Czy ma ktoś jakieś klucze do rodzaju Abax?? Jakie są cechy charakterystyczne poszczególnych gatunków?? Mile widziane zdjęcia, rysunki Mam też pytanie ze strony technicznej, jakbym wysłał na tą stronę jakieś zdjęcie i poprosił o oznaczenie, co należało by wpisać na etykietce przecież na pewno nie moje imię i nazwisko, bo to nie ja oznaczyłbym tego chrząszcza...
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i nie znalazłem wytycznych.
Natomiast wypracowałem sobie pewien standard.
Piszę w takich przypadkach na etykiecie determinacyjnej (drugiej) np:
Papilio machaon
J.Kowalski, det. in pic.
17 I 2008, entomo.pl
Jeżeli nie znam imienia i nazwiska to piszę po prostu nick z forum.
Stosuję takie podejście ponieważ jest praktyczne - pozwala jednoznacznie odnaleźć w internecie wątek z oznaczeniem i dyskusję z nim związaną, a nie zajmuje dużo miejsca na etykiecie.
Jeżeli nie uda się oznaczyć do poziomu gatunku, lub oznaczenie zdjęcia nie jest możliwe, lub jest duża wątpliwość piszę (np.):
Papilio sp.
J.Kowalski, det. in pic.
17 I 2008, entomo.pl
Jeżeli oznaczenie jest bardzo prawdopodobne (jest wątpliwość ale naprawdę niewielka) piszę:
Papilio cf. machaon
J.Kowalski, det. in pic.
17 I 2008, entomo.pl
Oba te przypadki czekają na specjalistę (jeśli posiadam okaz w zbiorze) lub pozostają już z takimi oznaczeniami. Nie wszystko na podstawie zdjęć da się przecież oznaczyć, a na pewno lepiej nie oznaczyć do końca niż oznaczyć błędnie/wątpliwie.