Proszę o pomoc w oznaczeniu kózki.

Awatar użytkownika
tomasz.sl

Proszę o pomoc w oznaczeniu kózki.

Post autor: tomasz.sl »

Takie kózki wychodzą z drewna opałowego i jest ich coraz więcej. Sam oznaczyłem to jako Płaskowiak Zmiennik - Phymatodes Testaceus. Czy dobrze ? Poza tym opał jest w większości bukowy, jest też dąb i brzoza. No i mam pytanie... Co zrobić żeby zwalczyć te owady ? Btw: sam oznaczałem na podstawie tego zdjęcia, które nie jest rewelacyjne, ale żaden fascynat go nie robił ;-).
Załączniki
DSC_0255.jpg
Original image recording time:
2008:02:03 11:13:47
Image taken on:
niedziela, 3 lutego 2008, 10:13
Focus length:
200 mm
Shutter speed:
1/80 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
800
Camera-model:
NIKON D200
DSC_0255.jpg (107 KiB) Przejrzano 2266 razy
DSC_0256.jpg
Original image recording time:
2008:02:03 11:14:12
Image taken on:
niedziela, 3 lutego 2008, 10:14
Focus length:
200 mm
Shutter speed:
1/80 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
800
Camera-model:
NIKON D200
DSC_0256.jpg (118.96 KiB) Przejrzano 2201 razy
Awatar użytkownika
ptica

Re: Proszę o pomoc w oznaczeniu kózki.

Post autor: ptica »

tomasz.sl pisze: No i mam pytanie... Co zrobić żeby zwalczyć te owady ?.
A po co zwalczać? Przecież to nie kołatek i nie zeżre mebli w domu. Foty rzeczywiście paskudne, ale dobrze rozpoznałeś. Spytaj czy wychodzą tez osobniki z granatowymi pokrywami.
Awatar użytkownika
tomasz.sl

...

Po co zwalczać ? Bo domownikom to lekko przeszkadza. Nie wszyscy lubią owady :P. Poza tym się obawiają o maleństwo, które na czworaka pełza po domu i poznaje świat przez branie przedmiotów do ust :P.
Awatar użytkownika
tomasz.sl

...

Poza tym, że powinien mieć granatowe pokrywy to wiem, w końcu jeden semestr z entomologii mam już za sobą ;-). Proszę jednak w dalszym ciągu o propozycję środków w likwidacji... Owad zamknięty w worku z Baygonem na 7h czuł się dobrze - takie dostałem info ;-).
Awatar użytkownika
ptica

Re: ...

tomasz.sl pisze: Owad zamknięty w worku z Baygonem na 7h czuł się dobrze - ;-).
Maleństwu bardziej zaszkodzi Baygon niż kózkowate. Gdyby spożył tego ostatniego - to nic mu nie będzie, gorzej z Baygonem. Bez sensu jest trucie chrząszczy na bieżąco - w kolejności wychodzenia z drewna. Z Twojego postu wnioskuję, że w mieszkaniu jest drewno kominkowe vel opałowe. Jedyną radą jest wyniesienie z mieszkania drewna db. i bk. Takie to problemy mają blockersi, a my mamy na odwrót znosimy drewno do domu lub hodolarek na dworze, żeby nam cos z nich wyszło i to jak najwięcej :D
Awatar użytkownika
tomasz.sl

...

Sprawa wygląda tak, że to faktycznie drewno opałowe - kominkowe. Tyle tylko, że nie w mieszkaniu a w domu :P. Poukładane ładnie i pięknie dla ozdoby. A co do wynoszenia z domu db to chyba nie, bo z tego co wiem Phymatodes żeruje na bk. A jeszcze jeśli chodzi o ten baygon cały... To był to eksperyment izolowany z tego co mi wiadomo ;-). Ja sam mieszkam dość spory kawałek od tego miejsca, bo studiuję. Mimo wszystko przekażę, że najlepiej będzie wynieść buka do ogrodu. Dziękuję za pomoc :-). Jeśli ktoś jeszcze miałby jakieś pomysły to czekam :].
Awatar użytkownika
ptica

Re: ...

tomasz.sl pisze:. A co do wynoszenia z domu db to chyba nie, bo z tego co wiem Phymatodes żeruje na bk. ].
Nie masz racji P. testaceus jest polifagiem i żeruje na wielu gat. drzew. najczęściej na dębie. Na moim terenie również. Rzadziej na Bk.Wb,Gb, Wz, Js, Ol, Kszt. i inne również owocowe.
Awatar użytkownika
tomasz.sl

...

W takim razie zwracam honor. Dopiero w semestrze letnim zaczynam zajęcia z uszkodzeń drzew przez owady. W mojej ocenie sugerowałem się wyczytaniem pewnych informacji z mojego skryptu do ćwiczeń li i tylko, mianowicie z klucza do oznaczania uszkodzeń kory, łyka, miazgi i wierzchnich warstw drewna drzew liściastych. Pozdrawiam :-).
akrybia

Post autor: akrybia »

Phymatodes Testaceus w domu to spory stres dla niedawnych mieszczuchów. Ma to też jednak i dobre strony. Domownicy "łapią" kontakt i "oswajają" się z Naturą.
ODPOWIEDZ