Ktoś pomoże w dokładniejszej identyfikacji? :mysl: pojawiły się ostatnio w mieszkaniu widziałem przynajmniej 20-30 szt
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Ktoś pomoże w dokładniejszej identyfikacji? :mysl: pojawiły się ostatnio w mieszkaniu widziałem przynajmniej 20-30 szt
Ktoś pomoże w dokładniejszej identyfikacji?
pojawiły się ostatnio w mieszkaniu widziałem przynajmniej 20-30 szt zapewne jakieś gąsieniczniki, może przybyły z choinką.

- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Ktoś pomoże w dokładniejszej identyfikacji? :mysl: pojawiły się ostatnio w mieszkaniu widziałem przynajmniej 20-30
Na pewno jakieś owadziarki, mogły być z choinką albo jakimś drewnem (np. kominkowym), jeśli takie jest w domu. Nic groźnego.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Re: Ktoś pomoże w dokładniejszej identyfikacji? :mysl: pojawiły się ostatnio w mieszkaniu widziałem przynajmniej 20-30
Obstawiłbym Torymidae. Podobnym gatunkiem może być Megastigmus suspectus, szkodnik szyszek jodłowych więc trop choinkowy może być dobry.
Wielkie dzięki
Na choince faktycznie jodła kaukaska, znalazłem 1 dość dużą szyszkę (około 8 cm wysokości)

-