Abax

klekel

Abax

Post autor: klekel »

Czy ma ktoś jakieś klucze do rodzaju Abax?? Jakie są cechy charakterystyczne poszczególnych gatunków?? Mile widziane zdjęcia, rysunki :) Mam też pytanie ze strony technicznej, jakbym wysłał na tą stronę jakieś zdjęcie i poprosił o oznaczenie, co należało by wpisać na etykietce :) przecież na pewno nie moje imię i nazwisko, bo to nie ja oznaczyłbym tego chrząszcza...
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Specjalność: Syrphidae
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Robert Zoralski »

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i nie znalazłem wytycznych.
Natomiast wypracowałem sobie pewien standard.
Piszę w takich przypadkach na etykiecie determinacyjnej (drugiej) np:

Papilio machaon
J.Kowalski, det. in pic.
17 I 2008, entomo.pl

Jeżeli nie znam imienia i nazwiska to piszę po prostu nick z forum.
Stosuję takie podejście ponieważ jest praktyczne - pozwala jednoznacznie odnaleźć w internecie wątek z oznaczeniem i dyskusję z nim związaną, a nie zajmuje dużo miejsca na etykiecie.

Jeżeli nie uda się oznaczyć do poziomu gatunku, lub oznaczenie zdjęcia nie jest możliwe, lub jest duża wątpliwość piszę (np.):

Papilio sp.
J.Kowalski, det. in pic.
17 I 2008, entomo.pl

Jeżeli oznaczenie jest bardzo prawdopodobne (jest wątpliwość ale naprawdę niewielka) piszę:

Papilio cf. machaon
J.Kowalski, det. in pic.
17 I 2008, entomo.pl

Oba te przypadki czekają na specjalistę (jeśli posiadam okaz w zbiorze) lub pozostają już z takimi oznaczeniami. Nie wszystko na podstawie zdjęć da się przecież oznaczyć, a na pewno lepiej nie oznaczyć do końca niż oznaczyć błędnie/wątpliwie.

Pozdrawiam
Robert
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Zajrzyj tu: https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?t=3635

W kluczu, który tam jest do ściągnięcia, znajdziesz europejskie gat. z rodzaju Abax (nie pamiętam, czy wszystkie) - są w okolicach str. 260 :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”