2007 - co warto było przeczytać

Pawel Jaloszynski

2007 - co warto było przeczytać

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Zbliża się koniec roku, warto chyba napisać kilka słów na temat najciekawszych tegorocznych publikacji. Najciekawszych oczywiście z mojego punktu widzenia, więc tylko chrząszcze. Może ktoś inny pokusi się o podobny przegląd dotyczący innych grup?
[Pierwotnie wybrałem pięć razy więcej tytułów, ale komu by się chciało tyle pisać...]

Prace o tematyce ogólnej lub dotyczące systematyki Coleoptera na poziomie podrzędów lub nadrodzin:

Solodovnikov, A.Y. 2007. Larval chaetotaxy of Coleoptera (Insecta) as a tool for evolutionary research and systematics: less confusion, more clarity. Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research, 45(2): 120-127.

Bardzo dobre podsumowanie problemów dotyczących badania larw chrząszczy, pewnego rodzaju standard dla osób chcących zagłębić się w zagadnienia związane ze strukturami kutikularnymi larw, bardzo ważne dla dociekań filogenetycznych. Jak piękne mogą być prace o tego typu tematyce można się przekonać zaglądając choćby do ostatniego artykułu Oli Kilian (Kilian, A. 2007. Comparative morphology of larval Camiarinae (Coleoptera: Leiodidae) Part I. Genus Paragyrtodes Szymczakowski 1966. Zootaxa 1640: 1-39.).

Beutel, R.G., Ge, S.-Q., Hörnschemeyer, T. 2007. On the head morphology of Tetraphalerus, the phylogeny of Archostemata and the basal branching events in Coleoptera. Cladistics, (OnlineEarly), 7-Dec-2007, doi: 10.1111/j.1096-0031.2007.00186.x.

Praca, która dopiero się ukaże, ale już jest dostępna w systemie Online Early na stronach czasopisma. Jedna z wielu publikacji grupy Rolfa Beutela przyblizających filogenezę Coleoptera, tym razem dotycząca wczesnych wydarzeń w ewolucji tej grupy. Jak zwykle bajecznie ilustrowana, jak zwykle nie do pominięcia jeśli kogoś interesują chrząszcze jako całość.

Ge, S.-Q., Beutel, R.G., Yang, X.-K. 2007. Thoracic morphology of adults of Derodontidae and Nosodendridae and its phylogenetic implications (Coleoptera). Systematic Entomology, 32(4): 635-667.

Znowu Rolf, tym razem z małymi, żółtymi ludzikami z drugiej strony Himalajów. Jak się okazuje, nawet o tak małych rodzinach jak Derodontidae i Nosodendridae niczego nie wiedzieliśmy... Poza samą smakowitą treścią jest to jedna z wielu publikacji mogących służyć za podręcznik morfologii.

Bocakova, M., Bocak, L., Hunt, T., Teraväinen, M. Vogler, A.P. 2007. Molecular phylogenetics of Elateriformia (Coleoptera): evolution of bioluminescence and neoteny. Cladistics, (23)5: 477-496.

Połączenie Bocaków z Voglerem samo w sobie zapowiada ciekawą pracę; w środku znaleźć można rozważania filogenetyczne na temat jednej z bardziej zaplątanych i dużych grup chrząszczy. Bardzo interesujące wnioski dotyczące ewolucji takich zjawisk jak bioluminescencja i neotenia oraz czy ogólna "mięczakowatość" ciała niektórych rodzin jest cechą ważną czy wręcz przeciwnie.

Paleokoleopterologia:

Soriano, C., Ponomarenko, A.G., Delclos, X. 2007. Coptoclavid beetles (Coleoptera: Adephaga) from the lower cretaceous of Spain: a new feeding strategy in beetles. Palaeontology, 50(2): 525-536.

Samo opisanie nowych gatunków jednej z kopalnych, wodnych rodzin w obrębie Adephaga nie jest niczym niezwykłym, jednak autorzy sugerują, że udało im się znaleźć dowody na bardzo niezwykły i u dorosłych Coleoptera jak dotychczas nieznany sposób odżywiania się Coptoclavidae. Według nich, przynajmniej niektóre gatunki miały filtrować plankton za pomocą specjalnie do tego przystosowanych przednich nóg. Mnie to nie do końca przekonuje, ale warto sobie wyrobić własne zdanie sięgając po tą pracę.

Szeroko rozumiane chrząszcze wodne (tu jak zawsze dużo, aż trudno wybrać):

Lee, C.-F., Satô, M., Shepard, W.D., Jäch, M.A. 2007. Phylogeny of Psephenidae (Coleoptera: Byrrhoidea) based on larval, pupal and adult characters. Systematic Entomology, 32(3): 502-538.

Bodaj ostatnia praca z udziałem legendy japońskiej koleopterologii, Masataki Satô. Jak ktoś nie wie, jak wyglądają Psephenidae (a szczególnie ich fantastyczne larwy), koniecznie powinien do tego artykułu zajrzeć.

Balke, M., Wewalka, G., Alarie, Y., Ribera, I. 2007. Molecular phylogeny of Pacific Island Colymbetinae: radiation of New Caledonian and Fijian species (Coleoptera, Dytiscidae). Zoologica Scripta, 36(2): 173-200.

Bardzo ciekawa praca rzucająca trochę światła na ewolucję Colymbetinae na tle geograficznym.

Staphylinoidea:

Fresneda, J., Salgado, J.M., Ribera, I. 2007. Phylogeny of western Mediterranean Leptodirini, with an emphasis on genital characters (Coleoptera: Leiodidae: Cholevinae). Systematic Entomology, 32(2): 332-358.

Ribera i Leiodidae...? A jednak; dość nietypowe połączenie autorów, ale najważniejsze, że wreszcie dzieje się coś ciekawego w najbardziej kosmicznej grupie tych pięknych chrząszczy, która niestety niezbyt lubi polskie warunki. Świetne rysunki, a i poczytać też jest co. Szkoda wielka, że to tylko na temat małej części Leptodirini, ale może będzie ciąg dalszy.

Wu, J., Zhou, H.-Z. 2007. Phylogenetic analysis and reclassification of the genus Priochirus Sharp (Coleoptera:Staphylinidae:Osoriinae). Invertebrate Systematics, 21: 73-107.

A tę pracę polecam, żeby zobaczyć do czego zdolni są Chińczycy ;-). A poważnie, artykuł dotyczy niebywale pięknej grupy kusaków i jest świetnie ilustrowany. Nie jest to nic przełomowego, ale pokazuje duże zmiany w chińskiej entomologii (niedługo trudno będzie im podskoczyć ;-)).

Scarabaeoidea:

Micó, E., Morón, M.A., Šípek, P., Galante, E. 2007. Larval morphology enhances phylogenetic reconstruction in Cetoniidae (Coleoptera: Scarabaeoidea) and allows the interpretation of the evolution of larval feeding habits. Systematic Entomology, (OnlineEarly), 25-Oct-2007, doi: 10.1111/j.1365-3113.2007.00399.x.

To też jest artykuł, który jeszcze oficjalnie nie został wydrukowany, ale już można go przeczytać w wersji elektronicznej. Kolejne podejście do filogenezy jednej z grup żuków; może bez fajerwerków i wielkich zmian, ale jednak widać, że w Scarabaeoidea ciągle się coś dzieje.

Prace metodyczne:

Sasakawa, K. 2007. Effects of pitfall trap preservatives on specimen condition in carabid beetles. Entomologia Experimentalis et Applicata, 125(3): 321-324.

Rzecz niby banalna, ale jednak... Autor porównuje wpływ różnych konserwantów stosowanych w pułapkach Barbera na zniekształcenia niektórych struktur anatomicznych.

Rowley, D.L., Coddington, J.A., Gates, M.W., Norrbom, A.L., Ochoa, R.A., Vandenberg, N.J., Greenstone, M.H. 2007. Vouchering DNA-barcoded specimens: test of a nondestructive extraction protocol for terrestrial arthropods. Molecular Ecology Notes, 7(6): 915-924.

Też drobiazg, ale warty wspomnienia. Autorzy opisują metodę izolacji DNA z materiałów muzealnych (od roztoczy i pająków po błonkówki i chrząszcze), pozwalającą w dalszym ciągu cieszyć się nieuszkodzonym okazem.

Poza Coleoptera, warto wspomnieć o odkryciu najstarszego znanego przedstawiciela Holometabola:

Nel, A., Roques, P., Nel, P., Prokop, J., Steyer, J.S. 2007. The earliest holometabolous insect from the Carboniferous: a “crucial” innovation with delayed success (Insecta Protomeropina Protomeropidae). Ann. soc. entomol. Fr., 43(3): 349-355.

I oczywiście wiele, wiele innych...
lotr
Kontakt:

Post autor: lotr »

Od razu zapytam - czy dwie ostatnie prace są dostępne w pdf?
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

No nie powiem, poczytałbym niektóre, ale.... nie mam kasy na kupowanie tych artykułów w necie. W łódzkich bibliotekach tego nie ma. Wyjazd np. na Wilczą też mało realny, bo i urlop i za prywatną kasę.
Takie są realia dla ludzi spoza kilku ośrodków naukowych w Polsce. Ale nie należy narzekać, przecież nie wszystkich życie rozpieszcza, a coś tam zawsze da się zrobić :lol:

Ale Paweł, daj też tą dłuższą listę, przy jakimś pobycie na Wilczej kiedyś hurtem da się zrobić kilka kopii. Przynajmniej będę wiedział, czego szukać, więc w tym sensie twoje rekomendacje są jak najbardziej przydatne.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Powiem tak, ktoś kto nie zajmuje się tym tematem zawodowo, już musi wziąć kilka tygodni, a może miesięcy :? urlopu, aby to sobie przyswoić, ale pomysł trafiony w 10-tkę, czekam na listę dotyczącą motyli :!:
Pawel Jaloszynski

Jacek Kalisiak pisze:No nie powiem, poczytałbym niektóre, ale.... nie mam kasy na kupowanie tych artykułów w necie.
Jesli kogos interesuja jakies wymienione przeze mnie pozycje, to prosze o kontakt mejlowy (scydmaenus@yahoo.com) z podaniem konkretnych tytulow (ale naprawde konkrety, a nie "srodkowe szesc pozycji od trzeciej z dolu", zebym nie musial sobie sam sprawdzac co kto chce).

Jacek, dluga liste skasowalem jak tylko zobaczylem, ze jest dluga ;-)

Pawel
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Pawel Jaloszynski pisze: Jesli kogos interesuja jakies wymienione przeze mnie pozycje, to prosze o kontakt mejlowy (scydmaenus@yahoo.com) z podaniem konkretnych tytulow
Pawel
Dostałem wczoraj (właściwie już przedwczoraj) tych kilka pdf-ów co mnie zainteresowały (dzięki, Paweł :) ). Przejrzałem tylko na razie, ale faktycznie - zdjęcia w pracy Beutela są extra :) Mam nadzieję, że jeszcze przed świętami zdążę choć jedną z tych prac przeczytać...
Pawel Jaloszynski

Przy okazji zdjec - mialem na liscie jeszcze jedna prace o charakterze metodycznym i zupelnie przypadkiem ja pominalem, a jest to cos waznego. Otoz grupa niemiecka korzystajac z synchrotronu w Grenoble zastosowala wariant mikrotomografii rentgenowskiej do wizualizacji struktur wewnetrznych malych okazow, i chociaz ze wzgledu na technologie, do ktorej malo kto ma dostep raczej nie bedzie to rzecz uzywana powszechnie, to mozliwosci sa niesamowite i warto odnotowac kolejna "kosmiczna" technologie uzyta do badania robali. Ta praca jest pierwsza czescia cyklu i ze wzgledu na czasopismo, do ktorego entomolodzy nie zagladaja (chyba, ze sa tak walnieci jak ja ;-)) moze zostac latwo przeoczona. Doczekalismy czasow, kiedy autorzy jednej pracy entomologicznej pracuja w takich instytucjach jak Max-Planck-Institut fur Metallforschung, Materials Sciences Division of Berkeley National Laboratory, Institut fur Synchrotronstrahlung, European Synchrotron Radiation Facility i Advanced Photon Source, X-ray Science Division of Argonne National Laboratory ;-)

Od razu mowie, ze i tego PDFa tez mam, ale ze wzgledu na wage (ponad 55 mega) wysylanie mejlem odpada.

Betz, O., Wegst, U., Weide, D., Heethoff, M., Helfen, L., Lee, W.-K., Cloetens, P. 2007. Imaging applications of synchrotron X-ray phase-contrast microtomography in biological morphology and biomaterials science. I. General aspects of the technique and its advantages in the analysis of millimetre-sized arthropod structure. Journal of Microscopy, 227(1): 51–71.
Pawel Jaloszynski

Jarosław Bury pisze: czekam na listę dotyczącą motyli :!:
Uwaga:
Motylarz, ktory podejmie sie napisania podobnego, krotkiego przegladu dostanie ode mnie w prezencie plytke CD z PDFami prac dotyczacych Lepidoptera (o tematyce przede wszystkim taksonomicznej). Prac jest ponad 80, obejmuja lata 2000-2007.
Warunki:

- motylarze dogaduja sie miedzy soba kto to bedzie (moze byc w tym watku, po fakcie mozna bedzie wymoderowac niepotrzebna dyskusje);

- "the chosen one" kontaktuje sie ze mna mejlowo (scydmaenus@yahoo.com);

- w rozsadnym czasie po otrzymaniu plytki wlasciciel zamieszcza na forum wspomniany wybor wedlug wlasnych kryteriow (oczywiscie dodajac ciekawe rzeczy spoza zawartosci plyty);

- dalsze prosby o udostepnienie tych artykulow beda kierowane do prezentobiorcy i bezwzglednie spelniane ;-)

- po otrzymaniu plytki wlasciciel pilnuje, zeby admin usunal tego posta.

Pawel
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Już kilka razy zagladałem pod ten adres, czekając aż ktoś się odezwie - na razie cisza!

Co do mnie, to ślinka cieknie mi po brodzie, na samą myśl o tym przeglądzie prac z ostatniego okresu - niestety mam świadomość, że niewiele byłbym w stanie do tej listy dodać, bowiem nie mam dostatecznej znajomości motyli, a tym bardziej znajomości literatury tematu na takim poziomie, by cokolwiek komuś radzić.

Cóż, pozostaje czekaś na odzew specjalistów!
No chyba, że nikt się nie odezwie!!!
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Czy ktoś z czytelników forum jest szczęśliwym posiadaczem (ma dostęp do) takiej pozycji:

Handbuch der Zoologie, Band 4/38: Coleoptera, Beetles, Volume 1
Series: HANDBUCH DER ZOOLOGIE, BAND 4: INSECTA 4/38
Morphology and Systematics (Archostemata, Adephaga, Myxophaga, Polyphaga partim)
Edited by Rolf G Beutel and Richard AB Leschen
567 pages, figures and tables. Walter de Gruyter 2005

Jeżeli tak to prosze o kontakt, może być na priva phalops małpa wp.pl
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Czy ktoś z czytelników forum jest szczęśliwym posiadaczem (ma dostęp do) takiej pozycji:

Handbuch der Zoologie, Band 4/38: Coleoptera, Beetles, Volume 1
Series: HANDBUCH DER ZOOLOGIE, BAND 4: INSECTA 4/38
Morphology and Systematics (Archostemata, Adephaga, Myxophaga, Polyphaga partim)
Edited by Rolf G Beutel and Richard AB Leschen
567 pages, figures and tables. Walter de Gruyter 2005

Jeżeli tak to prosze o kontakt, może być na priva phalops małpa wp.pl
Pawel Jaloszynski

Bardzo polecam przeczytanie przegladu i historii zbiorow Linneusza; nawet czesci dotyczace roslin i innych organizmow niz owady beda bardzo pozyteczne:

http://www.linnean.org/fileadmin/images ... educed.pdf

Pawel
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Bardzo ciekawe artykuły, szczególnie ten o zbiorze motyli Linneusza.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Też przejrzałem, faktycznie bardzo pouczające, dodam tylko, że po polsku ukazał się artykuł w National Geographic Polska w czerwcu br. pod tytułem "Zamiłowanie do porządku" Davida Quammena ze zdjęciami Helene Schmitz traktujący o Linneuszu i jego dziele - również polecam...

PS. No cóż, Linneuszowska znajomość roślin zdecydowanie przewyższała znajomość zwierząt, co szczególnie widać w części o motylach...
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 6 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Pawel Jaloszynski pisze:
Jarosław Bury pisze: czekam na listę dotyczącą motyli :!:
Uwaga:
Motylarz, ktory podejmie sie napisania podobnego, krotkiego przegladu dostanie ode mnie w prezencie plytke CD z PDFami prac dotyczacych Lepidoptera (o tematyce przede wszystkim taksonomicznej). Prac jest ponad 80, obejmuja lata 2000-2007.
Warunki:

- motylarze dogaduja sie miedzy soba kto to bedzie (moze byc w tym watku, po fakcie mozna bedzie wymoderowac niepotrzebna dyskusje);

- "the chosen one" kontaktuje sie ze mna mejlowo (scydmaenus@yahoo.com);

- w rozsadnym czasie po otrzymaniu plytki wlasciciel zamieszcza na forum wspomniany wybor wedlug wlasnych kryteriow (oczywiscie dodajac ciekawe rzeczy spoza zawartosci plyty);

- dalsze prosby o udostepnienie tych artykulow beda kierowane do prezentobiorcy i bezwzglednie spelniane ;-)

- po otrzymaniu plytki wlasciciel pilnuje, zeby admin usunal tego posta.

Pawel
Ico ? Nikt się nie zgłosił ?
Paweł chce tu wszystkim motylarzom zrobić dobrze i nie ma chętnego do przeczytania prac z płytki i zrobienia streszczenia ?
Jeśli nikt się nie zgłosił, to ja się zgłaszam. Wprawdzie będę potrzebował trochę czasu na przeczytanie tego wszystkiego, ale sądzę, że nie tylko warto, ale trzeba to zrobić w imię rozwoju własnego i entomologicznego społeczeństwa.
Na razie nie piszę e-maila do Pawła, bo potrzebna jest ogólna akceptacja mojej kandydatury. Proszę się zgłaszać, oceniać, zastrzegać... czekamy z tym do końca roku i na początku stycznia działamy dalej.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla wszystkich.
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Na razie nie piszę e-maila do Pawła, bo potrzebna jest ogólna akceptacja mojej kandydatury. Proszę się zgłaszać, oceniać, zastrzegać... czekamy z tym do końca roku i na początku stycznia działamy dalej.
Jestem 100% za :wink:
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Popieram w całej rozciągłości :D Sam bym się zgłosił :P, ale mam teraz dużo roboty w Muzeum...
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

No nareszcie :!: mam cichą nadzieję na zapoznanie się przynajmniej z częścią tych prac :wink:
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Sądzę, że trzeba napisać kilkuzdaniowe streszczenie o każdej z prac. Motylarzy jest wielu, często z wąską specjalizacją, stąd wybór kilkunastu pozycji mógłby jednym przypaść do gustu, innym nie.
Paweł zapewne niemałym trudem gromadził te prace, warto zatem ten trud wykorzystać i cieszyć się, że jest ktoś, kto nam wszystkim robi piękny noworoczny prezent.
Pawel Jaloszynski

Grzegorz Banasiak pisze:Sądzę, że trzeba napisać kilkuzdaniowe streszczenie o każdej z prac. .
A kto u licha by to czytal...? ;-) Chodzi tylko o wskazanie kilku-kilkunastu prac, ktore w jakis sposob pchnely lepidopterologie do przodu, i oczywiscie tylko w roku 2007. Byloby ciekawie, gdyby co roku w grudniu pojawialy sie takie podsumowania, choc oczywiscie jeszcze lepiej gdyby na biezaco rozni ludzie wskazywali co akurat ciekawego sie ukazalo. Prace, ktore oferuje, to sa artykuly w PDFach, wiec sila rzeczy nie obejmuje ten wybor publikacji, ktore ujrzaly swiatlo dzienne wylacznie we wcieleniu papierowym (choc z roku na rok coraz mniej takowych), nie ma tam tez prac, ktore by trzeba sciagac angazujac wiecej wysilku niz by mi sie chcialo. Zestaw, ktory najwyrazniej pojdzie do Grzegorza, zawiera w duzym stopniu prace dotyczace filogenezy mniejszych czy wiekszych grup, bo tego typu zagadnienia mnie interesuja i zagladam nawet do prac o muchach, jesli cos dla mnie ciekawego jestem w stanie z nich wyciagnac.
Grzegorz Banasiak pisze: Paweł zapewne niemałym trudem gromadził te prace,
Szczerze? Dwadziescia minut poswieconych na aktualizacje i uporzadkowanie zbioru, ktory po prostu gromadze na biezaco, a dodawanie od czasu do czasu jednej pozycji to zaden wysilek. Co innego sciaganie czegos wydrukowanego 70 lat temu w czasopismie Khumbu Himal (zaraz sie przyczepia ludzie z Lubuskiego Klubu Milosnikow Himalajow ;-)), a co innego zdobywanie wspolczesnych PDFow.

Pawel
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Ja to będę czytał !
Żeby wybrać coś interesującego trzeba wszystko przeczytać, przynajmniej pobieżnie. Deklaracja - zobowiązuje.

Paweł - Szczęśliwego Nowego Roku, daleko w świecie :-) Oby Nowy Rok był lepszy niż stary - czego życzę również wszystkim czytelnikom tego forum.
Do siego roku...
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Uprzejmie donoszę, że wczoraj (czyli po kilku dniach od wysłania !) dotarła do mnie płyta od Pawła. Szybkość imponująca i znając możliwości naszej poczty - wręcz szokująca.
Jest tego trochę, rozpoczynam pracę, efekty zamieszczę wkrótce i wtedy będę przyjmował zapotrzebowanie na poszczególne pliki.
wojtas
UTM: VT79

Post autor: wojtas »

Zyczę przyjemnej lektury . Pozdrawiam Wojtek .
ODPOWIEDZ

Wróć do „LITERATURA”