Catopidae
- Tomek Klejdysz
Catopidae
Pierwszy (1 i 1b) to chyba Sciodrepoides fumatus, ale drugi...?
- Załączniki
-
- kopulator z okazu na zdj. 2
- 2b.jpg (8.91 KiB) Przejrzano 2987 razy
- 2.jpg (39.51 KiB) Przejrzano 2656 razy
-
- kopulator z okazu na zdj. 1
- 1b.jpg (11.06 KiB) Przejrzano 2991 razy
- 1.jpg (33.39 KiB) Przejrzano 2656 razy
- Tomek Klejdysz
- Tomek Klejdysz
Więc zabiorę się do robienia zdjęć na nowo, według wskazówek. W ciągu najbliższych dni wrzucę lepsze zdjęcia. Dziwi mnie tylko fakt, że prącie kształtem nie podobne jest do rysunków w polskim kluczu (Szymczakowski 1961), żaden gatunek z rodzaju Catops nie ma nawet trochę podobnego kopulatora (a o ile się nie mylę to są tam rysunki do wszystkich gatunków - znanych u nas do czasu wydania klucza - czyli dość dawno). Może ktoś mógłby polecić jakąś nowszą pozycję przydatną w oznaczaniu tej grupy chrząszczy?
-
Tomek,
Wszystkie polskie Catopsy da sie oznaczyc z Szymczakowskiego, zarowno po cechach zewnetrznych jak i (tym bardziej) po fiutach. Wyjatkiem moga byc czasem nietypowe samice, mam ze dwie takie sztuki, ktorych oznaczyc nie potrafie (a porownywalem je z samcami wszystkich srodkowoeuropejskich gatunkow). Tym niemniej fiuty sa narysowane w kluczu OK i z samcami nigdy problemow nie mialem, tylko musisz brac pod uwage, ze one sa tak naprawde wygiete, a na rysunkach masz rzut na plaszczyzne. Fiut u Cholevinae otoczony jest strukturami bloniastymi i trzeba je usunac; na tym z twojego zdjecia chyba jeszcze jakis klej widac? Oceniaj sam apeks, na pewno dopasujesz do czegos w kluczu, a i z cech zewnetrznych cos ci powinno wyjsc.
Pawel
Wszystkie polskie Catopsy da sie oznaczyc z Szymczakowskiego, zarowno po cechach zewnetrznych jak i (tym bardziej) po fiutach. Wyjatkiem moga byc czasem nietypowe samice, mam ze dwie takie sztuki, ktorych oznaczyc nie potrafie (a porownywalem je z samcami wszystkich srodkowoeuropejskich gatunkow). Tym niemniej fiuty sa narysowane w kluczu OK i z samcami nigdy problemow nie mialem, tylko musisz brac pod uwage, ze one sa tak naprawde wygiete, a na rysunkach masz rzut na plaszczyzne. Fiut u Cholevinae otoczony jest strukturami bloniastymi i trzeba je usunac; na tym z twojego zdjecia chyba jeszcze jakis klej widac? Oceniaj sam apeks, na pewno dopasujesz do czegos w kluczu, a i z cech zewnetrznych cos ci powinno wyjsc.
Pawel
- Tomek Klejdysz
Uf... łatwo nie było. Odkleiłem kopulator, wygotowałem w KOH, bo faktycznie było troszkę błonek na nim (i to właśnie na wierzchołkowej części). W błąd wprowadzały mnie dwa wyrostki z wewnętrznej strony penisa, które wystawały poza jego zarys przy oglądaniu go od strony zewnętrznej a na rysunkach w kluczu są pomijane. Teraz wszystko jasne – jest to Catops fuliginosus ab. inermis JEANN.
Dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc.
-
Bylo latwoTomek Klejdysz pisze:Uf... łatwo nie było. Odkleiłem kopulator, wygotowałem w KOH, bo faktycznie było troszkę błonek na nim

KOH nie byl potrzebny, ciepla woda by wystarczyla. Szymczakowski pominal w kluczu struktury wewnetrzne edeagusow, ktore czasem moga sie wynicowac i wtedy trudno ocenic ksztalt wierzcholka.
Pawel
- Tomek Klejdysz
Woda też była, najpierw gotowałem kartonik z przyklejonym penisem żeby się kleju pozbyć (okaz z czasów, kiedy jeszcze nie miałem wypracowanej dobrej metody preparowania kopulatorów). Później do KOH – i tu prawie 2 min. gotowania w 20% roztworze i to pomogło w pozbyciu się błon, choć jeszcze troszkę zostało, ale to juz nie przeszkadzało w oglądaniu.
Dzięki jeszcze raz za pomoc.
Dzięki jeszcze raz za pomoc.