Proszę o potwierdzenie czy to stonoga
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Proszę o potwierdzenie czy to stonoga
Witam. Od wczorajszego wieczoru miałem zawał czy to jakieś pasożyty przeszły na mnie z nowego mieszkania lub ze zwierząt. Podczas mycia się pod prysznicem zauważyłem parę osobników i dziś udało mi się znaleźć kolejnych parę (właśnie pod prysznicem a nie na mnie) którym zrobiłem zdjęcia. Prawdopodobnie jest to stonoga, lecz nie mam pewności, bardzo proszę o pomoc.
Ps raz jedna zwinęła się w koło na kształt jeża...
Ps raz jedna zwinęła się w koło na kształt jeża...
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Proszę o potwierdzenie czy to stonoga
Stonoga to mocno nieprecyzyjne pojęcie i określenie raczej zwyczajowe niż naukowe. Poprawnie powinno się tak określać tylko lądowe skorupiaki z rodzaju Oniscus, a tu na zdjęciu jest wij, dwuparzec. Uprzedzając pytania - nie, nie są groźne.
Re: Proszę o potwierdzenie czy to stonoga
Dziękuję
po prostu myślałem że podczas mycia coś ze mnie masowo pospadało i spanikowałem że jakieś nicienie albo coś... X.x

-