Catopidae

Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Catopidae

Post autor: Tomek Klejdysz »

Pierwszy (1 i 1b) to chyba Sciodrepoides fumatus, ale drugi...?
Załączniki
kopulator z okazu na zdj. 2
kopulator z okazu na zdj. 2
2b.jpg (8.91 KiB) Przejrzano 2987 razy
2.jpg
2.jpg (39.51 KiB) Przejrzano 2656 razy
kopulator z okazu na zdj. 1
kopulator z okazu na zdj. 1
1b.jpg (11.06 KiB) Przejrzano 2991 razy
1.jpg
1.jpg (33.39 KiB) Przejrzano 2656 razy
H.S.

Post autor: H.S. »

To może być Catops nigrita, lecz zdjęcie kopulatora zrobiłeś tak,że nic nie widać, cechy są na wierzchołku.
Pierwszy dobrze oznaczony.
H.S.

Zapomniałem dodać, że zmieniła się systematyka, obecnie to Leiodidae: Cholevinae
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Co do systematyki to wiem (choćby ze strony Prof. Borowca). Niżej zamieszczam zdjęcie na którym trochę lepiej widać zakończenie kopulatora. Mimo usilnych starań lepsze zdjęcia nie chcą mi wychodzić, ale będę ćwiczył dalej...
Załączniki
2c.JPG
2c.JPG (10.86 KiB) Przejrzano 2987 razy
H.S.

Potrzebne jest zdjęcie na płask najlepiej od strony wewnetrznej, kopulator musisz ustawić pod innym kątem, podnieść jego podstawę aby koniec był ułożony do zdjęcia poziomo
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Więc zabiorę się do robienia zdjęć na nowo, według wskazówek. W ciągu najbliższych dni wrzucę lepsze zdjęcia. Dziwi mnie tylko fakt, że prącie kształtem nie podobne jest do rysunków w polskim kluczu (Szymczakowski 1961), żaden gatunek z rodzaju Catops nie ma nawet trochę podobnego kopulatora (a o ile się nie mylę to są tam rysunki do wszystkich gatunków - znanych u nas do czasu wydania klucza - czyli dość dawno). Może ktoś mógłby polecić jakąś nowszą pozycję przydatną w oznaczaniu tej grupy chrząszczy?
H.S.

O 10 lat młodsze FREUDE, H. & HARDE, K. W. & LOHSE, G. A. 1971. Die Käfer Mitteleuropas 3. Goecke & Evers Verlag, Krefeld.
Oraz uzupełnienie w tomie 12 LOHSE, G. A. & LUCHT, W. H. 1989 Die Käfer Mitteleuropas. 1. Supplementband mit Katalogteil. Goecke & Evers Verlag, Krefeld.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Tomek,
Wszystkie polskie Catopsy da sie oznaczyc z Szymczakowskiego, zarowno po cechach zewnetrznych jak i (tym bardziej) po fiutach. Wyjatkiem moga byc czasem nietypowe samice, mam ze dwie takie sztuki, ktorych oznaczyc nie potrafie (a porownywalem je z samcami wszystkich srodkowoeuropejskich gatunkow). Tym niemniej fiuty sa narysowane w kluczu OK i z samcami nigdy problemow nie mialem, tylko musisz brac pod uwage, ze one sa tak naprawde wygiete, a na rysunkach masz rzut na plaszczyzne. Fiut u Cholevinae otoczony jest strukturami bloniastymi i trzeba je usunac; na tym z twojego zdjecia chyba jeszcze jakis klej widac? Oceniaj sam apeks, na pewno dopasujesz do czegos w kluczu, a i z cech zewnetrznych cos ci powinno wyjsc.

Pawel
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Uf... łatwo nie było. Odkleiłem kopulator, wygotowałem w KOH, bo faktycznie było troszkę błonek na nim (i to właśnie na wierzchołkowej części). W błąd wprowadzały mnie dwa wyrostki z wewnętrznej strony penisa, które wystawały poza jego zarys przy oglądaniu go od strony zewnętrznej a na rysunkach w kluczu są pomijane. Teraz wszystko jasne – jest to Catops fuliginosus ab. inermis JEANN.
Dziękuję za pomoc.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Tomek Klejdysz pisze:Uf... łatwo nie było. Odkleiłem kopulator, wygotowałem w KOH, bo faktycznie było troszkę błonek na nim
Bylo latwo ;-)
KOH nie byl potrzebny, ciepla woda by wystarczyla. Szymczakowski pominal w kluczu struktury wewnetrzne edeagusow, ktore czasem moga sie wynicowac i wtedy trudno ocenic ksztalt wierzcholka.

Pawel
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Woda też była, najpierw gotowałem kartonik z przyklejonym penisem żeby się kleju pozbyć (okaz z czasów, kiedy jeszcze nie miałem wypracowanej dobrej metody preparowania kopulatorów). Później do KOH – i tu prawie 2 min. gotowania w 20% roztworze i to pomogło w pozbyciu się błon, choć jeszcze troszkę zostało, ale to juz nie przeszkadzało w oglądaniu.
Dzięki jeszcze raz za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”