No ale o tych to trudno, żeby autorzy danych z Discover Life wiedzieli rok temu (bo w książce są podane, że to dane za 2019)Brachytron pisze: ciągle w zanadrzu mam jakiś nowy do opublikowania, wiem też, że inni też coś w szufladach mają
Wydaje mi się, że jest jak w przypadku ptaków i raczej nie ma praktyki usuwania gatunków z checklisty (poza przypadkami, gdzie samo ich stwierdzenie zaczęło później budzić uzasadnione wątpliwości). Na przykład drop jest na liście polskich gatunków według Komisji Faunistycznej i nikt go raczej nie zamierza wykreślać. Zresztą, różnie to się toczy z tym wymieraniem, podobnież zadrzechnia fioletowa była przez pewien czas uznawana za wymarłą u nas.Traktuję te checklisty raczej jako listę gatunków stwierdzonych w Polsce niż żyjących tu w tej chwili. Ale też się chętnie dowiem, czy moje założenia co do zasady działania pszczelich list gatunkowych są zgodne z prawdąWarroza pisze:A żadne nie ubywają? Tylko przybywają? (w sensie stanu wiedzy o rzeczywistości).
W sumie ciekawa jestem, czy to jest na pewno takie bezpieczneWarroza pisze:To ja chyba dalej będę bezpiecznie mówił, że istnieje w PL aktualnie ponad 450 gatunków pszczół.
Brachytron pisze:W tych najmniej punktowanychAES, WE, Czasem coś za granicą, ale to takie same czasopisma.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |