae.ofingo.com/pulla.html
Daj jeszcze jakieś zdjęcia jak możesz...
- raczej na pewno Epichnopterigini, wchodzą w grę rodzaje: Bijugis, Epichnopterix i Reisseronia, zakładając że to jest coś krajowego (bo skoro pochodzi to z takiego miejsca jak sklep z sadzonkami to równie dobrze może być coś występujące na innym kontynencie).
- Reisseronia gertudae to nie jest bo ma rysunek za głową na pierwszych trzech segmentach (a nie tylko jasną kreskę na grzbiecie). Zostają Epichnopterix, Bijugis.
- Może być młoda Bijugis, może być dorosła (samiec) Epichnopterix pulla. W obu przypadkach jedzą trawę. Epichnopterix ma koszyczek obłożony wyłącznie płaskimi trawami, podczas gdy Bijugis raczej okrągłymi.
Ja się skłaniam do jakiegoś Epichnopterix, ale tak jak mówię, może to być równie dobrze coś zawleczonego np. z Ameryki.
Porównaj:
http://psychidae.ofingo.com/bomby.html
http://psychidae.ofingo.com/pulla.html
Daj jeszcze jakieś zdjęcia jak możesz...
- Antek Kwiczala †
Dzięki Kamilu za informacje. Zdjęcie koszyka mógłbym zrobić jutro, przy lepszym oświetleniu, ale nie wiem, czy gąsienica będzie chciała pozować, bo przymocowała się oprzędem do listka i nie wykazuje chęci opuszczenia koszyka. Jeśli nabierze ochoty na żerowanie, to "trawy ci u nas dostatek" jakby powiedzieli "starożytni Polanie" 
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- Antek Kwiczala †
Kilka dodatkowych informacji:
1. motyl jest "nasz" - wspomniana laurowiśnia, jak ustaliłem była wyhodowana w Polsce, i przebywała w miejscu gdzie ją nabyłem od lata ubieglego roku. Zapewne gąsienica wybrała ją jako miejsce zimowania.
2. wylągł mi się dzisiaj motyl - samiczka. Prezentuję dwa zdjęcia.
1. motyl jest "nasz" - wspomniana laurowiśnia, jak ustaliłem była wyhodowana w Polsce, i przebywała w miejscu gdzie ją nabyłem od lata ubieglego roku. Zapewne gąsienica wybrała ją jako miejsce zimowania.
2. wylągł mi się dzisiaj motyl - samiczka. Prezentuję dwa zdjęcia.
- Adam Larysz
- Kontakt:
- Kamil Mazur
- Kontakt:
Nie, na pewno nie casta czy wogóle rodzaj Psyche bo samice wychodzą na zewnątrz koszyczka, mają nogi. Załączam jej zdjęcie.
Ta jest beznoga. Ta się tylko wysuwa z koszyczka na czas wabienia, potem się chowa.
Dla mnie to jest coś z Epichnopterigini najprawdopodobniej rodzaj Epichnopterix.
Dla porównania zdjęcie Epichnopterix pulla. Może to jest właśnie to, choć koszyczek nie odpowiada za bardzo, ale skoro był zrobiony z materiału, który gąsienica znalazła w tym sklepie ogrodniczym, czyli nie było traw to dlatego własnie może być inny niż normalnie budowane.
Ta jest beznoga. Ta się tylko wysuwa z koszyczka na czas wabienia, potem się chowa.
Dla mnie to jest coś z Epichnopterigini najprawdopodobniej rodzaj Epichnopterix.
Dla porównania zdjęcie Epichnopterix pulla. Może to jest właśnie to, choć koszyczek nie odpowiada za bardzo, ale skoro był zrobiony z materiału, który gąsienica znalazła w tym sklepie ogrodniczym, czyli nie było traw to dlatego własnie może być inny niż normalnie budowane.
- Antek Kwiczala †
- Adam Larysz
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- Adam Larysz
- Kontakt:
No fakt, ślepy już chyba jestemAntek Kwiczala pisze:Wielkość koszyka określiłem w pierwszym poście (12 mm).
Jak preparuję na sucho, to przyklejam samicę obok koszyka na kartonik, jakimś klejem rozpuszczalnym w wodzie.Antek Kwiczala pisze:Jasne, że go zachowam, choć doświadczeń w preparowaniu samic koszówek nie mam żadnych
Ale jeśli Antku miałby ją kiedyś oznaczać jakiś specjalista, to lepiej ją zakonserwuj w 70% alkoholu. Bo jak dostają takie wysuszone samice, to bardzo kręcą nosem...
-
Marek Miłkowski
- Been thanked: 2 times
- Kamil Mazur
- Kontakt:
-
Marek Miłkowski
- Been thanked: 2 times
Dziękuję bardzo. Do hodowli nie wziąłem, więc zapewne już nie będzie pewności co to jest.
Zwróć uwagę - koszyczek jest oprószony pyłkiem kwiatowym. Zapewne już dłużej sobie tam wędrowała. Zresztą kilkakrotnie widywałem takie (albo podobne) koszyczki na kwiatach zawilców.
Marek
Kamilu nie podejrzewasz chyba, że ją tam posadziłemKamil Mazur pisze:Tylko co ona robi w tym kwiatku? Chyba że sama się tam nie znalazła
Marek
- Kamil Mazur
- Kontakt: