Karłątek, ale jaki?

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ania84

Karłątek, ale jaki?

Post autor: ania84 »

Witam :) Motylami interesuję się raczej przy okazji botanicznych wędrówek :) czyli bardziej amatorsko. Przedwczoraj jednek kupiłam sobie taki jeden fajny klucz i próbuję oznaczać to co sfotografowałam latem.
Proszę o weryfikację moich typów. I przy okazji przepraszam za nienajlepszą jakość zdjęć :(

Obrazek

Obrazek

Czy jest to Karłątek ryska - Thymelicus lineolus - wydaje mi się że koniec buławki jest czarny, a reszata czułka pomarańczowa. I chyba ma czarną obwódkę na skrzydłach.

Obrazek

A ten to chyba jest inny. Ale nie wiem jaki - ta czarna plamka na skrzydle u Karłątka kniejnika powinna być wg klucza gruba, a raczej nie jest, a u K leśniego ta czarna obwódka powinna być wyraźnie odgraniczona od tła. Może to jakiś mieszaniec?
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

spód tylnego skrzydła na dwóch pierwszych zdjęciach jest raczej jednolity, barwy żółto szarej, zatem C lineola. Fotka nr 3 to samica tego gatunku ( tu sugerowałem się czarnymi końcami buławki )
ODPOWIEDZ