Proszę o pomoc w oznaczeniu kózki.
Proszę o pomoc w oznaczeniu kózki.
Takie kózki wychodzą z drewna opałowego i jest ich coraz więcej. Sam oznaczyłem to jako Płaskowiak Zmiennik - Phymatodes Testaceus. Czy dobrze ? Poza tym opał jest w większości bukowy, jest też dąb i brzoza. No i mam pytanie... Co zrobić żeby zwalczyć te owady ? Btw: sam oznaczałem na podstawie tego zdjęcia, które nie jest rewelacyjne, ale żaden fascynat go nie robił
.

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:02:03 11:13:47Image taken on:niedziela, 3 lutego 2008, 10:13Focus length:200 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:800Camera-model:NIKON D200
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:02:03 11:14:12Image taken on:niedziela, 3 lutego 2008, 10:14Focus length:200 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:800Camera-model:NIKON D200
Re: Proszę o pomoc w oznaczeniu kózki.
A po co zwalczać? Przecież to nie kołatek i nie zeżre mebli w domu. Foty rzeczywiście paskudne, ale dobrze rozpoznałeś. Spytaj czy wychodzą tez osobniki z granatowymi pokrywami.tomasz.sl pisze: No i mam pytanie... Co zrobić żeby zwalczyć te owady ?.
...
Poza tym, że powinien mieć granatowe pokrywy to wiem, w końcu jeden semestr z entomologii mam już za sobą
. Proszę jednak w dalszym ciągu o propozycję środków w likwidacji... Owad zamknięty w worku z Baygonem na 7h czuł się dobrze - takie dostałem info
.

Re: ...
Maleństwu bardziej zaszkodzi Baygon niż kózkowate. Gdyby spożył tego ostatniego - to nic mu nie będzie, gorzej z Baygonem. Bez sensu jest trucie chrząszczy na bieżąco - w kolejności wychodzenia z drewna. Z Twojego postu wnioskuję, że w mieszkaniu jest drewno kominkowe vel opałowe. Jedyną radą jest wyniesienie z mieszkania drewna db. i bk. Takie to problemy mają blockersi, a my mamy na odwrót znosimy drewno do domu lub hodolarek na dworze, żeby nam cos z nich wyszło i to jak najwięcejtomasz.sl pisze: Owad zamknięty w worku z Baygonem na 7h czuł się dobrze -.

...
Sprawa wygląda tak, że to faktycznie drewno opałowe - kominkowe. Tyle tylko, że nie w mieszkaniu a w domu
. Poukładane ładnie i pięknie dla ozdoby. A co do wynoszenia z domu db to chyba nie, bo z tego co wiem Phymatodes żeruje na bk. A jeszcze jeśli chodzi o ten baygon cały... To był to eksperyment izolowany z tego co mi wiadomo
. Ja sam mieszkam dość spory kawałek od tego miejsca, bo studiuję. Mimo wszystko przekażę, że najlepiej będzie wynieść buka do ogrodu. Dziękuję za pomoc
. Jeśli ktoś jeszcze miałby jakieś pomysły to czekam :].

Re: ...
Nie masz racji P. testaceus jest polifagiem i żeruje na wielu gat. drzew. najczęściej na dębie. Na moim terenie również. Rzadziej na Bk.Wb,Gb, Wz, Js, Ol, Kszt. i inne również owocowe.tomasz.sl pisze:. A co do wynoszenia z domu db to chyba nie, bo z tego co wiem Phymatodes żeruje na bk. ].
...
W takim razie zwracam honor. Dopiero w semestrze letnim zaczynam zajęcia z uszkodzeń drzew przez owady. W mojej ocenie sugerowałem się wyczytaniem pewnych informacji z mojego skryptu do ćwiczeń li i tylko, mianowicie z klucza do oznaczania uszkodzeń kory, łyka, miazgi i wierzchnich warstw drewna drzew liściastych. Pozdrawiam
.

-