Elateridae
-
- Podziękował(-a): 6 times
Elateridae
Proszę o pomoc w identyfikacji. Oba znalezione w mieście, na przełomie maja i czerwca 2007.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:06:09 11:18:47Image taken on:sobota, 9 czerwca 2007, 09:18Focus length:23.40625 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A80
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:06:05 19:23:16Image taken on:wtorek, 5 czerwca 2007, 17:23Focus length:23.40625 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A80
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
-
A czemu nie A. sputator? Porównując z zdjęciami z tej strony http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/agriotes.htm kształt ciała bardziej pasuje mi do tego drugiego. Np. porównując proporcje przedplecza u obu gatunków na podanej stronie, A. obscurus ma zdecydowanie szersze niż długie, a u A. sputator i tego mojego szerokość i długość są mniej więcej równe.Kordianos pisze:Agriotes ma typowy pokrój ciała i wielkośc dla Agriotes obscurus.
Może i A. sputator, a może A. ustulatus albo kilka innych gatunków. Dlatego nie wyraziłem pewności tylko napisałem co mi się wydaje. Zdjęcie o ile pamiętam było trochę z góry i skosu. Przedplecze wydawało mi się silnie wypukłe, ale oczywiście jeśli chodzi o ten rodzaj to przede wszystkim punktowanie różnych części przedplecza. Wymaga to analizy kilku szczegółów. Ponadto te gatunki są dośc zmienne w barwie i proporcjach ciała.
-
Oto kolejny sprężyk. Wygląda mi na Hemicrepidius sp. - czy to ten rodzaj? Może jeszcze gatunek da się określić? Zdjęcia robione 17.06.2008 w Tczewie, wielkość ok. 15 mm.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:06:17 19:44:16Image taken on:wtorek, 17 czerwca 2008, 17:44Focus length:23.40625 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A80
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:06:17 19:41:08Image taken on:wtorek, 17 czerwca 2008, 17:41Focus length:23.40625 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A80
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:06:17 19:39:36Image taken on:wtorek, 17 czerwca 2008, 17:39Focus length:23.40625 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A80
-
- Podziękowano: 6 times
Jeżeli to ma być H. niger (a jest to bardzo prawdopodobne), to raczej samiec. Poznać to po długich członach dystalnych czułków i smuklejszym przedpleczu. Te cechy obu płci dobrze widać na zdjęciach w Ikonografii (nie należy sugerować się barwą pokryw bo u tego gatunku obie płcie mogą być całkowicie czarne lub z brązowymi pokrywami):
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/he ... 0niger.htm
A z tymi różnicami między H. niger i hirtus w punktowaniu i owłosieniu przedplecza to nie jest tak prosto. Mogą one wyglądać tak samo. W Ikonografii zamieszczono zdjęcie H. hirtus z wyjątkowo drobno punktowanym i gładkim przedpleczem, ale zdarzają się okazy wyglądające zupełnie jak H. niger. Generalnie odróżnianie tych dwóch gatunków nie jest łatwe.
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/he ... 0niger.htm
A z tymi różnicami między H. niger i hirtus w punktowaniu i owłosieniu przedplecza to nie jest tak prosto. Mogą one wyglądać tak samo. W Ikonografii zamieszczono zdjęcie H. hirtus z wyjątkowo drobno punktowanym i gładkim przedpleczem, ale zdarzają się okazy wyglądające zupełnie jak H. niger. Generalnie odróżnianie tych dwóch gatunków nie jest łatwe.
Ja bym się jednak bardziej skłaniał ku samicy. Przedplecze wydaje się być pośrednie pomiędzy tymi dwoma typami, ale antenomery czułków 3-7, analizując dwa pierwsze zdjęcia są krótkie (powiedziałbym o stosunku długości do szerokości poniżej 1,5:1, gdzie u samców te granice oscylują wokół 1,8-2:1). Z drugiej strony jest to jest zdjęcie z rzutu ukośnego z góry, które rzuca inne światło, ale może być zakłamane przez kąt z jakiego zostało wykonane. Co do owłosienia tych gatunków to oczywiście najlepiej widać analizując serię materiału. Kiedyś ze specjalistą od sprężyków analizowaliśmy tę cechę i rzeczywiście owłosienie nie tylko przedplecza, ale i pokryw tych dwóch gatunków różni się wyraźnie. Co do barwy to oczywiście nie jest to cecha dymorfizmu płciowego, ale to w ikonografii zostało zaznaczone. Oczywiście zgadzam się, że odróżnianie tych gatunków jest trudne, szczególnie ze zdjęć.
-
- UTM: DB94
Ten z ostatniej fotki to na 99% samiec Hemicrepidius niger. H. hirtus, tak samiec jak i samica wygląda inaczej - Lechu Borowiec ma rację i dyskusja nad fotką nie umożliwiającą 100% identyfikację jest niecelowa. Oczywiście dopuszczam możliwość pomyłki (ten 1%) - musiałbym obejrzeć z boku wyrostek przedpiersia, bo tylko na podstawie tej cechy można odróżnić na bank oba gatunki. H. niger jest bardzo zmienny, nie tylko w ubarwieniu, ale także w kształcie, proporciach ciała, a nawet kopulatorach, ale dzięki temu, że w wielu miejscach tworzy bardzo liczebne populacje, łatwo to obserwować. Mylne oznaczanie niektórych osobników H. niger jako H. hirtus jest dośc częste i informacje o występoawaniu tego drugiego na miedzach, ugorach, w środowiskach ruderalnych itp. najczęściej opierają się na błędnym oznaczeniu osobników H. niger (H. hirtus to wg wszelkich moich obserwacji gatunek leśny, dość rzadko obserwowany, którego najczęściej spotkać można w miejscach odsłoniętrych, np. w lukach, w żyźniejszych lasach, np. grądach (o mniej lub bardziej ale jednakzachowanej naturalności). Jak ktoś chce złowić 100% hirtusa, niech jedzie do Puszczy Białowieskiej - w dobrych lasach (np. rez. ścisłym BPN) jak już coś złowi podobnego, będzie to na pewno H. hirtus - w P. Białowieskiej H. niger mażna znaleźć tylko w Parku Pałacowym, na miedzach, nieużytkach itp i jest tam dość rzadki, a w lesie nigdy na niego nie trafiłem.alon pisze:Dziękuję za dodatkowe wyjaśnienia.