prawdopodobieństwo znalezienia w Polsce....
prawdopodobieństwo znalezienia w Polsce....
Jak w temacie, interesuje mnie prawdopodobieństwo potwierdzxenia stanowisk takich wspaniałości jak Lethrus apterus, Bolbelasmus unicornis w Polsce. Zwłaszcza na Roztoczu. Co do Bolbelasmusa sprawę hipotetycznego stanowiska niedaleko Hrubieszowa znam.....Ale jakie są perspektywy....
Co do Lethrusa - jakoby podawany wg Stebnickiej z Lubelszczyzny - to chyba mit......
Przyznam sie że sprawa ciekawi mnie już czas jakiś, a po mailowej rozmowie z Jackiem Kalisiakiem zacząłem sobie na głos zadawać pytanie czy jest szansa na spotkanie z tymi gatunkami....
Oba objęte są ochroną, ale czy jest co chronić???
Ostatnie wydarzenia z faktycznym potwierdzeniem występowania na terytorium Polski na poły mitycznej pszczoły Xylocopa violacea (nieskromnie przyznam sie że nawet miałem udział w odkryciu jednego stanowiska - nie wiedząc o tym az do zupełnej identyfikacji Xylocopy przez prof. Banaszaka z Bydgoszczy) - skłaniają mnie do refleksji że może następuje jednak spontaniczna odbudowa populacji, co mogło by byc argumentem w prowadzonej dyskusji na temat P.apollo...
Co do Lethrusa - jakoby podawany wg Stebnickiej z Lubelszczyzny - to chyba mit......
Przyznam sie że sprawa ciekawi mnie już czas jakiś, a po mailowej rozmowie z Jackiem Kalisiakiem zacząłem sobie na głos zadawać pytanie czy jest szansa na spotkanie z tymi gatunkami....
Oba objęte są ochroną, ale czy jest co chronić???
Ostatnie wydarzenia z faktycznym potwierdzeniem występowania na terytorium Polski na poły mitycznej pszczoły Xylocopa violacea (nieskromnie przyznam sie że nawet miałem udział w odkryciu jednego stanowiska - nie wiedząc o tym az do zupełnej identyfikacji Xylocopy przez prof. Banaszaka z Bydgoszczy) - skłaniają mnie do refleksji że może następuje jednak spontaniczna odbudowa populacji, co mogło by byc argumentem w prowadzonej dyskusji na temat P.apollo...
Echhh wiem, sam go oznaczyłeś
Ale Profesor Banaszak oznaczał go z okazu nie zdjęcia. Wszakże palma pierszeństwa należy do Ciebie, mozna powiedzieć że twoje oznaczenie potwierdził ok??
W sumie niech żyje forum...
A ja nieświadomy trzymałem truchełko w domu, nawet nie świadomy wagi przypadkowego odkrycia

Ale Profesor Banaszak oznaczał go z okazu nie zdjęcia. Wszakże palma pierszeństwa należy do Ciebie, mozna powiedzieć że twoje oznaczenie potwierdził ok??

W sumie niech żyje forum...
A ja nieświadomy trzymałem truchełko w domu, nawet nie świadomy wagi przypadkowego odkrycia

- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Bolbelasmus unicornis jest w Polsce istnieje okaz niedawno łapany chyba w Górach Pieprzowych ale więcej w tej chwili nie pamiętam. Nie wiem treż czy ta informacja była już publikowana ale chybajeszcze nie. Więc sprawa tego gatunku wyjaśniona jest. Co do Lethrus apterus wielokrotnie o tym gadałem z Markeim Bunalskim i na niego w obecnych granicach Polski raczej żadnych szans nie ma. Ale jak to się mówi niegdy nie mów nigdy.