Pozdrawiam

Nie jest to aż tak pilneKrzysiek Jonko pisze:Ja jestem z Łodzi i mogę coś wypożyczyć - pytanie tylko jak pilnie?
Zbiory mam w Warszawie, dojadą może po Świetach...
Co Cię interesuje? Jakieś konkretne gatunki? rodziny?
To do mnie jeszcze troszkę dalej bo mieszkam za Zgierzem, ale po jakiś fajny gatunek warto byłoby podjechać. Przemyślę sprawę.Jacek Kurzawa pisze:Posiadam dość bogatą kolekcję chrząszczy, motyli, muchówek, znajdą się również owady z innych rzędów w niewielkiej ilości, ktore posiadam z różnych względów. Jedynym "utrudnieniem" jest odległość 50 km od Łodzi - Tomaszów Mazowiecki. Rekompensatą za to jest dostęp do szerokiego spektrum gatunków z Europy.
Rozumiem, że jest to obiektyw mikroskopowy korygowany do nieskończoności, mocowany na mieszku, czy tak? 501 zdjęć głowy Carabus granulatus to przesada. Moim zdaniem wystarczyłoby 50, najwyżej 100Naturalnie pisze:Posiadam obiektyw 10:1. Ostatnio robiłem głowę biegacza granulowanego to wyszło mi 501 zdjęć.
Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Żeby objąć jego głowę w całości musiałem panoramować z 10 różnych kadrów-przesunięć. Na jeden taki kadr wyszło ok 50 zdjęć.M. Stachowiak pisze:Moim zdaniem wystarczyłoby 50, najwyżej 100
DziękiJacek Kurzawa pisze:Ja też tak chcę umieć!:brawo:.
I to wyjaśnia sprawę: 10 kadrów x 50 zdjęć na kadr = 500Naturalnie pisze:Żeby objąć jego głowę w całości musiałem panoramować z 10 różnych kadrów-przesunięć. Na jeden taki kadr wyszło ok 50 zdjęć.M. Stachowiak pisze:Moim zdaniem wystarczyłoby 50, najwyżej 100
Nie ma tajemnicyNaturalnie pisze:Zdradź jeszcze tajemnicę, czym i w jaki sposób oświetlasz okaz, a także z jakiego software korzystasz?
Też jestem ciekaw softwe'aru. Nie da się chyba o tym nie myśleć w kontekscie stackinguNaturalnie pisze:Żeby objąć jego głowę w całości musiałem panoramować z 10 różnych kadrów-przesunięć. Na jeden taki kadr wyszło ok 50 zdjęć.
Szukam jakiegoś szkła. Jak się mają obiektywy Jenamed GF Plan do np. OLYMPUS MPlanFL N 5x/0.15 ∞/-/FN26.5 ? Ta sama jakość?M. Stachowiak pisze:Polecam obiektywy do Jenavala (Jenameda) z serii GF Plan. Nie są drogie, a jakość doskonała.
Podejrzewam, że Kolega korzysta z Helicon Focus. Program ten daje możliwość składania nie tylko stosów, ale i mozaik (panoram). Bardzo przydatnym sprzętem do tworzenia mozaik jest stolik mikroskopowy (wskazane jest, aby miał podziałki).Jacek Kurzawa pisze:Też jestem ciekaw softwe'aru. Nie da się chyba o tym nie myśleć w kontekscie stackinguNaturalnie pisze:Żeby objąć jego głowę w całości musiałem panoramować z 10 różnych kadrów-przesunięć. Na jeden taki kadr wyszło ok 50 zdjęć.
Szukam jakiegoś szkła. Jak się mają obiektywy Jenamed GF Plan do np. OLYMPUS MPlanFL N 5x/0.15 ∞/-/FN26.5 ? Ta sama jakość?M. Stachowiak pisze:Polecam obiektywy do Jenavala (Jenameda) z serii GF Plan. Nie są drogie, a jakość doskonała.
Co jest godnego polecenia do osiągnięcia skali 5:1 do 10:1? Myślę o zastosowaniu takiego obiektywu na M.Zuiko 60mm w systemie MFT.
Używam Helicona, ale tylko do składania stacków. Resztę robię w photoshopieJacek Kurzawa pisze:Podejrzewam, że Kolega korzysta z Helicon Focus. Program ten daje możliwość składania nie tylko stosów, ale i mozaik (panoram)
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |