Zniknął wątek? [jest!]

Dyskusje na temat funkcjonowania forum w starszej wersji phpBB 3.0.14. Uwaga: mogą już być nieaktualne.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Zniknął wątek? [jest!]

Post autor: Kamil Mazur »

Gdzie zniknął ten post ze zdjęciami gablot? Nie mogę go znaleźć...
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lutego 2008, 01:29 przez Kamil Mazur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Fakt, też go nie odnalazłem - te zdjęcia zbiorów mają pecha, już drugi raz gdzieś się zapodziewają!
admin
Administrator
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 6 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Kto pisal w tym watku o zbiorach niech poszuka w swoich postach w profilu - w ten sposob najlaptwiej bedzie go odnaleźć. Może być też że zniknąl temat a posty są i trzeba bedzie je podczepić...
Moze jakies wyrazy - w koncu działa teraz wyszukiwarka forum.... A jak nie ma to bedą zdjęcia na serwerze, tylko co z tego ... przyglądnę się zaraz temu.
Awatar użytkownika
Paweł Czudec
UTM: XC17

Post autor: Paweł Czudec »

Zdjęcia zbiorów
Wyszukiwarka śmiga aż miło...
admin
Administrator
Kontakt:

Super - brawo!
Ja w tym czasie znalazlem taka nową opcję:

Kasowanie nieczytanych z wyjątkiem napisanych przez ostatnie X dni
Jeżeli ilość postów nieczytanych przekroczy maksymalną wartość, zostaną usunięte wszystkie z wyjątkiem postów napisanych przez ostatnie X dni.
Proszę starać się zadbać o to aby ilość postów nieczytanych w bazie była jak najmniejsza, zbyt duża ilość dla pojedynczych użytkowników może wpłynąć niekorzystnie na generowane obciążenie.

Wartość była ustawiona na "3" - zmienilem na 7.

Co oznacza ze wątek (temat) może być nieczytany przez 7 dni, co w pratkyce sie chyba nie zdarza. Po tym czasie zostanie usunięty automatycznie z bazy. W pierwszej chwili myślalem, ze to mogło usunąć temat, ale to przeciez jest coś innego...
Ilość opcji w phpBB jest jednak duża....
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

Czyli gdzie jest ten wątek?
Paweł Twój link nie działa.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Może znowu zniknął ? :wink:
A tak bez żartów - moim zdaniem ta opcja powinna być wyłączona, jeżeli to możliwe - może być bowiem tak, że bardzo interesujące dyskusje i ulubione przez nas wątki mogą po prostu "wyparować" - jeżeli ktoś na przykład chciałby wrócić do tematu sprzed pół roku - a nikt nie odwiedził wątku przez ostatnie 7 dni, to nie będzie miał takiej możliwości :cry:
Szkoda byłoby pozbawiać się np. możiwości odnalezienia proponowanych przez kolegów linków, pooglądania zdjęć np. zbiorów czy przypomnienia sobie najbardziej emocjonujących dyskusji, kiedy emocje już opadły :!:

PS - link nie pokazuje wątku o zbiorach, lecz komunikat - Taki post lub temat nie istnieje, być może został przed chwilą usunięty, wróć i spróbuj ponownie.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Pewnie masz rację. Ale ostatnio wykasowano bardzo wiele postów. Jeszcze niedawno, po kliknięciu na link "pokaż wszystkie posty...", mogłem się doszukać ponad 100 swoich postów więcej niż mam na liczniku. A sprawdź teraz swoje - ja mam około 150 mniej niż pokazuje licznik (Ty, jak sprawdzałem masz 330 mniej). Część postów skasowano, i załączniki do tych postów pewnie też, dlatego nie można ich otworzyć. Sprawę może wyjaśnić tylko Jacek.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

Do części zdjęć już się dokopałem ale w formie wypowiedzi poszczególnych osób, które pamiętałem że brały udział w dyskusji. Wyszukiwarka nic nie wyszuka, bo samego wątku jako takiego nie ma.
admin
Administrator
Kontakt:

Przeglądam opcje forum... tak czy inaczej postaram sie przywrocic z kopii bazy bo tak nie moze byc zeby sobie Forum samo wyrzucalo posty.
Co do tej opcji ktorrą opisalem wyzej to dotyczy ona tylko tematów nieczytanych tzn takich których wogole nikt nie odwiedzil, więc problemu nie ma. ale jest gdzies taka funkcja samoczyszczenia Forum. patrze tez na objetosc Bazy sql i nie widze zeby sie zmniejszyla... zaczne zapisywac ilosc postow i tematów. Obecnie jest ich :
Liczba postów: 18994
Liczba tematów: 2178
Awatar użytkownika
Paweł Czudec
UTM: XC17

Post autor: Paweł Czudec »

Kamil Mazur pisze:Czyli gdzie jest ten wątek?
Paweł Twój link nie działa.
Wtedy jeszcze był tzn. działał. Później strona entomo.pl przestała działać no i wątek "wyparował".
admin
Administrator
Kontakt:

Znalazłem, zreperowałem.
Posty są w bazie, tematy tez są, więc okazało się, że baza sql się ... ROZSYNCHRONIZOWAŁA....
Po Synchronizacji wszystko wróciło...
post: https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?p=35079#35079
temat: https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?t=2690

Ale to dzieki Wam - dobrze ze jesteście czujni.

entomo.pl wczoraj byla niewidoczna w nocy, ale to caly serwer znikł. Pisalem juz o to do seriwsu dhosting.pl czy oni tak bedą miali caly czas... czy im to przejdzie ... jak ta sytuacja bedzie się utrzymywała, to przeniosę wszystko na inny serwer. Bedzie działalo.
Zablokowany

Wróć do „Jak działa FORUM -ARCHIWUM”