ze starego atlasu
- mwkozlowski
ze starego atlasu
kojarzy się to komuś z jakimś gatunkiem?
- Załączniki
- Apoidea.png (99.68 KiB) Przejrzano 1815 razy
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Re: ze starego atlasu
Kolorystycznie mogła by byc miodna, ale długość czułków i sylwetka wskazuje na Andrena.
- mwkozlowski
Dzięki, czyli raczej "u nasz" nie ma takiej... mnie też wydawała się hybrydą...
-
- Specjalność: pszczoły
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 2 times
Nie wiem, czy zaraz "hybryda"... Jak dla mnie równie dobrze to mogła być w zamyśle autora rysunku konkretna pszczoła, tylko została namalowana tak, że ciężko zidentyfikować osobie postronnejmwkozlowski pisze:Dzięki, czyli raczej "u nasz" nie ma takiej... mnie też wydawała się hybrydą...

- Warroza
- UTM: Warszawa
- Kontakt:
Offtop. Dlaczego rzadko używa się polskiej nazwy "mieszaniec" lub urokliwie brzmiącej "kundel"? Wydaje mi się, że dla popularyzacji wiedzy byłoby to korzystniejsze dla zrozumienia przez laika polskojęzycznego, ale i dla samych celów naukowców skoro jest analogiczne polskie określenie.
Widzę też korzyści np. przy popularyzacji korzyści z roślin poddanych inżynierii genetycznej, kiedy zamiast hybryda mówiło by się mieszaniec. W pszczelarstwie np. na mieszańce międzypodgatunkowe mówimy "kundelki". Uważam, że jest to urokliwe mówić tak na pszczoły.
Rzecz jasna: klad "Pszczołokształtne" również wydaje mi się urokliwy. ;0
Widzę też korzyści np. przy popularyzacji korzyści z roślin poddanych inżynierii genetycznej, kiedy zamiast hybryda mówiło by się mieszaniec. W pszczelarstwie np. na mieszańce międzypodgatunkowe mówimy "kundelki". Uważam, że jest to urokliwe mówić tak na pszczoły.
Rzecz jasna: klad "Pszczołokształtne" również wydaje mi się urokliwy. ;0